Tabletta helyettesítheti az edzést

Ezt eredményezheti a kutatás, amely egy fehérje kiemelkedő szerepére figyelmeztet.

A Michigan Egyetem kutatói a hónap első felében érdekes tanulmány és kísérletek eddigi eredményeit tették közzé az interneten, ebből pedig arra következtetnek, hogy potenciálisan akár a fizikai tréninget is kiiktathatjuk majd a jövőben, egy viszonylag egyszerű tabletta rendszeres elfogyasztásával megelőzve az izmok sorvadását, az edzés kedvező hatásait szimulálva, azokat tulajdonképpen lemásolva.

A részletes anyagban arról olvashatunk, hogy eddig legyek és egerek bevonásával folytattak kísérleteket, hogy jobban megértsék a természetes eredetű Sestrin fehérje szerepét, annak fokozottabb jelenlétének, illetve teljes hiányának hatásait. Itt mind a legyek, mind pedig az egerek számára speciális pályát alakítottak ki, amelyen kénytelenek voltak mindkét irányban folyamatosan mozogni, ezzel pedig gyakorlatilag intenzív edzésterv végrehajtására kényszerítették őket. Mindkét csoportban helyet kaptak olyan példányok, amelyek speciális tenyésztés révén teljes mértékben híján voltak az említett fehérjének, miközben más társaik megnövelt dózist kaptak ugyanezen fehérjéből. A megfigyelések során érdekes különbségeket vázoltak fel, a „normál” egyedek ugyanis fokozatosan jobb eredményeket értek el, a fehérjét nélkülöző állatok ezt nem tudták felmutatni, miközben a megnövelt dózis oda vezetett, hogy az edzés elvégzése nélkül is szinte azonnal jobb eredmények jelentek meg.

A kutatók ebből arra következtetnek, hogy idővel az emberek esetében is hasonló eredményeket érhetünk el, bár az elsődleges cél itt (egyelőre) nem a konditerembe járók nagyobb kényelmének biztosítása. A csoport kifejezetten azon személyek életkörülményeit és egészségi állapotát javítaná, akik ilyen-olyan okokból nem tudnak kellő mozgást végezni, ágyhoz (vagy székhez) vannak kötve, emiatt pedig az eredeti problémák mellett az atrófia is megkeseríti életüket. Úgy tűnik, hogy a fehérje megnövelt dózisa megelőzi az izomsorvadást, eközben pedig pontosan ugyanolyan folyamatot eredményez, mint maga a fizikai tréning, bár a pontos részleteket még jobban meg kell értenünk, mielőtt ezen a téren továbblépnénk.

Az is problémát jelent, hogy a fehérje nem egy kisebb, egyszerű molekula, itt tehát meg kell majd találni a megfelelő módot arra, hogy ezt nagyobb mértékben, megfelelő áron állítsuk elő, amely tabletta formájában is forgalmazható lenne – már amennyiben emberek esetében is kellő eredmények születnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csigafi #9
  Hát ezen jót nevettem :-). Na de igazábol engem is érdekelne a válasz.
 • levideo #8
  "hogy az edzés elvégzése nélkül is szinte azonnal jobb eredmények jelentek meg."
  Ez legyek esetében mit jelenthet ??
 • end3 #7
  Ez csak arra lenne jó, hogy az utóbbi évtizedben a silány minőségű táplálékot fogyasztók egyre nagyobb tömegei reményre jogosító "rehabot" kaphassanak.
  (Vagy csak egy jó üzlet marketing kampányának nyitó felvonása..!)
 • grobs #6
  Izma minden mozgó embernek van. A túlsúlyos embereknek általában sokkal több izma van mint a normál súlyúaknak. A legtöbb ember nem azért sportol, hogy izma legyen hanem azért, hogy jól nézzen ki.
  A cikkben is benne van, hogy ez a "tabletta" annak lesz jó akinek mozgáshiány miatt sorvadnak el az izmai. gyk.: A szervezetünk ha tartalékból akar energiát nyerni akkor elsősorban izomból teszi, mert könnyebb mint zsírból. Mozgás nélkül nincs izom stimuláció, ezért a szervezet szép lassan "megeszi" az izmokat. Ez a tabletta hiába növeli valamennyivel az izmot, a zsír takarni fogja, ergo nem fogsz jobban kinézni, csak nagyobb leszel. Annyit biztosan nem tud edzés nélkül stimulálni, hogy fitt külsőd legyen miközben tonnányi zsír ott lifeg rajtad. Elektromos stimulációval egyébként most is elég jól karbantartható lenne a fekvőbeteg, csak általában van ezer más baja, hogy ne legyen triviális telepakolni elektródákkal minden nap, minden izmot.
 • csigafi #5
  Hát gondolom sok tv előtt pöspedő ember álma lehet egy ilyen tabletta.

  "A részletes anyagban arról olvashatunk, hogy eddig legyek és egerek bevonásával folytattak kísérleteket, hogy jobban megértsék a természetes eredetű Sestrin fehérje szerepét,"

  Na igen az emberi szervezet roppan hasonlít egy légy szervezetéhez. :-)

  Hát nem tudom de ha nem mozgásra lenne az ember teremtve akkor nem lenne keze, lába. Sőt szerintem akik ilyen tablettán fognak élni azoknak nem is lesz idővel a mutáció miatt.

  Egy ilyen kutatás max arra lehet jó hogy akiknek betegség miatt sokat kell feküdni ne sorvadjanak el az izmai.
  A mozgást nem szabad kiváltani semmi ilyen mesterséges marhasággal. Hiszen a mozgás élteti az embert. Betegek is általában nagy többségben azok szoktak lenni akik mozgásszegény élet módot élnek meg teli nyomják a szervezetüket minden féle marhasággal amiket az emberekbe sulykolnak. Főleg a reklámok sokan meg se nézik mik a mellékhatásai annak amiket a reklámok belemosnak az emberek agyába. Az durva hogy már mindent tablettákkal akarnak kiváltani, megoldani.
  Szánalmas ez a világ. Valahogy meg kéne állítani ezt népbutítást de nagyon.
 • Sequoyah #4
  Azt azert tartsuk eszben, hogy az edzesnek vagy 100 fele hatasa van. Ha ez a tabletta sikeres, es a tudomany segitsegevel elertek azt amivel a kuruzslok evtizedek ota csak hitegetnek, akkor sem valtja ki mind a 100-at, csak egy reszet.

  Szoval annak aki amugy nem sportol, annak oriasi segitseg lesz ez. Aki sportol, az sportoljon tovabb, mert az meg mindig tobbet er.
  Es lesz egy reteg aki abbahagyja a sportot es atter a tablettara. Na az o egeszseguk ettol rosszabb lesz mint volt. Talan az idonyereseg miatt meg igy is megeri neki? Sokaknak nem, csak a listasag gyoz.
 • Astrojan #3
  Sestrin2 Human

  http://www.rcsb.org/3d-view/5DJ4/1
  Utoljára szerkesztette: Astrojan, 2020.01.18. 20:07:33
 • gombabácsi #2
  az elején még "viszonylag egyszerű tabletta" a végén meg bonyolult fehérje...
 • ostoros #1
  Ez komoly segítséget nyújthat az űrhajósoknak. Már csak a csontritkulásra kell valami hasonló, és jelentős részben ki van küszöbölve a súlytalanság egészségi hatása.