67
  • dez
    #67
    Fogalmam sincs, miért kellene ilyen drágának lennie. Ózont előállítani filléres dolog. Szerintem most az újdonság varázsát használja ki néhány fogorvos. Néhány ismerősöm igénybe vette már ezt, és egy szóval sem mondták, hogy olyan drágán csinálták volna meg nekik. (Persze lehet, hogy egy teljes "fogregenerálás" összességében már nem olcsó dolog. Mondjuk egy aranytömés - lásd alább - sem sokkal olcsóbb...)

    Fertőtlenítések: úgy hallottam, semmelyik sem 100%-ig megbízható, és igen komoly problémák forrása lehet egy rosszul fertőtlenített fog. (Nem csak helyi problémákat okozhat, emiatt nagyon nehéz lehet diagnosztizálni.) Az ózon mindent megöl.

    Tömés vs. "fogregenerálás": ma nem létezik olyan tömőanyag, ami minden problémától mentes lenne. (Talán az arany a legjobb, feltéve, hogy nincs - akár rejtett - intolerancia iránta, de az sem olcsó mulatság.) Tehát, nem kérdés, mi a cél.
  • dez
    #66
    ("Csak" 80 éve tudják, hogy káros.)
  • valaé valaé ná
    #65
    Rendben nem én döntöm el, de számos fertőtlenítő eljárás létezik ami nem ennyire drága, viszont kipróbált.
    Ez az eljárás túlságosan új, én nem vagyok meggyőződve a hatásosságáról és az ártalmatlanságáról.
    Valahogy azt veszem ki a szavaidból, hogy ezt tökéletes eljárásnak tartod. Pedig nincs olyan.
    Felelőtlenség csodaszerként beharangozni, amikor inkább marketingszagú az egész.
  • Tetsuo
    #64
    Az EUban tilos (lesz?) a zamalgám tömés!
  • dez
    #63
    Használják arra is, amit nobook írt. (Gyökérkezelésnél kötelezővé tenném, mert a hagyományos fertőtlenítő eljárások nem 100%-osak, és az ott maradó anaerob bacik erős mérgeket termelnek. Ez persze jól el van hallgatva, így 'nem is kell vele foglalkozni'.) Azt meg ne te döntsd el, hogy pl. én hajlandó vagyok-e inkább egy fogat megmenteni, mint pl. a PC-re költeni.
  • valaé valaé ná
    #62
    Ha kihagyod az ózont, akkor is meg lehet csinálni, csak olcsóbban :-)
    De az ózonterápia nem ez, amit leírtál. Ott gyakorlatilag még nem lukas fogakat kezelnek sok alkalommal, hogy egészségesebb legyen.
    A magyar szájhigéniés és anyagi körülmények között teljesen irreális. Majd 50 év múlva talán.
  • valaé valaé ná
    #61
    Az másfajta tű volt :-).
    Idegtű amit gyökérkezeléshez használnak.
    És sajnos valóban bele tud törni, ha megszorul.
    Az injeckció fájdalmas lehet, ha eltalál egy kisebb ideget, vagy túl gyorsan adják és feszül.
  • nobook
    #60
    Az ózonterápia nem parasztvakítás! Ennek köszönhetem, hogy egy fogam megmenekült az enyészettől. Ugyebár a mai modern fogászat minden alkalommal a fog egy részét elfúrja, ezáltal szép lassan az ember elveszti a fogát. Az én egyik fogamnak már csak a szélei voltak meg. Nem igazán lehetett már honnan fúrni. Korona vagy húzás, vagy vmi más csodálatos módszerrel persze lehet élni, de azért én mégis csak inkább a saját fogamhoz ragaszkodtam. Az ózon kezelés semmi mást nem csinál csak fertőtlenit, emiatt nem kell fúrni. Raknak bele egy ideiglenes tömést ami mindenféle csuda anyagokat tartalmaz (kalcium, fluor, passz?). Ez egy pár hónapig benne figyel. Ez alatt a fog belső anyaga regenerálódik. Majd újabb ózonizálás, és végül a tömés. Annyi még fontos, hogy csak a rágófelületen keletkező lyukak kezelhetőek íly módon. Nekem dúrván 30e pénzbe került ez az egy fogam. Ez elég friss tapasztalat kb. fél éve történt, de azóta tökéletes. Hogy meddig fog tartani azt nem tudom, de azért az semmikép sem igaz, hogy az ózonfogászat parasztvakítás.
  • RelakS
    #59
    Legalább kihúzza (úgyis több már a tömés, mint a fog), és a fennmaradó hely kárára ki lehet igazítani az elöl lévő szénabogját...
  • Tetsuo
    #58
    Nekem volt olyan h az injekció jobban fájt mint a fúrás. Gyanítom megszaladt a tű egy kicsit..
    Hallottam (Téten) egy kislánynak beletörték a fogába a tűt, de nem szóltak neki; később a győri kórházban operálták ki..
  • dez
    #57
    Egy ilyen állítást talán nem ártana jobban alátámasztani... Persze a fogorvosok nagyon nem örülnek neki, kevesebb lesz a paciens...
  • nemcsakfeel
    #56
    ááááááááá
  • RpPRO
    #55
    Nyomtatsd ki es akkor nem kell magyarazkodnod.
  • mechorg
    #54
    Vááááááá.... Na jól van, mentem fogat mosni vazeg...

