Hunter

Mobil lézerek jelentik a hadviselés új korszakát

A Star Wars stílusú lézerfegyverzet hamarosan megjelenik a harcmezőkön. Bár a katonák még nem fognak lézerpisztolyokkal puffogtatni, ám ezen kívül a lézer szinte bármely más harci alkalmazásra készen áll.

Tavaly az Egyesült Államok és Izrael hadserege már tesztelt egy a TRW által előállított vegyi lézert, ami ezúttal nem ballisztikus rakéták lelövésére szolgált, hanem sokkal kisebb, hagyományosabb célpontok ellen irányult, sikeresen hatástalanított 100 milliméteres rakétákat és tüzérségi lövegeket. Most egy új elektronikus változata még nagyobb erőt és mobilitást ígér.

"Forduló ponthoz érkeztünk a nagy erejű lézerrendszereket illetően" - mondta Brent Dane a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium lézer projektjének vezetője, aki munkatársaival közel hat éve az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma megbízásából csak a nagy erejű, hordozható, elektronikus lézeren dolgozik.


A terv szerint bemérés után egy lézer semmisití meg a rakétát

"A legújabb kulcsfontosságúvá váló szempont a lézereknél a mobilitás" - magyarázta Dane. "Ez a hatékonyság és egy olyan felépítmény elegyéből ered, ami lehetővé teszi a kis tömegű, de összetett,gépeket."

Egy speciális "sugárirányító" szoftver segítségével a lézer befog egy repülő rakétát, felhevíti a fémburkolatában rejlő robbanóanyagot, ami ennek hatására felrobban, mielőtt elérné a célpontját. A Lawrence Livermore laboratórium most fejlesztettek ki egy 25 kilowattos lézert és már dolgoznak egy 100 kilowattos változaton, ami Dane szerint elegendő erővel fog bírni, hogy egy rakétát két-három másodperc alatt megsemmisítsen.
Rajz egy mobil lézerről, és a valóság

A 100 kilowattos lézer 2010-re lesz harcra kész, tette hozzá Dane. Mindazonáltal a harctéri technológiák messze nem érnek véget a légvédelemnél. A lézerek nagy valószínűséggel elektromos hibrid Hummerek tetején fognak berobbanni a háborúkba.
"Ha szemügyre vesszük ezeknek a hibrid járműveknek az akkuit, akkor láthatjuk, hogy tökéletesen megfelelnek egy 100 kilowattos lézerrendszer ellátására"- mondta Dane.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Yetike #50
  Lehet hogy így van, de akkor miért költöttek az amcsik annyi pénzt a boeing programra? Biztos nem azért hogy a gyakorlatban befuccsoljon az egész (főleg ha gyakorlatban is tesztelték).

  A tüzérségi lövegek max 10 másodperc körül mozog. Tegyük fel hogy a lövedék történetesen be van vonva ilyen hőálló passzával. Mennyi az esélye hogy becsapódás elött sikerül megsemmisíteni a lövedéket?
 • Bonewerkz #47
  ezt kerdeztem en is...
 • Yetike #41
  De azt egy szimpla (kis teljesítményű) lézerrel is megtudják csinálni, nem?

  Az ilyen vezérelt bombáknak milyen mértékben lehet védeni (milyen vastag ellenálló réteget lehet rá felvinni stb) egy nagy teljesítményű lézerrel szemben?
 • Bonewerkz #40
  miert, vietnam ellen nyertek?
 • Laci73 #38
  Hello Yetike!

  "Engem az érdekel, hogy televíziós ill lézervezérelt bombáknál/rakétáknál mi történik akkor ha ráírányítják a keresőjére/kamerájára a lézersugarat?"

  A rakéta "megvakul", azaz a lagutolsó mért adat alapján repül tovább.
 • Laci73 #37
  Hello szakértő!

  Csak a kisbetűket ismered?
 • Yetike #36
  Attól függ milyen rakétánál. Egy interkontinentális rakétánál az 1-2 perc még "belefér", viszont egy szimpla kishatótávolságú (pl maverick) szivarnál már ugye probléma.

  Persze azt se felejtsük el, hogy ez a lézerfegyvereknek csak egy mérföldköve, az igazi faltörők szvsz inkább a következő típusok lesznek.

  Engem az érdekel, hogy televíziós ill lézervezérelt bombáknál/rakétáknál mi történik akkor ha ráírányítják a keresőjére/kamerájára a lézersugarat?
 • Laci73 #33
  Hello Bambika!

  Nomen est omen. Ugyan miért jelent veszélyt Oroszország? Mert kommunista állam volt? Mi is azok voltunk... Oroszországban a szegénység jelenti a legnagyobb bajt, amiben most él. Kína érdekes helyzet, de robbanásszerűen fejlődik, és már most körvonalazódik eljövendő gazdasági és politikai hatalma.
  Legyen csak többpólusú a világ: kissé ellentmond a demokráciának, ha egyetlen egy szuperhatalom szab játékszabályokat.
 • Inquisitor #31
  "Jó lesz majd ha az EU megerősödik, és szintén erőre kap Kína és Oroszország - mert véget vet az USA vak csapkodásainak."
  ÁMEN.
  Vagyunk egy páran, akik már rég erre várnak ... :)
 • Inquisitor #30
  "mert ugyebar az amcsik foldjere nem szabad atomcsapinak esni.. marpedig valahol csak le fog esni, ha mar eccer fellottek...."
  Na ja. Ott vannak azok a rohadt Kanadaiak. Úgy is utálják őket az amcsik, oda potyoghat az áldás.
  (Lásd a balhét a rakéta elhárító rendszerrel.)
  Persze nem csoda ha utálják Kanadát, az egyetlen hábórút amit nem nyertek meg, azt ellenük vívták ...