63
  • BiroAndras
    "Egy zárt szobában levő PC-t/számítógépet valszeg le tudsz árnyékolni (teljes költség több 10 ezer dollár!!!!)
    De akkor meg mire használod?"

A hadseregnek van erre pénze. És simán használható a cucc, miért ne lenne az?

"Mert a radart nem fogod tudni leárnyékolni, és semmi más eszközt sem ami információ forrásként szerepelhet a számítógépes rendszerednek. (Rádiót, szenzorokat, sőt energia forrást sem!)"

Mindent lehet árnyékolni. Eleve, ahol nem jön be jel, ott mindent minden ellen alaposan lehet védeni, és ez máris jelentősen csökkenti a sebezhetőséget. Ahol meg valami bejön a rendszerbe, ott okosabb védelem kell. Pl. olyan áramkörök, amik adott frekvenciát engednek csak át, és limitálják az energiát. Ez nem olyan bonyolult. Persze nem mindegy, hogy milyen sugárzás ellen kell védekezni, pl. a nukleáris fegyverek nagyon gyors és nagyon nagy energiájú jeleket generálnak, ami ellen a speciális védelem kell.
  • NEXUS6
    Ez így van!

És a dolog annyira bonyolult hogy a haderő alkalmazásának legmagasabb szintű tudományát ugye hadművészetnek nevezik!;) Valszeg nem véletlenül.
    Itt inkább a parancsnokok megérzései, bölcsessége, tapasztalata számít, mint sem valami tudományos/számítógépes elemzés.

A komplex/kaotikus rendszerekre jellemző lepkeszárny effektus itt is működik!
  • NEXUS6
    Hát ezzel viszont nem sokat mondtál.

Egy zárt szobában levő PC-t/számítógépet valszeg le tudsz árnyékolni (teljes költség több 10 ezer dollár!!!!)

De akkor meg mire használod?

Mert a radart nem fogod tudni leárnyékolni, és semmi más eszközt sem ami információ forrásként szerepelhet a számítógépes rendszerednek. (Rádiót, szenzorokat, sőt energia forrást sem!)
  • IoIa
    "Radarból halálsugár?" - a cikk címe nagyon félrevezető, inkább bulvár stílusú, szenzációhajhász.
    Bár a röntgensugár az emberre nézve halálos is lehet, az eszköz tervezett felhasználása nem közvetlenül emberek ellen irányul. Hadi eszközök pedig nem szoktak meghalni, így a halálsugár megnevezés nem helyes.
  • BiroAndras
    Az EMP ellen is lehet védekezni megfelelő árnyékolással.
  • uniu
    Gyakorlati szempontbol a valasz korant sem egyszeru. A tank biztonsagos, de egyben halalos csapda is egy A10-el szemben. Az A10 a SAM-eket nem szereti. A SAM kezelőszemelyzete meg az egyszeru lovedeket sem:)Ugyanakkor egy mezei RPG is veszelyes egy tankra. Mindennek megvan a maga egyszeru es bonyolult megoldasa. Amugy ha az EMP re gondolsz mint egszeru megoldas hitech fegyverek ellen, meg mindig ketelkedek, hogy hogyan tud hatni egy alapsetben is jol learnyekolt(femkopenyen belul levo)cuccra. Lattam mar bemutatokat, ahogy szgepet nyirtak ki, de ott az alaplap csupaszon volt.
    Mas: Azert is kerdeztem az EMP fegyvert, mert ha yol emlexem a boszniai haboruban alkalmaztak hasonlo fegyvert, de az valami grafitport szort ki magabol az eromuvek trafojara es vezetekeire. De igy mint EMP bomba sehol sem hallottam meg, hogy bevetettek volna.
  • valamit
    ez szerintem oda-vissza megvan, a hi-tech ellen "egyszerű", az egyszerű eszközök ellen hi-tech-hel lehet küzdeni... a víz eloltja a tűzet, tűz meg elgőzöli a vízet, így ott sem maga az eszköz amin az eredmény múlik, hanem, hogy pl. melyik van túlsúlyban... de a klasszikus kő-papír-olló játék is jól szemlélteti ezt szerintem
  • IoIa
    Elgondolkodtató dolog, hogy egyes méregdrága fegyvereket néha milyen pofon egyszerű módon, olcsó eszközökkel lehet hatástalanítani, tönkretenni. Különösen igaz ez a hitech, nagy bonyolultságú elektronikával ellátott eszközökre. Megéri? A fegyvergyártóknak biztos, amíg vannak olyanok, akik meg is veszik ezeket.
  • NEXUS6
    Szívesen;)
  • rhonkhan
    na ezek után még 2 hurrikánt rendelek amerikának
  • uniu
    Koszi!:)
  • NEXUS6
    Ismertető EMP fegyverekhez.
  • uniu
    Valaki elmondana, hogy hogy oldottak meg az EMP fegyvert ? En ott tartottam, hogy nuklearis robbanasnal van akkora magneses lokeshullam, ami tonkreteszi az elektronikus cuccokat...
  • NEXUS6
    ""Ja, AESA radar 1 milkó dollár, EMP töltet 500 dollár!!!!"!
    "Az Erő meg ingyen van. :D""

