57
  • NF
    #57
    A Magyar űrkutatási iroda meg egy gémeskutat tervezaz Olympos Mons tetejére. (A két hír kb. ugyanannyira hihető)
  • Yetike
    #55
    Érdekes cikk. Mindenki azt szajkózza, hogy 40 év múlva sem lesz emberi utazás a Marsra, mostmeg a ruszkik bejelentik hogy 30 év múlva atomerőmű a Marson, és gondolom nem sokkal utána bázist is szándékoznak telepíteni a felszínre.

    Ezt miből finanszírozzák?

    De annak örülnék, ha mégis belevágnának és sikerülne is, nagy lépés lenne az űrkutatásban.
  • bandia
    #54
    Ne bazz! Marson is lesz nagy Csernobil!!! Beszarás! Inkább bontanák le az életveszélyes erőműveiket! A Marsot meg ne akarják beszennyezni:)))
  • Anteris
    #52
    Asugárzó anyagot kétféle módon lehet felhasználni energiaszolgáltatóként. Az egyik a földi típusú erőmű, ahol gyakorlatilag egy gőzgép. A radiaktív cucc felforralja a vízet amivel gőzturbinákat hajtanak meg. A másik mód, amikor egy embernélküli műholdra sugárzó anyagot pakolnak és az az ürben a belső hő és a külsű hideg miatt termoelemkénként működik. Ehhez nem kell víz, csak komoly hőmérsékletkülönbség.
  • Zocsi
    #49
    Szvsz a műholdak jelentős hányada napenergiával nyomul, azért vannak szép szárnyaik! :)

    Másfelől az ember az összerakásban annyira kell, hogy tudjon improvizálni és kijavítani. Ha van egy programozott gép és hiba csúszik a "számításba", akkor az nem tudja korrigálni.

    Jony: Tudom, hogy képzelgés az egész, de amikor olvastam a hozzászólásokat rögtön ezt találtam ki. Nem lehetett nem leírnom, kijött. Ha sci-fi szinten gondolkozunk szerintem elég jó alapkoncapció! Talán majd írok egy novellát és közzé teszem! :)
  • TheZsenyka
    #46
    Nem veszed észre, hogy csak hülyítelek?
  • Jony
    #43
    Na ja és az is lehet hogy valami más bolygón találjuk majd meg a fénysebesség túllépésének titkát.:D Mert hát hiába megyünk mi a marsra. Egyenlőre csak ebben a naprendszerben tudunk mozogni. Sajnos van egy olyan gyanum hogy amikor isten megteremtette a világegyetemet akkor gondolt arra is hogy fizikai lehetetlenség legyen egy fajnak kapcsolatot teremtenie idegenekkel. Szvsz időutazás elszáltság meg ezek a szürke idegenek is szerintem. Nem jutott ide még senki és nem is fog. Sajnos szerintem ezek a Scifi képzelgések most még kicsit se reálisak. Inkább olyanok vagyunk mint akváriumban a hal, szerintetek az mikor jut ki onnan? Ha kiveszik.:D
  • Bonewerkz
    #42
    a mukodesehez tenyleg nem szukeseges viz (a csernobil is grafittal mukodott, nem??)
    a biztonsagos mukodeshez kell a viz
  • Bonewerkz
    #41
    nem mondsz hulyeseget, volt egy ilyen hipotezis az ufokkal kapcsolatban...
  • TheZsenyka
    #39
    Kicsit iszol, már hülyeségeket beszélsz.
  • Cat #36
    és utána visszamegyünk az időben, hogy a XX század végi embereket riogassuk :D
  • Zocsi
    #35
    Nekem feltőnt valami a hozzászólásaitok alapján. Nem értem, hogy egy atomerőműnek miért kell irtó sok energiát termelnie. Az egész az elfogyasztott tüzelőanyag mennyiségétől függ. Szvsz a marsi reaktort nem kell város méretűnek elképzelni. Ami a vizet illeti, a mai feltevések alapján nagy a lehetőség arra, hogy a sarki jégsapkák alatt vízre leljenek. Azzal kapcs., hogy az erőművet telepítik először, teljesen egyetértek, mert még mindig jobb, mintha velhúznák a kutatóbázist és csak utánna gondolkoznának, hogy "bazze kell még egy kis energia, mert akksiból nem lehet élni". Kezdetnek az atom kell, és utána lehet gondolkozni az alternatív (nap, szél...stb.) energiatermelésben.

    "A tudósok elmondása szerint az állomás már majdnem készen áll az építésre, már csak azt kell megoldaniuk, hogyan óvják meg a személyzetet a környezet és a sugárzás viszontagságaitól." <--- Na mondjuk ez olyan, mintha azt mondanák, hogy egy urántömbből kellene szobrot faragni az Anktartiszon alsógatyában.