    30 percig, jól, nehogy kevés legyen.
  • OliApa
    #53
  • gz8
    #52
    Ha mégis szuri kell, akkor lidokainsprayvel a szúrás helyére, aztán bökés. Bár inkább maradok a spraynél. Igaz, hogy nem az igazi, jobban belegondolva kvázi placebo, de azért jobb a békesség :))
  • gz8
    #51
    Akkor egy fogsorban evezünk, mert én se bírom a tűt. Amikor a múltkori húzásnál a 3. szurit is beadták, akkor azért nem volt gáz, mert annyira fájt az ínyem, hogy alig éreztem.

    A csiszoláshoz se kértem érzéstelenítést, kell a fenének. Igaz, amikor a korona felrakása előtt ugye alkohollal letisztította és levegővel leszárította, akkor majdnem ordítottam, de hát mi az egy fölöslegesen beadott injekció okozta esetleges ájuláshoz képest?
  • valaé valaé ná
    #50
    Nos a tű 3-4x a az érzéstelenítő 10x drágább mint egy normál.
    De a legdrágább az adagolópisztoly ami 10-20 karton cigi ára. És nem egy kell belőle. :-)
  • Sheltem
    #49
    Altair nagyon rossz lehet azért nap-mint nap olyan emberekkel dolgozni akik félnek, nem? Amúgy azon gondolkodtam, hogy vajon miért a fog alja lyukad ki mindig? Jó-jó hogy ott rakódik le a legtöbb lepedék, de azért jut máshova is. Vajon ott a leggyengébb a fogzománc?
  • altair
    #48
    Nem tudom, mennyivel lehetne drágább a normálisnál. Egy normál szuri pl. 1/2 doboz cigi ára. Amit te mondasz (intraligamentáris) mondjuk 1 1 1/2 doboz cigi ára. Azért ez nem tűl durva szerintem. Mindkettőt "kipróbáltam", de szerintem elviselhető bármelyik. Sokkal szarabb, amikor beszakad az ember körme.
  • valaé valaé ná
    #47
    Ja és az ózonterápia egy nagy paraszvakítás.
  • valaé valaé ná
    #46
    Szerencsére van már szinte fájdalommentes injekciós érzéstelenítési technika.
    A lényege, hogy egy nagyon vékony tűvel a fog és a csont közé nyomnak egy nagyon kis mennyiségű érzéstelenítőt. Tényleg nem fáj, csak nem olcsó mulatság.
  • Inquisitor
    #45
    Azt hiszem begyulladt foggyökérnél nem hat a fájdalomcsillapítás ...
  • [HUN]PAStheLoD
    #44
    Huh .. én a tűt nem nagyon bírom , már a látványtól is elkezd leesni a vérnyomásom és hát szépen elfehéredek ^.^ Szal inkább érzéstelenítő nélkül, de nemkell szuri ;]
  • Sheltem
    #43
    Altair nem tehetek róla, az egyik fogamról nem is tudtam volna, hogy lyukas ha nem veszem észre a külsején az elszineződést amikor a másikat néztem :( Akkor láttam, hogy már a fele(!) hiányzik kb. Ez azért szép mert tavaly voltam fogorvosnál :( K*rva élet pedig a fogászattól félek a legjobban :(
  • DOT
    #42
    Ezzel én is így voltam, egyszer 4 tömés volt egy menetben (régóta halogattam az ismert okokból...) érzéstelenítés nélkül. Merthogy a tűtől jobban féltem mint a fúrótól. Mondta a doki, ha fáj jelezzem, sose késő... Nem kellett. Nade egy húzást már nem vállaltam be nélküle, és itt jöttem rá micsoda marha voltam korábban :) Az ügyes doki a szúrás helyét már előre érzésteleníti ecseteléssel, így mindjárt más.. Aztán amikor elindul befelé a lidokain, mindjárt teszi a dolgát. Hatásos, annak aki nem érzékeny (vagy érzéketlen) rá.. Bár pont húzásnál érvényesül kellemetlen mellékhatása, ugyanis véralvadásgátló hatása van... Fél napig szopogattam tampont... Nem, nem olyat :D
  • Sheltem
    #41
    Wildor ez elég érdekesen hangzik. Nekem már 2szer gyökérkezeltek de ilyen nem volt. Általában 1 injekció elég szokott lenni. Én azt az 1 pillanatot nem bírom amikor az első izét csavarják be. A gyökérkezelésnél az a legrosszabb. Mivel 2 fogam van 2szer fogom átélni, de majd valahogy kibírom :(
    Gyanítom, hogy mivel a fenti fogsoromon 2*2 fog gyökérkezelt lesz (mivel már 2az) így 40-45 évesen(most vagyok 28) tuti felül műfogsorom lesz. Szép kilátások :(((
  • DOT
    #40
    Nemtom, ugatom a témát :) De, valami olyasmi lehet, mert nem lyuktömésre való, hanem csak erősíti a gyenge zománcot. Savasnak savas az biztos, mert nem volt kellemes a művelet, és állat savanyú is volt, nem győztem öblíteni :) Idővel lejön, azért is kell ismételni.
  • WiLDoR
    #39
    van ennél roszabb, hidd el :)
    mikor benyomják az 5. lidokain injekciót gyökérkezelésnél a szádba, s még az sem képes érzésteleniteni.
    na ekkor volt az, hogy az arcomba kivűlről tolták bele a tűt merőlegesen, majd lefelé 45 fokba megtolták, s elérzéstelenítették az egész idegpályát, meg a fél fejemet is vele együtt.
    na az kemény menet volt...