Viszont ellentétben az Erővel, az EMP fegyvereket a nagyobb hadseregek már rendszeresítették, és nem csak a szélesvásznon léteznek!;)
  • Epikurosz
    "afrikai országok, ilyesmi"

Ja, persze, ha majd adsz te is nekem 1 millió forintot. Ha kéred, megadom a bankszámlám. Csak félek, hogy a hozzád hasonló szájhősök mindig mástól várják a sültgalambot, beleértve ebbe a biztonságot is.
  • IoIa
    Azért nem eszik olyan forrón a kását. Az usa világuralmi törekvéseit még a szövetségesei sem nézik jó szemmel, talán a britek az egyedüli kivételek. Az usa kis, jelentéktelen haderővel rendelkező államokat mer csak megtámadni. Oroszországot és Kínát nem merné. Talán még Iránba vagy Észak-Kóreába is beletörne a bicskája (ld. Vietnam).
    Az usa vitathatatlanul erős gazdaságilag és katonailag. De mint tudjuk, sok lúd disznót győz.
  • jozzee
    Egyenlőre még nem mind potenciális fegyver?Ha lesz belőle több, meg fejlettebb(ill. már van) akkor azért súlyos problémák merülnek majd fel.

Csak egy-két példa:U.S.A. továbbra is mondjuk fenyegetettségre hivatkozik, azt kiállt ki közellenségnek, terroristának akit akar(aki/akik/ami nem kívánatos), olyan megkülönböztetések, megbélyegzések alakulhatnak ki ami eddig elképzelhetetlen volt és ezek máris potenciális célpontok lehetnek; amikor majd pl. műholdról irányított szívinfarktust idéznek elő, bizonyos érdekek miatt fontos döntéseket befolyásolnak, társadalmi morált "hangolnak".....stb.Ne higgye senki, hogy ez sci-Fi.....az ezekhez szükséges techonlógia már létezik.....de nem is ez a fő probléma...

Inkább az, hogy a köznépnek lövése sincs róla: kísérleti szürkeegerek vagyunk......ha így folytatódik könnyen az 1984 c. filmben találhatjuk magunkat....

• [NST]Cifu
    Azért tudni kell, hogy az csak egy kis méretű (mikro) kémműhold, amit az oroszok is építettek az irániaknak.
  • Farseer
    Hurá.. USA megin épített 1 fegyvert.. jól feldugnám nekik az összeset, oszt bumm. Gyökerek mind 1-1ig.. ahejett a dollármilliárdokat ölnék valami normális célba, pl közlekedés fejlesztése, afrikai országok, ilyesmi.. Valamiért az elmúlt pár évben az USAról csak olyan hírek jöttek itt, hogy ilyen fegyvert talált fel, olyan robotkatonát épített, meg ilyenek.. annyira fel tud húzni a sok kretén láma.. és azzor azt mongyák hogy ők a nagy hazaszeretők, meg patrióták.. heh.., semmit nem tudnak arról, mi a patriotizmus, csak verik magukat, hogy kitaláltak 1 nagyonn stukkert, amivel mostmár x km-es körzetben leirtanak mindenkit. Bááááh... nme is húzom magam.. véleményemet már ugyis megfilmesítették a Bowling for Colunbine - kóla, puska, sültkrunpli c. filmben..
  • Epikurosz
    hírek azok vannak: most olvasom, hogy a ruszkik csütörötökön felvittek egy iráni műholdat. Talán ezért jött meg a bátorsága Ahmadinezsádnak...
  • Laci73
    Az AESA kisebb háborúkban kaphat szerepet - interkontinetális rakéták indításánál már régen rossz az egész...

