91
  • Stotoo
    Latest News From Spirit and Opportunity - Jan 31, 2004
    Spirit Getting Back to Business Scientists say Adirondack is volcanic based on first microscopic image and first Mössbauer spectrum. New pancam images of Spirit's next potential rock targets: "Cake" and "Blanco."
    Hurray Hurray! :)
  • valaé valaé ná
    Én nem szívatásnak szántam, csak egyszerüen viccnek.
    Az asszony tényleg hasonló dolgokat szokott produkálni a fényképezőgéppel :)
    Eddig úgy gondoltam, hogy a SG egy kicsit sem tudományos fórum, de ha komolyodik, akkor én is fogok komolyodni vele.
  • [NST]Cifu
    Igen, a Hubble-nak is volt IR része, és azok valóban hamisszines képként kerültek a nyilvánosság elé.

A Stardust-nál tényleg IR kamera képe volt? Én azt hittem látható spektrumban készült, ezért gondoltam arra, hogy a pénz volt az ok az FF-re, no meg az, hogy az sokkal egyszerűbb, megbízhatóbb.
  • mrzool
    De, lehet, hogy erős, utólag is elnézést kérek. Csak tudod marha nehéz eldönteni, hogy ki és mit gondol komolyan. Nem tudom mennyire látogatsz 'tudományos' fórumokat, de az emberek nagy része vagy egyértelmű hazugságokat állít (vagy azért mert hisznek is benne, pl. összeesküvés elméleteket - jó példa a Moon-hoax), vagy csak nem rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel, és úgy állítanak hülyeségeket.

Ilyenkor két lehetőség van: vagy kijavítod, és kapsz egy "fákk jú"-t, mint pl. "művelt" topiktársunk, mustaine is megmutatta; vagy figyelmen kívül hagyod, ekkor viszont elkezd terjedni a hülyeség.

A szivatás akkor legyen szivatás, smiley-val, vagy mittomén mivel... De akármilyen hihetetlen, vannak olyan emberek, akik komolyan vennék a "belóg az ujj" teóriádat. Ezt elkerülendő szólaltam meg.

PS.: jah, és tanítottam is egy ideig.:)))))
  • valaé valaé ná
    Mr.Zool nem erős egy kicsit ez ?
    Nem vagy te tanár véletlenül ?
    Figyelem egy ideje, hogy minden szívatásra úgy ugrasz, mint ha te lennél a kocsordi polgármester.
  • Yetike
    Egykét kép a Spirit leszállási helyéről :

A légzsákrendszer pattogásának valószínűsíthető nyomai
  • mrzool
    valaé valaé ná eddigi megszólalásai alapján nem lehet tudni, hogy Ő MAGA komolyan gondolja-e. Ezért kérdeztem rá...:)
  • Marki..
    Most valaki komolyan elhitte smile nélkül ? :))) Nem hiszem.
  • mrzool
    Eskü nem látok rajta semmi különöset, ráadásul smiley is van a világon, ha poénkodni akarsz.:))
  • valaé valaé ná
    Itt:
    http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/all/1/n/001/1N128286229EDN0000P1503L0M1.JPG

De azért nem kell mindent komolyan venni amit leírok .
    :)
  • mrzool
    "Kep sehol (a MERA leszallasrol azonnal volt kep)"

Ez nem igaz, a Spirit leszállásától számítva 2,5 órával érkeztek meg az első képek. Másrészt most sem kellett volna parázni, hanem utánaolvasni (idő EST-ben):