    azóta is bánom, hogy akkor ahhoz a balfax fogdokihoz mentem, mert a gyökérkezelést is jól elbaxta...
  • WiLDoR
    #38
    ennek lesz az a vége, hogy holdraüvöltesz, aztán a fogdokinál meg szépen búcsút inthetsz a fogaidnak :)
  • miklos17
    #37
    Végre kitalálnak valamit, mert én az injekciótól félek a legjobban. Nagyon rossz, amikor az inyedbe nyomják a tűt és direkt tovább nyomják be az érzéstelenítőt, ÁÁÁÁ :P
  • altair
    #36
    Sheltem: most nem azért, hogy hencegjek (különben is, öndícséret büdös), de általában a betegeimnek ilyen gondja nem szokott lenni. Azért manapság 2-3 érzéstelenítési módszer/anyag is rendelkezésre áll. Egyébként a fog betegségétől is függ, mennyire fáj az első 1-2 kezelés.

    Relaks: ne halogasd, mert Sheltem sorsára jutsz
  • Kis-Bob
    #35
    akárki akármit mond, én akkor is félek a fogdokitol. De azért illő betartani az évi egyet
  • RelakS
    #34
    Nekem meg megrepedtek a porcelántöméseim. Vissza kéne menni a dokihoz, csak mindig elfelejtem...
  • Sheltem
    #33
    Altair nekem csak 1 kérdésem lenne. Lehet gyökérkezelést fájdalommentesen megúszni? Most állok épp 2 ilyen kellemes hétvégi program előtt.
  • Tetsuo
    #32
    Dejó lenne! :)
    Itthon még az ÓZONkezelés is luxus.
  • valaé valaé ná
    #31
    Te csak ne szidd a magyar árakat.
    Egy ismerősömnek leesett a hídja svájcban és 23000 Ft-ért ragasztották vissza ideiglenesen.
    Aztán két nap múlva ismét leesett. Nem ment vissza.
    Ezt nem lehet csak az ottani fizetésekkel magyarázni.
  • haxoror
    #30
    thx
  • smv
    #29
    Na vééégre a tudomány valami hasznossal is előrukkol. Bár szerintem z magyarorzságon 20 év mulva 50.000 ft-os kezelés lesz...
  • altair
    #28
    Szerintem onnantól nem fog egy fog, ha ki kell húzni, mert abszolút nem lehet vele mit kezdeni. Ha mozog, mint a fene, és nem lehet rajta rágni, akkor sem fog, ha nincs kifúrva, nem?