Energiapajzs, stoneskin spell felejthető :)

A XXI-ik század a sugárfegyverek (értem ezalatt a nyalábolt és meghatározott hullámhosszúságú mikrohullámú sugárzást) kora lesz. Bár egyenlőre csak legenda szintjén, de hírek vannak a tudatmanipulációs (agyműködésre, ezáltal magára a mentalitásra ható) mikrohullámú fegyverekről is.
  • MacrosTheBlack
    Én tv-ben szívesen elnézegetem. Csak jó messze legyen. :D
  • MacrosTheBlack
    Úgyis Kínában gyártanak mindent, ezt is ott fogják lekoppintani a sárgák. :)
  • MacrosTheBlack
    Ja, AESA radar 1 milkó dollár, EMP töltet 500 dollár!!!!!
    Az Erő meg ingyen van. :D
  • MacrosTheBlack
    Elég erre egy interkontinentális rakéta, az is csak az emelkedési fázisban irányított, utána már csak rápottyan a célra. Ott már szarrásüthetik az elektronikáját, úgyis csak a gravitációt használja.
  • MacrosTheBlack
    Azért annyira nem avult az el, egyrészt fel lehet szerelni AA cuccokkal, vagy mellérakni egy AA-s autót, aztán a repülő parázhat, másrészt a tankkal nem a mellékutcákban kell szambázni, hanem a domboldalról szarrálőni a várost rpg-s terroristákkal együtt. A (képzett) katona a legértékesebb erőforrás, ezért azok védelme elsődleges feladat. Persze le lehet váltani energiapajzzsal vagy stoneskin/premonitionnal, csak azt még előbb fel kéne találni. :D
  • Laci73
    OFF :) Az euro nem terjed ki a petro-övezetre. Európa az olajháború vesztese: nincsenek a birtokában igazán jelentős olajkészletek, és összességében jelentős behozatalra szorul. Ráadásul a hét nővér befolyása itt is döntő.
    Nincs kiút.

A Hét Nővér

Ezen a néven emlegetik a világ hét legnagyobb kőolajkitermeléssel /finomítással /kereskedelmévl rendelkező cégét. (Exxon (a volt Rockefeller Standard Oil Co.), Shell, BP, Mobil, Chevron, Gulf, Texaco) A "magyar" Mol pl. az egyik kiskereskedésük. Céljuk az USA kőolaj-kitermelési és elosztási hegemóniájának biztosítása . (pl. az orosz olaj jelentős része is a kezükban van, lásd Hodorkovszkij-ügy)
  • MacrosTheBlack
    Persze Kolompár Gáspár fémhulladék gyűjtő majd kér engedélyt... :D
  • MacrosTheBlack
    Sőt, AT-AT walkerrel is...
  • NEXUS6
    Még gondolkozom azon amit írtál, de szerintem az euro nagyon bekavar nekik.

Ha pl Kína olajfogyasztása jelentősen meghaladja majd az USA-ét (vagy azzal összemérhető nagységú lesz) ezáltal olyan vásárlóvá válik, aki saját jogán diktálhat, és esetleg az euros elszámolást választja, akkor az amcsik kimaradnak a buliból!

Szerintem.
  • Laci73
    Kína vesztésre áll, leírom miért:

1. A FED, az USA "jegybankja" kibocsát egy fedezet nélküli zöld papírfecnit, amit dollár néven ismerünk.
    2. Ezzel a kvázi pénzzel (ami nem érték) felvásárolja a világ nyersanyag és árukészletének jelentős részét (ami viszont valódi érték), valamint eladósítja az egyes államokat (hogy azoktól - a kamat fejében -szintén valódi értéket követeljen. Lásd privatizáció)
    3. Az áruért kapott dollárt (ami csak szemét) az országok visszafektetik amerikai kincstárjegyekbe, amiért (alig 1%-os kamatra) ugyancsak dollárt kapnak. Legfőbb befektető ebből a szempontból a Távol-Kelet (Kína, Japán).

Ezt a rendszert az USA most próbálja oly módon átalakítani, hogy a kőolajat kívánja megtenni dollárjának valódi fedezetévé (azaz csak dollárért lehessen olajat kapni)
  • NEXUS6
    Ez a kereskedelmi/gazdasági dolog azért ennyire nem egyszerű, szerintem.

A kínai munkaerő/áru olcsó. Ezért fektettek be a nyugati cégek.

Kína emellett úgy is biztosítja az olcsóságot, hogy elég lazán értelmezi az eredeti gyártó bizonyos jogait, magyarul hamisít.

Valszeg mindekettőből, a fehér és a fekete termelésből egyaránt azért a nyugati cégek is részesedtek. Ez jó!
    Egy csomó szar/környezet szenyező technológiát áttudtak oda telepíteni. Ez is jó.