10:34:46 p.m...Turn to entry orientation
    11:44:46 p.m...Cruise stage separation
    11:59:46 p.m...Atmospheric entry begins
    (altitude: 79.6 miles)
    12:01:26 a.m...Peak heating (26.5 miles)
    12:01:46 a.m...Maximum deceleration
    (6.3 Gs; 21.7 miles)
    12:03:49 a.m...Parachute deployment (5.5 miles)
    12:04:19 a.m...Lander/backshell separation
    (3.6 miles)
    12:04:24 a.m...Radar altimeter turns on
    (3.4 miles)
    12:05:07 a.m...Landing imager activated
    (1.2 miles)
    12:05:31 a.m...Airbag inflation (518 feet)
    12:05:31 a.m...Retro rocket ignition
    (397 feet)
    12:05:34 a.m...Bridle cut; lander begins
    free fall (39 feet)
    12:05:37 a.m...LANDING
    12:13:42 a.m...Mars Global Surveyor sets
    12:15:34 a.m...Roll stop; UHF radio off
    12:19:36 a.m...Begin rover low-gain antenna
    tones (2.5 minutes)
    12:25:08 a.m...Begin landing petal low-gain
    antenna tones (2.5 minutes)
    12:27:53 a.m...Begin airbag retraction
    01:13:28 a.m...Begin petal deployment
    01:21:04 a.m...Realtime Global Surveyor
    landing data relay
    01:25:59 a.m...Petal deployment complete
    (if on base petal)
    01:26:25 a.m...Deploy primary solar array
    01:26:43 a.m...Deploy secondary solar array
    01:38:01 a.m...Begin deployment of
    pancam mast assembly
    02:25:59 a.m...Eart sets
    03:17:17 a.m...Last normal critical deploy
    completion time
    03:38:46 a.m...Mars Odyssey rises
    03:55:03 a.m...Mars Odyssey sets
    03:57:42 a.m...Rover shutdown
    04:05:00 a.m...Playback of Mars Odyssey
    data (possible pictures)
    05:04:04 a.m...Sunset

Ebből egyértelműen látszik, hogy az első képeknek CET szerint 10 után kellett megérkezniük. Így is történt szerencsére.:))
  • mrzool
    Nézd, akár mennyire is fáj, igazam van. Ha te erre csak névtelen fuckyou-zásra vagy képes, az téged minősít.

"Vazze, az egyik képen belelógott a fényképész ujja a képbe."

Ez engem is érdekelne. Az általad megadott linken melyik képen? Front Hazcam? Én nem látok semmilyen ujjat.
  • valaé valaé ná
    Itt az elsőn.
    http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/all/opportunity.html
  • [NST]Cifu
    Kiváncsi vagyok, hogy a memóriaprobléma jelentkezni fog-e az Opportunity-n is. Elvégre a két rover teljesen azonos...

Kínos lenne, ha ugyanaz a hiba bénítaná meg mindkét rovert...
  • [NST]Cifu
    unregesnek kuss a neve...
  • valaé valaé ná
    Vazze, az egyik képen belelógott a fényképész ujja a képbe.
  • valaé valaé ná
    Biztos driverprobléma van
  • Marki..
  • Marki..
    Az is előfordulhat, hogy nem a talpán állt meg és ekkor hosszabb ideig nyílt ki, de közben már a Mars Odyssey elszállt felette.
  • MaDFoX
    Ugy nez ki a Spirit 2 integralt flash memoriajabol legalabb az egyik hasznalata ujraindulast eredmenyez, de lehet hogy mindketto meghulyult.
    Kozben meg szep csendesen leszallt a MERB is... :DD Kep sehol (a MERA leszallasrol azonnal volt kep) bar ezt azzal indokoltak hogy messzebb van a Mars, nem olyan biztos a kapcsolat.
  • Marki..
    Valamit javult a helyzet a Spiriten, még mindig nem tudják pontosan, hogy hardver okozta probléma, vagy szofveres hiba van vajon, de már bizonyos dolgokba meggyőzően be tudnak avatkozni legalább. Ha minden jól megy talán 2-3 héten belül újra tudnak vele menni.
  • mrzool
    Te nagyokos, nézz már utána, hogy hány sikeres szovjet/orosz Mars-lander volt... A szám erősen konvergál a nullához.
  • O0D:
    Offtopik:
    Szerintem meg az olyan embereket, akik ilyen újgazdag létben, csak hájasodnak , és kellemesen vigyorognak a kisgyerekekre mint ez a pedofil állat egyből le kéne csukatni.

ON:
    ugy nez ki vegtelen ciklusba kerult
    ezeket a NASA programozókat sem húzták meg programozás alapjaiból :DDDDDDD
  • MaDFoX
    :D

Persze, mert orosz barataink egy T34-es alvazara szerelt "szondat" kuldenenek, olyan szamitogeppel, amit egy kozvetlen atomrobbanas sem tud megzavarni (c)CCCP :)
    Nem ilyen NASA gazdasagos rovert... :)

1ebkent a 10-20 perces 10-120bit/s kommunikacio eleg durva... ...az majdnem 6-100KB letoltes :D "Kerem szives turelmet, a hiba a kozvetito vonalban van"...

