MTI

Tengervíz mozgási energiát hasznosító erőmű

Szélenergia helyett a víz keltette fel az érdeklődését Európa egyik vezető áramellátójának, a széles energetikai profillal is rendelkező Électricité de France(EDF) francia óriáscégnek:

Egy brit beruházási alap révén a tenger hullámzási energiája elektromos árammá alakításának projektjét finanszírozná. Az erőmű prototípusát már jövőre szeretnék üzembe állítani Észak-Írországban és az ott termelt áramot a nemzeti áramellátó hálózatba juttatni. Ha az EDF terve megvalósul, akkor az első ilyen beruházás kezdheti meg kereskedelmi célú üzemét Európában, s nem mellékesen mintegy 800 háztartás áramellátását is biztosítják majd vele. Az EDF azt tervezi, hogy idővel összesen 80 ilyen kis hullámerőművet épít.

Az EDF illetékesének nyilatkozata szerint cége keresi az alternatív energiafelhasználást módozatait, szélesíteni akarja "szolgáltatói körét", mert mindezt sorsdöntőnek tartja a klímaváltozás elleni küzdelem sikeréhez. Emellett az energiaellátás biztonságának és a versenyképes villamosáram-ár kialakításának szempontjából is fontosnak tekinti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #5
    100 megawatt 1,5 négyzetkilométerről? a természetvédőknek biztos lesz hozzá némi szava.. ilyen kis csúnyaságból még vagy 200-at.. ott lenne jó ahol vannak eldugott öblök a part mentén. nem szívesen látnám..
  • haxoror #4
    http://www.sg.hu/cikkek/40068
  • 505thZajcev[PT] #3
    Nah ezt jol megasszondtam :D
  • 505thZajcev[PT] #2
    Ez akkor nem az ar-apaly jelenseget hasznalja fel ez az eromu? Vhogy ugy mint a dagasztogatak...
  • bippo #1
    Be kell rakni egy tornyot a vizbe. A vizfelszin alatt a viz mozgasa, aramlasa, a vizfelszinen a hullamzas (ez szamomra nem tiszta hogyan, de az okosok csak tudjak :), felette meg a szel hajtja a turbinakat. 1 toronnyal 2-3 modon lehetne energiat gyujteni.