Közben kínában is megjelent egy tőke koncentráció. Ez már nem olyan jó.
    A kínai olcsó áru felborítja a nyugati gazdaságokat (mert azok mind a szivacs szívják magukba) miközben a pénz meg megy kínába. Ez kurva rossz.
    Közben az olcsó kínai áru beindított egy öngerjesztő folyamatot, ami lenyomja az árakat, az alacsony árakat csak olcsó munkaerővel előállított árukkal lehet lekövetni. Még több cég megy kínába. Növekszik a munkanélküliség. Ez pláne rossz.

De közben igazából a kínai munkások sem járnak olyan jól, mert igaz hogy ők dolgoznak, de valszeg messze nem olyan körülmények között mint a nyugati munkások. Persze ott is fejlődnek a körülmények. De a szegények és gazdagok közötti olló ott is nyílik.

Összegezve, kína jelenleg a világgazdaság motorja, a nyugat pedig marha nagy szarban van.
    Viszont kína is beszarik, ha a nyugat fogyasztása csökken.
    Ha viszont a kínaiak (és az indiaiak) veszik a lapot és új piacokat kersnek és találnak, (ma még fejletlenebb régiók, Oroszország, közel-kelet, Afrika, Dél-Amerika) és ott befejezik azt a modernizációs hullámot, amit a nyugat (és a Szu) a 60-as 70-es években megkezdett akkor a nyugatot semmi nem menti meg attól, hogy a világpolitikában visszaigazoljon a másodosztályba!

Egy dolog változtathat az egészen szerintem: az internet!!!!!
  • valamit
    Dél-Amerika és Oroszország még lehet felvevő piaca, főleg amíg olyan minőséget nyom tonnaszám, amit... de Japán is nagy piac, nyithat arra is még akár. Én nem szeretnék háborút látni az életembe (ha nem muszáj), de persze lehet túlzott pacifista vagyok.
  • Caro
    Hát...
    Ha itt Kínával és Észak-Koreával gond lesz, akkor baj lesz. Pedig nem valószínű, hogy hosszú távon elkerülhető, főleg a Kínai konfliktus.
    Kínának létérdeke, hogy eladja az áruját, de mindenki másnak meg hogy ne.
    A fő vásárlóerő pedig az EU és az USA, és mindkét irányból kezdenek blokádolni.
    És ez Kínának nagyon nem fog tetszeni, mert bár olcsón adja a dolgait, annyira nem olcsón, hogy az etiópoknak is el tudná adni. Meg szükségük sincsen rá.
  • NEXUS6
    És látjátok, még szerény is!!!!!!

Háleluja;))))
  • kukacos
    Hát igen, egy mester nem írna le olyat, hogy "befojás" :))) Szívedre ne vedd...
  • Mice
    Hatalmas veszekedés dúl az erdőben az állatok között. Végül is az
    oroszlán, az állatok királya megelégeli ezt, és elbődül:
    Elég volt! Oszolni! Szépek jobbra, okosak balra!
    Szép lassan kezd kétfele oszlani az állatsereglet, és egyszer csak
    feltűnik a varangy, aki ugrándozva imígy vartyog:
    És én most mit tegyek? Szakadjak ketté?!
  • nickname
    Szerintem fejlődjünk csak az elektronika irányába még mindig jobb ha ezt fejlesztik és számitogépek harcolnak, vagy egy csomo elektronikával rendelkező harciezköz, egy pár emberrel a fedélzeten, mint ha 10.000 ember csap össze - és a harci gázok kutatásába ölik a pénzt helyette.
  • [NST]Cifu
    Banyek, hagyjátok már légyszives ezt a mesterezést, tényleg jól esik, ha az embert elismerik valamilyen szinten, de lassan úgy érzem magam, mintha Uhrin Benedek rajongói oldalán lennék. A fél topic okosabb, szebb, erősebb és fürgébb nálam, nem érdemlek én itten mindenféle jelzőket.
  • [NST]Cifu
    Ezek a rendszerek, amelyekről a cikk szól alapvetően nem a terroristák ellen készül, hanem egy kvázi hagyományos háborúban való alkalmazásra. Ne feledd, hogy az USA a világ legnagyobb befojással bíró országa. Ahhoz, hogy ez az állapot fent is maradjon (ez végülis a céljuk - és ebben semmi meglepő nincs, bárki ezt tenné a helyükben...), ahhoz fejlettebb és hatékonyabb hadseregre van szükségük, mint bárki másnak.
    Ne feled, hogy nem csak arab fejkendős, strandpapucsos, kalasnyikovot lóbáló figurák ellen kell adott esetben harcolniuk, hanem fejlett technikájú fegyveresek ellen is - például Kína vagy Észak-korea.