Hunter

Ig Nobel-díjjal jutalmaztak egy élőholtat és Murphy törvényét

Egy indiai, aki már 18 éve próbálja bebizonyítani, hogy él, kutatók, akik rájöttek, hogy a londoni taxisok az átlagnál nagyobb aggyal rendelkeznek, valamint Murphy törvényének feltalálója nyerte az úgynevezett Ig Nobel-díjakat.

A Nobel ellentétet kapott egy japán feltaláló, aki egy, a madarakból ellenérzéseket kiváltó szobron dolgozik és egy közgazdász, aki a bosszantó viselkedésekről készít feljegyzéseket. Az Ig Nobel-t, ami az "ignoble", magyarul "alantas" szóval való játékból fakad - évente adományozza a Haszontalan Kutatások Évkönyve, valamint a Harvard és a Radcliffe Egyetem, "elismerendő azokat a vívmányokat, amiket nem lehet, vagy nem szabad megismételni".


"Megpróbáljuk megnevettetni az embereket, ugyanakkor viszont szeretnénk, ha el is gondolkoznának" - mondta Marc Abrahams, az Évkönyv szerkesztője és az Ig Nobel alapítója. A bohókás díjakat múlt hét csütörtökön adták át a Harvardon. Az idei békedíjat az indiai Lal Bihari kapta háromszoros teljesítményéért.

"Elsőként mert aktív életet él, bár hivatalosan halott. Másodikként amiért posztumusz élénk kampányt folytat a bürokrácia és kapzsi rokonsága ellen, és végül a Holtak Szövetsége létrehozásáért" - hangzott el a díjat odaítélő bizottság állásfoglalása. Biharit 1976-ban nyilvánították elhunyttá, aki azóta több ezer honfitársára talált rá, akik ugyanezzel az áldatlan állapottal küzdenek, ami abból eredeztethető, hogy a hivatalnokokat megvesztegetik a földtulajdonosok halottá nyilvánítsa végett, így a rokonok "örökölhetik" tulajdonukat. Abrahms elmondta, először az indiai hatóságok megtagadták az útlevél kiállítását a halott számára, végül mégis elkészült a díjátadásra való utazáshoz szükséges okmány, ami azonban már túl késő volt, hogy az amerikai vízum is időre elkészülhessen.

A műszaki díj a valóban elhunyt Edward Murphy kapitányé lett, megosztva a szintén légierőnél szolgált John Paul Stapp doktorral és George Nicholsszal, akik 1949-ben felállították Murphy törvényét, azaz ha valami elromolhat, az el is romlik. Az elismerést Murphy fia vette át.


Korábbi átadási ceremónia a Harvard Egyetemen

Az orvosi díj egy londoni orvosi egyetem kutatóié lett, akik tanulmányukban bebizonyították, hogy a londoni taxisofőrök fejlettebb aggyal rendelkeznek polgártársaiknál, amit annak tulajdonítanak, hogy a taxisoknak a főváros teljes úthálózati térképét a fejükben kell tartaniuk. Jelentésüket 2000 máricusában publikálták, melyben bemutatták, hogy a taxisok kiemelkedően nagy hippokampusszal rendelkeznek, ami a térbeli memóriával van összeköttetésben.

A Római és a Stanford Egyetem csapatai kapták a pszichológiai díjat közös munkájukért, melyet halálos komolysággal tettek közzé a Nature magazinban, bizonyítva, hogy a szavazók két személyiségi jellemvonás alapján ítélik meg a politikusokat, a saját magukon alkalmazott öt helyett.


Yukio Hirose a kémiai Ig Nobel átvételekor
"Fura dolog ez az Ig Nobel, alig hallottam róla. Először sértésnek vettem" - nyilatkozott Philip Zimbardo, a Stanford professzora, aki most már elismerésként tekint a díjra, hozzátéve, hogy a publicitás talán segít kutatása népszerűsítésében. A kémiai díjat Yukio Hirose, a Kanazawa Egyetem kutatója nyerte el "galambtaszító" bronz szobrával. Az irodalmi díj John Trinkaus vitrinében kötött ki, aki több mint 80 értekezést írt különböző furcsaságokról, például az autósok hány százaléka nem áll meg teljesen egy bizonyos stoptáblánál, a vásárlók hány százaléka lépi túl a szupermarketek gyorspénztárainál engedélyezett árucikkek mennyiségét és hasonlók.

Díjnyertes lett a Stockholmi Egyetem kutatóinak "A csirkék a szép embereket kedvelik" című tanulmánya, valamint az ausztrálok "Elemzés a birkák különböző felszínen való húzásához szükséges erőkről" című könyve, ami a fizika területén aratott. A biológiai díj azoké a holland kutatóké lett, akiknek először sikerült homoszexuális nekrofíliát feljegyezniük a vadkacsák esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rolika #14
    vagy téged gyilkolhatnak meg... teljesen legálisan :)
  • SirBubu #13
    Daneeka doki is ilyesmi halott volt a 22es csapdájában, ha jól emléxem. szegény doki, mikor a bajtársaival találkozott, mind csak sajnálni tudta, hogy halott.
  • Emmegki #10
    "A kémiai díjat Yukio Hirose, a Kanazawa Egyetem kutatója nyerte el "galambtaszító" bronz szobrával."

    Mi miatt utálhat egy galamb egy szobrot? Esetleg nem tudja lesz@rni. Ha a szobor lesz**hatatlan, akkor a felületét bevonó anyag fontos találmány :-)
  • TheZsenyka #9
    "először sikerült homoszexuális nekrofíliát feljegyezniük a vadkacsák esetében."

    Ahhh...
  • Rincewind #7
    "A csirkék a szép embereket kedvelik"
    "Elemzés a birkák különböző felszínen való húzásához szükséges erőkről"

    Halálosak ezek a címek, meg még az a sok baromság, ami itt van. Szivesen megismerkednék ilyen borult emberekkel, biztos jó fejek. :D
  • Darth Sith #5
    nemierőszakolhatsz.. :D végülis egy halottnak kétlem hogy sok vonzereje lenne.. :DDDD
  • zippofcy #4
    Sorozatgyilkolhatsz !!! :)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    igen?? :) lopsz csalsz hazudozol és ki volt az Hát 1 hulla :)
  • Cat #2
    nem kapsz munkanélküli segélyt, táppénzt, nyugdijat, ingyenes korházi ellátást, bármilyen hivatalos papir kell gondba ütközöl...