Mindenesetre annyira eleg volt, hogy diagnosztikai infokat szereztek az elmult 2 nap torteneseirol. Valamilyen elektronikai problemak miatt, a rendszer mar tobb mint 60 alkalommal inditotta ujra magat, ugy nez ki vegtelen ciklusba kerult, jelenleg fingjuk sincs mitol es hogy mit kellene csinalni hogy rendbejojjon. De az energiarendszer szuperal, szoval egyenlore idejuk van bogaraszni... ...bar a szovivo is csak annyit tudott mondani az eselyekre hogy "rettentoen nehez helyzetben vagyunk, de ennek a misszionak meg nincs vege!"

http://www.spaceflightnow.com/mars/mera/040123recovery.html
  • Yetike
    Talán, mindenesetre csak akkor tudhatunk biztosat ha sikerül lefuttatni a hiba felmérő diagnosztikát.
  • mrzool
    "Úgy látszik csak egyszerűen kimerültek az akkumulátorai."

99%, hogy nem ez a hiba; nézted a 7 órakor kezdődött sajtótájékoztatót? Meg sem említették az aksit, komolyabb a baj.
  • Yetike
    "A Spirit adását mintegy 90 perccel azután vették, hogy a leszállóhelyen felkelt a Nap. A mindössze 10 bit/másodperces adást tíz percig sikerült fogni. "

Úgy látszik csak egyszerűen kimerültek az akkumulátorai. Remélem nincs semmi komolyabb baja.
  • davos80
    Aki unja magát menjen, és nyisson az sg fórumban egy
    új témát a következő címmel: utálom a vindózt.
  • mrzool
    A vicc érthető, az viszont nem, hogy miért kell 10 hozzászólásonként beírni.
  • Flashy
    akik nem ertik a viccet es megserti a windozos lelkuket azoknak hogy felfogjak ittvan linuxos poenba is:
    valoszinuleg ezt irta ki hogy
    "Enter root password or press ctrl-d for maintenance:"
  • davos80
    http://www.cnn.com/2004/TECH/space/01/23/spirit.contact/index.html

Újra beszél...
  • Darth Sith
    remélem rendbe hozzák..
  • mrzool
    CET szerint vasárnap reggel 6:05-kor.
  • mrzool
    NASA's Spirit rover communicated with Earth in a signal detected by NASA's Deep Space Network antenna complex near Madrid, Spain, at 12:34 Universal Time (4:34 a.m. PST) this morning.

The transmissions came during a communication window about 90 minutes after Spirit woke up for the morning on Mars. The signal lasted for 10 minutes at a data rate of 10 bits per second.
  • Runo
    Nem felejtették el, hogy hogyan kell safe-mode -ból kihozni, csak meghibásodott a mechanikus kar is, ami megnyomja a gombot :)
  • mrzool
    Látom súlyos gyengeelméjűség uralkodik egyeseken...
  • Braveheart
    Biztos Windowst telepítettek rá...
  • Marki..
    Azért elég zord körülmények uralkodnak a Marson önmagában is, bár arra tervezték, hogy ezeknek ellenálljon, mindig közbejöhet valami kis bibi. Legvalószínűbb, hogy a számítógép programja, vagy egy meghibásodott memóriamodul okozza a problémát, persze ezek csak feltevések. A kérdés csupán az, ha kiderült, hogy mi okozta és még mindig fent áll a hiba, hogy mit tudnak tenni, hogy folytatni tudják tovább a küldetést.
  • Marki..
    Egyébként csak azért viccelek én is, mert maximálisan hiszek benne, hogy ez csak egy átmeneti probléma. Rengeteg alkalommal volt a Pathfinder esetében is, hogy resetelni kellett, vagy kommunikációs problémák voltak. Nemsokára kiderül, hogy tudnak-e valamit lépni az ügyben, amikor megpróbálják újra felvenni vele a kapcsolatot, miután felébred.
  • MaDFoX
    Kivancsi lennek mi utotte ki ennyire...
    ...volt vmi sugarzas? (a palyan keringo cuccok seretlenek nem? Eszlelniuk kellett volna...
    ...Viharnak latszolag nyoma sincs arrafele...
    ...Egyszeruen bedoglott vmi? Nem csodalkoznek, eleg mostoha korulmenyek vannak arrafele...
    raadasul a diagnosztika mindent zoldben hozott utoljara, mert kulonben egybol rikoltott volna...
    ...sotet dolgok tortennek a marsi ejszakaban... ...lehet hogy valakik kilopkodtak belole az osszes rezkabelt ejjel... ;))