Hunter

Látja? Nem látja? Na látja...

A Boeing Birds of Prey technológiájának demonstrátora nemrég mutatkozott be St. Louisban, miután egy évtizedet töltött a "fekete" vagy titkosított programok világában. Rendkívül fontos lépés a lopakodó technológiában, mely egyesíti a nagyon alacsony radar keresztmetszetet (RCS) a vizuális, sőt még az akusztikus jegyek kiszűrésével is. Az átfogó cél, ahogy azt a projekt felelősei megfogalmazták, a nappali lopakodás elérése.

Az esemény fontosságát hangsúlyozta a Légierő (USAF) két magas rangú vezetőjének, James Roche államtitkár és a személyzeti főnök, John Jumper tábornok jelenléte, valamint a közzétett információk hiányosságai. A vezetők csupán annyit mondtak, a program célja "különleges" és "áttörést jelentő" lopakodó technológiák tesztelése, valamint a Phantom Works által kifejlesztett prototípus technológiák kipróbálása. A próbarepülésben résztvevő pilótákat, akik 1996 és 1999 között mindössze 38 repülést teljesítettek, sikerült azonosítani, ám a programban résztvevő mérnököket nem.

Klikk ide!

Joe Felock, a Boeing pilótája egyértelművé tette, hogy a Star Trek Klingon űrhajója után elnevezett Bird of Prey (BoP) egy alacsony teljesítményű demonstrátor, melyet úgy terveztek meg, hogy jellegzetes alakú gépet juttasson a levegőbe minimális idő és költség vonzattal. Legnagyobb sebessége 490 km/h, a legnagyobb elért magassága 6650 méter volt. A 14,2 kN tolóerejű Pratt & Whitney Canada JT15D-5 hajtóműnek igen keményen kellett dolgoznia, hogy előre juttassa a kisszárnyú, 3360 kilogramm tömegű gépet, még akkor is, ha az nem szívott be levegőt tekervényes beömlőnyílásain.

Klikk ide!

A BoP szokatlan jellemzője, hogy teljesen manuális irányító rendszerrel látták el, tolókarokkal és kormánylapát pedálokkal a szárnyakon található négy vezérlő felülethez, melyeket úgy alkottak meg, hogy ne legyen rés a felületen, ami esetleges támpontokkal szolgálna a radarok számára. A leszálló berendezés a Beach King Air és Queen Air repülőgépek módosított komponenseit tartalmazza.

A projekt hivatalosan 1992-ben kezdődött. A 67 millió dolláros fejlesztési költséget a McDonell Douglas teremtette elő, a céget azonban 1998-ban felvásárolta a Boeing. A Légierő beleegyezett, hogy biztosítja a próbarepülésekhez szükséges létesítményeket és a biztonságot, valamint rendelkezésükre bocsátotta a nevadai Area 51 tesztközpontot is.

Klikk ide!

