Hunter

A napvitorla ellentmond a fizika törvényeinek

Az űrhajók meghajtó rendszerek új generációjának egyik tagja, nevezetesen a napvitorla már eleve halva született tervezet. Ezt egy fizikus állítja, aki szerint a napfény alkalmazása, hogy egy űrhajót "keresztülfújjon" a Naprendszeren, hadilábon áll a fizika hőtani törvényeivel.

Mind a NASA, mind az ESA végez napvitorla fejlesztéseket, és bár tesztelni még soha nem tesztelték, az elgondolás elég egyszerű. A napvitorla tulajdonképpen egy hatalmas tükör, ami visszaveri a napfény fotonjait abba az irányba, ahonnan érkeztek. Bár a fotonak nincs tömege, úgy hiszik, hogy rendelkeznek lendülettel, így a lendületmegmaradás törvénye szerint a foton amikor lepattan a vitorláról, átad valamennyit energiájából és ezáltal lökést ad az eszköznek.


Az Európai Űrügynökség kisérleti napvitorlája

Thomas Gold, a New York-i Cornell Egyetem fizikusa szerint a napvitorlázás támogatói megfeledkeztek a termodinamikáról, a fizika azon ágáról, mely a hőátadásról szól. A napvitorlákat tökéletes tükröknek tervezték, azaz úgy, hogy visszaverjék az összes nekiütköző fotont. Gold azt állítja, hogy amikor a fotonokat visszaveri egy tökéletes tükör, akkor azok nem vesztenek a hőmérsékletükből. A folyamat magában foglalja a Carnot-féle körfolyamatot néven ismert termodinamikai törvényt, mely leegyszerűsítve azt mondja ki, hogy semmiből soha nem lesz valami, azaz ha nincs hőmérsékletváltozás, amikor a foton visszatükröződik, akkor kizárt az energia kinyerése, ami előremozdítaná a vitorlát.

"Carnot törvénye kimondja, hogy energia csökkenésnek kell bekövetkezni ahhoz, hogy bármilyen gép szabad energiát állíthasson elő" - magyarázta Gold. "Egy tükör nem okoz semmilyen csökkenést."


A NASA napvitorla terve

Ez nem azt jelenti, hogy a napfény nem képes erőkifejtésre. Az üstökösök csóvája a nappal ellentétes irányt mutat, éppen ezért gyakran hozzák elő példaként a napvitorla védelmében. Gold szerint ez azért lehetséges, mert a csóva nem tökéletes tükör, a fény egy részét elnyeli. Ebben az esetben a Carnot-körfolyamat szerint kinyerhető valamennyi energia, feltéve, hogy a fényt elnyelő objektum hűvösebb marad, mint maga a sugárzás. Egy fotonokat elnyelő napvitorla pillanatokon belül felmelegedne, bizonygatja Gold.

A bejelentést többnyire szkepticizmussal fogadták.
"Lehetnek korlátok a napsugárzás munkába állíthatóságának mértékében, azonban nem hiszem, hogy ezek termodinamikai korlátok" - mondta Jeffrey Lewins, a Cambridge Egyetem hőtani szakértője. Gold azonban kitart amellett, hogy a termodinamikát számításba kell venni. "Nem mondhatjuk, hogy ha a hőt nem tudom szabad energiává alakítani, akkor először sugárzássá alakítom és már el is hárult minden akadály" - nyilatkozott. "Ez egyszerűen képtelenség."


Dooku gróf napvitorlása a Star Wars II-ből

Steven Soter, a New York-i Hayden Planetárium csillagásza nyitott Gold elméletére.
"A fény nagyban különbözik az anyagtól, és nem csodálnánk, ha a lendület törvénye is különbözne a fényre vonatkozóan" - utalt Soter a lendület megmaradásának a fotonokon való alkalmazására.

Van egy másik lehetséges bizonyíték Gold elméletének alátámasztására, az úgy nevezett Crookes radiométer, ami egy vákumedényben elhelyezett rotor, melyhez négy lapátot erősítettek. Minden lapát egyik oldala ezüsttel van bevonva, míg a másik fekete elnyelő anyaggal van ellátva. Amikor napfénybe helyezik, a rotor elkezd forogni. Ha a napvitorla elve helytálló, a rotornak úgy kellene forogni, hogy a fényvisszaverő ezüst felületek távolodjanak a fénytől, az azonban pont az ellenkező módon forog, ahogy Gold is megjósolta.

