13
-
#13 Nem is kell hozá ojan sok idő. -
Darius #11 hiv=hivunk (az 1. sorban) -
Darius #10 Szoval amit mindenki ozonpajzsnak hiv az valojaban a sztratoszferaban egy tobb 10 km vastag tartomany, ahol kb 0,01% az ozonkoncentracio. Tehat nagyon vastag réteg, de viszonylag kicsi az ozontartalma. Itt a talajszinten, legkori nyomason, tiszta ozonbol ez kb. 3mm vastag réteg lenne.
Amugy elég semmitmondo cikk, ez teli fogalomzavarral..
A CFC-k, melyek hozzájárulnak az üvegház-gázok kiáramlásához, rendkívül hatékonyan pusztítják az ózon réteget. Na ez peldaul teljesen értelmetlen! A betiltott CFC-k amellett, hogy bontották az ozont valoban nagyon jelentos uveghazgazok voltak (CO2 és CH4 utan a harmadik legjelentosebb) A mostani freonhelyettesitok mar nem karosak az ozonra, de sajna a felmelegedésért (uveghazhatas) felelosek.
-
Remetix #9 Viszont a nyomas joval kisebb, ugyhogy siman lehet akar vastagabb is. -
Bekomman #7 Ez igaz de én meg úgy emlékszem hogy ha az egész pajzsot leszorítanánk a földre akkor 5mm vastag lenne. Ott fent pár 10 ezer méter magasan (nagyobb felület) még vékonyabb, úgyhogy ha kiszámolod 10 év alatt 1% regenerálódik. -
Bekomman #6 Rohadt freon lobbi. Most nem kell félteni a pajzsot így lehet rombolni. -
Supergamer_real #5 Amugy javitson ki egy hozzaerto, de nem tudom mire fel ez a hirtelen novekedes az ozonreteg vastagsagaban, ha jol emlexem valami olyasmit olvastam, hogy 200ev=+1mm. (most nagyon szeretnek tevedni) -
Supergamer_real #4 Laci, szerinted melyik hutoszekrenyben talasz meg ma freont?Mert egy ideje mar tilos freonos hutoket gyartani... bar kitudja Kinara ez igaz-e.. -
#1 Kérdés hogy a CFC korlátozást a fejlődő országok is be tudják-e tartani. Kína a nyolcvanas évek végén ígéretett tett állampolgárainak: az ezredforduló után minden kínai háztartásban lesz hűtőszekrény. Szakemberek kiszámították hogy ehhez olyan mennyiségű freont (hűtőfolyadék) kellene legyártani hogy az egymaga veszélyeztetné az egész ózonpajzsot. És a fejlődő országok iparosodása még csak most kezdődik...