    a téma aktualitásást figyelembe véve pedig szerintem egyáltalán nem korai a terv. Nekem úgy tűnik, hogy a jövő emberi generációja sáska életformát fog felvenni. Az űr lakóivá válunk, persze csak akkor, ha képesek leszünk kolonizálni a Marsot. Kinyírjuk a földet, de mielőtt kivégeznénk, professzionális szintre fejlesztjuk az biokémiát és megtanulunk klónozni, mert a marsra is kell állat + növény ugyebár. És mi emberek nem vagyunk olyan türelmesek, hogy várjunk az evolúcióra. Ha ez megvan, akkor a Marsról uccu a következő bolygóra, és ez egészen addig megy, míg a végén totál homogén lesz a biológiai állományunk és csak a gépek segítségével tarthatjuk fent fajunkat. Az eredmény kis szürke izék, nagy fekete szemekkel... :)
  • Jony
    #34
    Engem inkább az érdekelne, ha már megépitik azt az erőmüvet akkor mire használják azt a rengeteg energy-t. Nem hinném hogy olyan kutatómunkát tudnak ott inditani amihez ennyi energia kell. Szóval előbb egy natur házat kéne amiben elélnek az emberek. Attól független keményen hangzik, főleg hogy egy kanyonba rakják, tiszta scifi.:D
  • AtomHeart
    #30
    Hát igen, ezek az oroszok...
  • mireez
    #28
    loool
  • mireez
    #27
    Szóval, végig gondolva az ötlelet: LOOOOOL
  • Gladiator
    #24
    Na, csak nehogy az legyen, mint az időgép c. filmben, hogy robbanás történt a holdon, és a Hold ketté szakadt, aztán az egyik fele beleszállt a Földbe, vagy nemtom már mi volt. hülyeség az egész. nemtom mér nem tudnak a seggükön ülni, és azzal foglalkozni, hogy hogyan is tegyék rendbe, amit elbasztak a Földön. ez idegesít a legjobban, hogy a Föld is tiszta "méreg" már, és akkor még egy bolyót megszennyeznek, mindent elbasznak a hülye gazdagok.
  • Wilddog
    #23
    "A tudósok elmondása szerint az állomás már majdnem készen áll az építésre, már csak azt kell megoldaniuk, hogyan óvják meg a személyzetet a környezet és a sugárzás viszontagságaitól." :) Sugárzás viszontagságaitól? Valami akkor nem stimmel azzal az erőművel. Lehet, hogy egyszer használatos legénység lesz az erőműápítő brigád.
  • zippofcy
    #22
    A Napenergia meernem jo?
  • Bonewerkz
    #16
    vagy inkabb Kirill Bulicsov: az utolso haboru c. regenye...
    a 2028: elso ember a marson, kicsit korainak tunik.... (mivel jelenleg meg a holdra se tudnank felmenni...) azonkivul az atomeromuvel varni kene, hiszen nem is tudjuk, hogy egyaltalan van-e ott elet, ne pusztitsuk mar el, ha egymod van ra... epp eleget sut a marson a nap, a kb 1,5 evenkent jelentkezo homokvihar ellen meg lehet vedekezni (megfelelo burkolattal)
  • Inquisitor
    #15
    "... vagy atomháborút. mindenki lövöldözze csak el a nukleáris muskétákat ott, ..."
    Javasolt "szakirodalom": Stanislaw Lem - Béke a Földön :)
  • MaDFoX
    #14
    :DD
    2028 az elso ember a marson...
    2028 az elso szemettelep a marson...
    2030 az elso atomeromu a Marson...
    2038 az elso nuklearis baleset a marson...
    2039 Mars???...
  • papabear
    #13
    Legalább a kajával nem lesz gond, akkor már lesz néhány kínai büfé a Marson. :o)

    Amúgy meg elég merésznek tűnik ez a bejelentés annak fényében, hogy az első emberes expediciót is csak halasztgatják folymatosan... Ennyi erővel mondhatták volna, hogy 2050-ben szállodát nyitnak az Alfa Centauri mellett...
  • [NST]Cifu
    #12
    Erről csak annyit, hogy az Oroszok folyton marketingolják az Angara hordozórakéta-családot, amely az R-7-eseket (Szojuz-hordozórakéták) váltaná. De egyenlőre még nem tisztázott, mikor is lesz az első fellövés.

    Aztán ott az USA "OSP"-tervének orosz ellenpontja, a MAKS-OS, amelyet konkrétan kb. 10 éve bejelentettek, és azóta sem repül - holott a hordozó An-225-ös már ismét repül...
  • Laci73
    #9
    Elsőnek a Holdon kell létrehozni állandó bázist - éppen ezért nem hiszem hogy "komoly" helyről származik a huszonegynéhány éven belül a Marson megépíthető erőmű ötlete.
  • Deus Ex
    #8
    Morgen.

    Mi a meglepő a hírben? A Marson is biztosítani kell az energiaellátást, a nehéz, drága, sérülékeny napelemek megjoosolhatooan gyengén fognak muzsikálni egy combosabb homokviharban.

    A vizierőmű joo ötlet, attól eltekintve, hogy joo eséllyel a vizet is vinni kéne, nameg melengetni, hogy ne faggyon rögvest jéggé. Erre joo volna egy nagy kazán, amit okooos grínszépsz aktivistákkal fűtenek..

    További kellemest.

    Ez aztán a Jooooooooooooooo hozzászoolás.. eh.
  • pakura
    #7
    Ekkora marhaságot ritkán hall az ember!
  • Lazarus
    #6
    Nagyon elvetemült 5let
  • galocza
    #5
    vagy atomháborút. mindenki lövöldözze csak el a nukleáris muskétákat ott, az embereket meg hagyják békén a háborúsdival (ok, tudom hogy utópia...)
  • HappyBoy
    #4
    Inkább naperőművet kellene. A felhőzet nem jelentene problémát.
  • ayden
    #2
    És igazuk is van, ha kell megyek tiltakozni:D
  • Xboxman
    #1
    már előre látom ,hogy a Greenpeace azért fog tilatakozni ,hogy miért nem vizierőművet vagy más környezetkimélő alkalmazást telepítenek:P