A vita szeptemberben érhet véget, amikor a Pasadena központú Planetary Society a tervek szerint fellövi a Cosmos 1-et, a világ első napvitorláját. A 100 kilogramm tömegű gépet Föld körüli pályára állítják, mielőtt kinyitnák a fényvisszaverő lapátjait, hogy azzal próbáljál meg magasságának növelését. A projekt igazgatóját, Louise Friedmant nem hatották meg Gold kritikái.
"A napvitorlázás lehetséges" - nyilatkozott röviden.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Inquisitor #32
  "Hát igazság szerint, Einstein valami olyasmit mondott, hogy Isten nem kockázik, amivel kétkedésének adott hangot az egész kvantummechanikával szemben."
  Erre mondotta az egyik "Káosz" matematikus, hogy "De igen kockázik, és még csal is."
 • Astaroth #28
  "Ezek után viszont azt nem értem, hogy egyesek miért cikizik állandóan az olyanokat, mint az Egely?"

  Azért mert olyan buták az emberek!Itt a lényeg az emberi tényezőn!Ha Tesla értett volna az üzlethez állítom teljesen más lenne most a világ.Csak a terveit még a mai emberek sem értik igazán!
 • NEXUS6 #27
  Hát igazság szerint, Einstein valami olyasmit mondott, hogy Isten nem kockázik, amivel kétkedésének adott hangot az egész kvantummechanikával szemben. Nade mivel eddig a tied az egyetlen hozzászólás ezért jó eséllyel indulhatsz a sütiért :)))

  A lényeg inkább az, hogy ha a kvantumfizikai jelenségeket az idézett mondat szerint értelmezzük, akkor nem arról van szó valójában, hogy lehetséges, vagy nem lehetséges egyfajta örökmozgót készíteni, mert hiszen akkor ugye a körülöttünk levő anyag maga is az, hanem hogy azokat a jelenségeket amelyek lehetségessé teszik, az örökmozgó(anyag) létezését kvantum szinten, vajon fel tudjuk-e nagyítani a "normál" anyag szintjére.
  Nos, több ilyen effektust is ismer a mai tudomány.

  Ezek után viszont azt nem értem, hogy egyesek miért cikizik állandóan az olyanokat, mint az Egely?
 • NEXUS6 #24
  Ha jól tudom, javíccsatok ki ha tévedek, azér forog a kütyü visszafelé, mert nem tökéletes a tükör, és a fotontól felveszi az energiát, amit hősugárzás formájában lead. Ez a hősugárzás a sötét felületen intenzívebb, ezért forog visszafelé. (zárójelben jegyzem meg, hogy a hősugárzás szintén fotonokból áll). Persze ez is csak egy elmélet, mint ahogy az egész tudomány. A gyakorlatot olyan dógok jelentik, mint a Trabant, a Konkórd, meg az egész űrhajózás, Mari néni Rakéta porszívója, meg a számítógép elötted. Ezek mind olyan cuccosok, amiről valamelyik akadémikus az utóbbi 100 évben aszonta, hogy lehetetlen.

  Ha meg már az energia megmaradás szóba került had
  idézzek:

  "Egyszerű részecskeütközés esetén egy ilyen oda-vissza menő részecskeáram kölcsönhatási bozont cserél egy másik hasonló árammal. Ezt Heisenberg határozatlansági relációja teszi lehetővé, amelynek értelmében egészen rövid időtartamokra, illetve távolságokon megengedett az energia-, illetve impulzusmegmaradás sérülése: "deltaE*deltat >= h'/2" és "deltaP*deltax >= h'/2", ahol "delta" az utána álló mennyiség (kis) változását jelöli, E, p, t és x a szóban forgó részecske energiáját, impulzusát, az eltöltött időt és a megtett úthosszat. A 2 pi-vel osztott Planck-állandó, "h' = 1,055*10-34-ediken J/s" kicsinysége biztosítja, hogy a makrovilágban a megmaradási törvények pontosan teljesülnek."

  A képleteket kénytelen voltam én kiegészíteni, mert képeket nem lehet beszúrni. Ha valamit elszúrtam kéretik a fizika szakosokat kijavítani.
  Aki meg tudja mondani honnan származik az idézet, annak fizetek egy sütit a Béke szállóban!!! :-)

 • zippofcy #23
  Ha a szeleromu letezik akkor miert ne letezhetne napvitorla? :)
 • barret #22
  egely gy.
 • zippofcy #21
  Hat en inkabb arra fogadok hogy tenyleg nem lehetseges. De ez csak egy megerzes.
 • Astaroth #20
  szerintem a fizikában vannak hibák és sokan ezt szeretnék bebizonyítani!Én hiszek benne hogy az energiy megmaradás törvénye nem minden helyzetre igaz!

  A Borotvaélen című könyvet ajánlom a hitetleneknek!(a szerzője sajnos nem ugrik be)
 • Dikkma #16
  Ezért mondta ironikusan.
 • IrkaBirka #15
  fr, Ki vagy?