A BoP lenne az első nagy Phantom Works projekt, párhuzamban a farokrész nélküli X-36-os demonstrátorral. Míg utóbbi célja a McDonell Douglas által kiagyalt fürge és szuperszonikus Joint Strike Fighter technológiáinak igazolása, a BoP egyértelműen a tökéletes lopakodó szemléletet képviseli egy alacsonyabb repülési teljesítményű gépben. Számos jellemvonása igazolja azt a hipotézist, hogy példátlan RCS szintekre tervezték, erre utalnak a finoman a szárnyakba vegyülő stabilizátorai és a teljesen álcázott beömlő nyílások is. Elképzelhető a -70 dBsm radarkeresztmetszet, ami jóval kisebb, mint egy szúnyog. A repülőgép alakját is - véletlenül vagy szándékosan - úgy alakították ki, hogy ne vessen árnyékot. Ez nagymértékben arra utal, hogy a BoP a vizuális lopakodó technológia mintapéldánya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Angezerus #48
    Nohát csak annyit mondanék h mindenkinek 1 kicsit igaza is van meg nem is... Szóval a honlapon található 4 kép közül az egyik tuti h valódi. Ez a kép a 4. amelyik balról és 1 kicsit fentről és hátulról készült a gépről. A rendezvényes képpel nem foglalkoznék de a másik kettő nem hamisítvány, hanem egyszerűen bemutatásra szánt kép, hogy mégis hogy néz ki a gép.Azér ne gondojjátok, hogy nagyokosok nem tudnának olyan képeket gyártani amik teljesen élethűek... Ezeken viszont látszik, hogy szerkesztett képek, de már mint mondtam bemutatás céljából. Itt kérdezném meg a kételkedőket: Nem láttatok ugyanilyen szerkesztett képeket a JSF vagy az F-22 gépektől???? Attól még azok is létező gépek... Amit pedig egyesek fordítási illetve értelmezési hibának értelmeznek azaz ,hogy a gép nem vet átnyékot, az egy nagyon egyszerű dolog miatt lett találgatások tárgya. Ez az ok az, hogy a szöveg fogalmazója valószínűleg fogalmazás gátlót szedett, vagy 1 es volt fogalmazásból, ugyanis ennél homályosabban nem is fogalmazhatta volna meg a témát... Mindenesetre az a lényeg, hogy a gép nem vet árnyékot saját magára. Magyarul: mivel nincs függőleges vezérsikja, illetve kiálló elemei a gépnek, így nincs mi árnyékot vessen a gépre. Ettől függetlenül a gép egyes részei árnyékba kerülhetnek, de mivel ezek nem éles, cikázó árnyékok(mint mondjuk amit egy függőleges vezérsík vet), így azok nem hívják fel a figyelmet a gépre(például ez abban az esetben is jól jön, ha egy ellenséges gép magasabban repül, így az ellenséges gép pilótája körbetekintve sokkal kisebb eséllyel veszi észre vizuálisan, ráadásul ehhez társul a jó öreg lopakodás). Amugy ezek mind kitünően láthatóak azon a képen amit elsőként emlitettem(asszem a 4.). A zaj csökkentésről meg csak annyit, hogy az előrefelé és oldalra irányuló zajokat hasonlóan próbálták csökkenteni mint mondjuk ahogy ez a hajtóművek hőkibocsájtásával is tették és teszik. Ez alatt azt értem, hogy a géptesten keresztül nagyon csekély zaj szivárog át, a kiömlőnyílásokat a lehető legjobban leárnyékolták(ezt főként a hőkibocsájtás miatt, ám ennek az 1 ik mellékhatása a zajcsökkenés is), az iszonyatosan elrejtett és leárnyékolt beömlőnyíjás jelentősen lecsökkenti az előrefelé kiáramló, jellegzetes turbina süvítést és így, ezen megoldások hatására a kijővő zaj főleg hátrafelé távozik, ami viszont sokkal kevésbé zavaró(mire meghallanánk a gép kiömlőnyílása felől érkező zajt, az addigra már rég kijőtte/ledobta volna azt amije van és már meg is fordult... ez a példa a későbbi gépekre vonatkozik amiken alkalmazni fogják ezt a technológiát, szal nem kell kiabálni mer tudom, hogy a BoP nek nincs fegyverzete:))

    Volna azér nekemis 1 kérdés féleségem:
    Az oldalak közt barangolva azt a valószínűleg csak pletykét olvastam, hogy egyesek lehetségesnek tartják, hogy a BoP-on tényleges vizuális álcázást is kipróbáltak név szerint az iwy rendszert. Az iwy azon a technológián alapul amit már jópárszor láthattunk tévében, vagy itt-ott. Nevezetesen arról van szó, amikor a japán csajszi felhúz 1 pólót és beáll 1 ucca kellős közepére és full ugy néz ki mintha a csaj a pólóján keresztül átlátszó lenne. Igaz, ténylegesen átlátszónak nem nevezném mert látszanak a póló gyűrődései és a pólón "keresztül" látható kép is igencsak fakó. Ezt az egészet valami nagyon frappáns módszerrel csinájják(talán száloptika????). 1 a lényeg: a póló elején az látszódik(úgy ahogy) az ami hátul van és fordítva.
    A wikipedia-n azt olvastam, hogy azt beszélik, hogy a BoP egy úgynevezett "aktív kamuflázst" kapott, amihez hasonlót már a II. világháborúban is teszteltek és az a lényege, hogy a kamuflázs bizonyos mértékben képes változtatni a színét és egyes esetekben az "átlátszóságát". Én speciel nagyonis elképzelhetőnek tartom, hogy valami hasonló dolog létezik, még ha nem is a BoP-on tesztelték.Képzeljük csak el.. elég hajmeresztő technikai dolgokat tártak és tárnak a nyílvánosság elé.. Akkor mi az, amit most fejlesztenek és a legszigórúbb titkosítás alatt van??.. :D Érdekes belegondolni, hogy ha ez az egész iwy, vagy akárhogy is hívják, még ha csak 15-25% átlátszóságot (kukacoskodók kedvéért:transzparenciát:P) is ad,vagy mondjuk valamekkora színváltoztató kébességet, amivel valamennyire képes a föld illetve az ég színeibe beleolvadni, már akkoris óriási előnyt ad annak a gépnek amelyik felületének a lehető legnagyobb része ezzel van burkolva(értelem szerűen nem lehet az egész gépet beborítani: ki/beömlő nyílás, kabintető, stb.)... Szal kérdezném, hogy tud-e valaki bővebben erről az egész históriáról valamit?.

