Hunter

45 év után ellenőrzik Einstein elméletét

45 évvel ezelőtt merült fel annak a műholdnak az ötlete, melyet arra terveztek, hogy leellenőrizze Albert Einstein két sarkalatos jövendölését az univerzumról.

A Gravity Probe B 1959 óta féltucatnyi visszavonási kísérletet, számtalan technikai akadályt és számos elhalasztott kilövési kísérletet élt már meg, most azonban készen áll a kilövésre, jelentette be a NASA és a Stanford Egyetem pénteken. A NASA által finanszírozott, egyetemi fejlesztésű űrjármű április 17-én kezdheti meg küldetését. Az ember nélküli, földkörüli műholdat arra tervezték, hogy letesztelje Einstein két feltevését a tér és az idő természetéről, valamint hogyan görbíti meg a fenti kettőt összefogó téridő szövetet a Föld és más égitestek.


A műhold szívében négy pingponglabda méretű kvarcgolyó található, a valaha készített legtökéletesebb gömbök. A pontosság biztosítása érdekében a valaha az űrben járt legnagyobb termosz vákumában a golyókat abszolút nulla fokhoz közeli hőmérsékletre hűtve kell tárolni, elszigetelve minden zavaró tényezőtől, a lehető legnyugodtabb környezetben, magyarázta Anne Kinney, a NASA csillagászati és fizikai részlegének igazgatója. Amint az űrbe jutnak, a golyók forogni kezdenek, és amennyiben Einsteinnek igaza volt, enyhe változásnak kell bekövetkeznie a golyók orientációjában, forgástengelyében.


Gravity Probe B

Einstein 1916-ban felvázolt elmélete szerint a tér és az idő egy olyan szerkezetet alkot, amit egy test, mint például a Föld, jelenlétével képes meggörbíteni, valahogy úgy, mintha egy tekegolyót helyeznénk egy puha matracra. Ez a torzulás indokolja a gravitációt. Két évvel később mások azt állították, hogy egy ilyen tömeg forgása magával húzná a tér-időt, megtekerve az anyag szerkezetét. Ha az elmélet helytálló, a Föld tömege és forgása 640 kilométerrel a műhold alatt megbontja a forgó golyók sorozatát parányi, de mérhető módon.

A görbítő hatást korábban már sikerült mérni, a feltekerő hatást, amit frame-draggingnak neveznek azonban még soha sem sikerült közvetlen mérésekkel alátámasztani. A Gravity Probe B célja mindkettő észlelése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #51
    Punker időutazó... :)

    Amúgy itt van az indítás lapja a Space.com-on.
  • mrzool #50
    Te hol élsz?:) Ma lőtték volna fel, de elhalasztották.
  • Cat #49
    ja, ez most volt RTL hiradóban
  • Punker #48
    tegnap fellőtték a szondát
  • valamit #44
    A dolgok kozelebb mennek... gondolom ahogy kozelebb mennek azt hivjuk gravitacionak. Gondolom ennek egy eleg szelsoseges esete a fekete lyuk, amikor egy nagybbfajta abroszt gyur ossze az Ur :) Viszont a forditotjarol nem hallottam en meg. Marmint amikor a gorbe teret kiegyenesitik... illetve, gondolom, ha egy Nap felrobban (fekete lyuk szokott robbani?), akkor ott ilyesmi tortenhet. Persze csak tippelegetek, lehet rossz uton jarok... :(
  • Tetsuo #42
    Jah, de -mint laikus és lelkes olvasó, hozzászólok- használható 'hiperugráshoz', féreglyuk vonszoláshoz és jövőutazáshoz szélsőséges fizikai paraméterek kellenek, amik (stílszerűen) időben és térben messze vannak tőlünk, de nagyon.
    Tehát az elméleteket igazolja a sok mikrobizbaz műszer, na és akkor mi van? A hiperugrást még dédunokáink sem fogják látni.
  • bandia #40
    Mindjárt gyorsabban eljuthatnánk a Marsra, és nem kéne embereknek megöregedniük, mire odaérnek:D:D:D
  • bandia #39
    Hát ezt én sem értem:) Akkor most meggörbíthető a tér vagy sem, mert ha igen, akkor akár a hiperugrás is lehetővé válhat. Arra szórják inkább a milliókat:))))
  • Tetsuo #34
    Kukacos jah vannak véletlenek, pl a legtöbb híres tudósnál. Na jó, általában agymunka is van mögötte ellenben P&W éknél..
    Amúgy eddig Einstein minden elméletét bebizonyították (kivéve ezt, így); ill cáfolták a 'kozmikus állandót'.
  • Cat #31
    ez már csak pénzkérdés