    Amúgy a gép itt látható az usaf múzeumában: http://airpower.callihan.cc/HTML/Spotlight/BirdofPrey.htm
    http://www.nationalmuseum.af.mil/shared/media/photodb/photos/050317-F-1234P-056.jpg
    Aki még kételkedik az utazzon oda és nézze meg:PP
  • Mice #46
    Nekem a nagyim olyan, hogy szerintem a radarok nem észlelik. Állandóan mászkál valamerre pedig már elmúlt bőven 70. A múltkor hétvégén Erika mondta, nagyi csak tévedésből jött haza, s megint felszált a vonatra egy órával később.
  • rolika #44
    "példátlan RCS szintekre tervezték, erre utalnak a finoman a szárnyakba vegyülő stabilizátorai és a teljesen álcázott beömlő nyílások is. Elképzelhető a -70 dBsm radarkeresztmetszet"

    húbaz, ezt a cikket :)))

    de nagyon kúl a masina
  • Sugam #39
    Mit kell latni?
  • Mice #32
    már szám. Ez lamaradt.
  • Mice #30
    Volt egy ilyen is aszem.
  • pilóta #25
    Ott van jobb oldalt :))

    Egyébként az "árnyék" a radarárnyékot jelenti, ugyanis ma már léteznek ún. passzív radarok, amelyek látják a lopakodó gépeket is. A klasszikus lopakodó gépek (F117, B2) úgy "lopakodnak", hogy nem a radarforrás irányába verik vissza a radarjelet, hanem bizonyos kitüntetett irányokba. A passzív radarok viszont ezt a szórt jelet képesek érzékelni, amihez az egyébként is jelenlévő rádiózajt (TV - rádió adások, más radarok jelei) használják fel. Na ennél a gépnék amikor fejlesztették (jó rég volt), akkor erre mentek rá, hogy minél kisebb ilyen "árnyékot" vesen.
    A vizuális lopakodás meg baromság, valszeg fordítási hiba, vagy az eredeti cikk se tudta miről beszél.
  • Ygor #20
    Egyetértek dodeka-val! Ilyet ma már a legputyibb 3d modellező is tud készíteni... úgyhogy ne olts Beaver!
  • StarFist #15
    Erről a stuffról annyit, hogy a továbbiakban nem foglalkoznak vele a fejlesztők, mert megy a múzemumba. Egy technológia kísérlet volt, semmi több. Az itt szerzett tapasztalatokat viszont felhasználják majd a következő generációs lopakodó gépeknél.
    Nem tudom, hogy a cikk fordítója hogyan gondolta, hogy a gép nem vet árnyékot, szvsz egyrészt ez elég durva (fordítási) hiba, másrészt pedig fizikai képtelenség. Illetve két esetben lehetséges:
    1. nem süt a nap és/vagy vastag a felhőzet, így a gép nem fog árnyékot vetni a talajra. Ezzel a képességgel viszont már a régi kétfedelűek is rendelkeztek.
    2.a gép képes a törésmutatóját nullára redukálni (szvsz a mai technológia szinten ez még nem lehetséges), ebben az esetben viszont már valóban láthatatlan lenne (kíváncsi vagyok hogyan igazodna el a pilóta a műszerfalán).

    Pár érdekesség:

    - a gép tört "sirály" szárnyai miatt remek stealth tulajdonságokkal rendelkezik, ellenben a műrepülési tulajdonságai csapnivalóak
    - nem rendelkezik hagyományos hajtómű kiömlő nyílással és forszázzsal, az égés termékek az F117-es hasonlóan egy kis keresztmetszetű lapos nyíláson keresztül távoznak a gépből.
  • Pheel #14
    Akkor mégsem csak kitalálták a klingon fajt? :))))