Nagyon lassú volt a T. rex

Cserébe viszont több milliárd volt belőlük összesen a bolygón.

A területtel foglalkozó kutatók már nem sokkal az 1993-as Jurassic Park mozifilm után megállapították, hogy – a film jelenetével ellentétben – a Tyrannosaurus rex nem lett volna képes lefutni az előle menekülő terepjárót, egy új anyagban viszont gyakorlatilag megfelezték a korábbi becslést, ezzel még tovább lassítva a veszélyes ragadozót.

A napokban tették közzé az új kutatás eredményeit, amelyben nemcsak a méretet, hanem a farok függőleges irányú mozgását is alapul vették, ezek alapján igyekeztek meghatározni az átlagos gyaloglási sebességet, amely az állat számára kényelmes lehetett. Kiemelték, hogy a két nagyobb izom (valamint a szalagok) révén a farok nemcsak passzív, hanem aktív szerepet is betöltött a mozgásban, ez ugyanis nemcsak az egyensúly megtartásában, de a lábak visszahúzásában is segített, viszont a méret alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az átlagos lépés 1,9 métert fedhetett le, a biomechanikai modellek pedig arra utalnak, hogy a farok függőleges mozgása nagyjából 4,6 km/h-s gyaloglási iramot tett kényelmessé, vagyis az átlagos ember akár le is sétálhatta volna a hatalmas állatot. Más kérdés, hogy a faj példányai (természetesen) futásra is képesek voltak, mégis fontos jelzés, hogy a korábbi becslés nagyjából felét tartják most ideálisnak az állat számára – igaz, a farok oldalazó mozgását és az izmokat közvetlenül nem vették be a vizsgálatba, vagyis a fenti értéket némi óvatossággal kell kezelnünk.

Nem sokkal a fenti anyagot megelőzően egy másik kutatás eredményeit is közzétették, ez azonban már a T. rex példányszámára vonatkozik. A szakemberek rengeteg számítógépes szimulációt futtattak le, ezekben apró módosításokat alkalmaztak, így a teljes számra vonatkozóan egy igencsak nagy intervallumot kaptak meg. Eszerint 68 és 66 millió évvel ezelőtt összesen 140 millió és 42 milliárd közötti példány élhetett a bolygón, ennél azonban fontosabb, hogy az átlag érték 2,5 milliárd, ez tűnik a legvalószínűbb számnak. Mivel az észak-amerikai kontinens számított a faj hazájának, otthonának, ezzel nagyjából 20 kilométerenként futnánk odaát bele egy-egy állatba, ami némileg befolyásolná életünket.

Egyidejűleg nagyjából 20 ezer példány élhetet a kontinensen, viszont még ezen jóval alacsonyabb szám is azt jelzi számunkra, hogy nagy többségük nem maradt ránk, a legalább részben megőrzött csontvázak továbbra is igencsak ritkának számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jawarider #22
  Akkor hogy ragadozott?
 • Lapajka #21
  Nem érdekel ennyire a téma...
 • Zombee #20
  Most akkor Velociraptor vagy nem Velociraptor?
 • Lapajka #19
  Nem egyféle volt. Nyilván a félméteres csirkéid nem próbálkoztak ilyennel. Akikre utaltam, nagyobbak és erősebbek és mint írtam CSORDÁBAN támadtak (azt lehet nem írtam oda, hogy öreg, beteg, gyenge példányokat főleg, de ez általában így szokott lenni). Bocs azt sem írtam, hogy a Jurassic Park fiktív történetében Velociraptor-ként bemutatott jószágok...
  Fogalmam sincs, mennyi kellett az erre alkalmas kisebb méretű de nagyon gyors ragadozó dinókból (most már nem írok raptort a kedvedért), de nyilván ha csorda megy rá, az akkor több tucat, akár 40-50 is lehet... felugrálnak rá és gyenge pontokra támadnak... így pl tigrisek is elbírnak egy elefánttal is... (és belőlük nem is kell annyira sok, 3-4 megoldja... de ott is gyengébb lassabb, beteg és vagy öreg példányokra mennek rá)
  Utoljára szerkesztette: Lapajka, 2021.05.03. 18:06:28
 • Zombee #18
  Feltételezem, amikor a Tyrannosaurus-t felfedezték, mindenféle ismeret nélkül, pusztán a fosszíliákra ránézve nevezték el. Ösztönös beidegződés, hogy minél nagyobb és harapósabb egy ragadozó, annál veszélyesebb.
 • Zombee #17
  Hány Velociraptor kellhetett egy Tyrannosaurus elejtéséhez? Egy 2 méter hosszú (ebből 1 méter a farok), fél méter magas, pulyka méretű jószágról van szó, max 20kg. Még azoknak se lett volna túl sok esélye, amit a Jurassic Park-ban adtak el a pórnépnek Velociraptorként. Ami valójában Deinonychus, és még az se volt akkora, mint a filmekben.
 • Lapajka #16
  Láthatóan magas neked a lesből támadás, plusz a testméret miatti nagy lépések miatti sebesség, amivel bőven utolért egy kisebb testű áldozatot... de legyen a hited szerint, persze természetesen dögevő... mellesleg minden ragadozó dögevő, sőt még a mindenevő húsevők is.. vagy te a sertéspörit úgy eszed hogy nem döglött az a koca, amiből készült? Tehát logikus hogy nem tud nem dögevő lenni. A dögevő az öko biológiában nem ezt jelenti hogy frissen elejtett prédát elrabolja és megeszi. Az nem döghús, hanem friss hús... akkor max azt lehet rá mondani hogy orzó ragadozó, semmiképp sem dögevő... a dögevő ehhez képest a rég ott hagyott, vagy elhullott oszló döglött állatokat zabálja.. mint pl a dögkeselyű ugyebár vagy a sakál... Ennek semmi köze az orzó ragadozókhoz. Egyik sem eszi meg a rothadó döghúst!
  Az orzó ragadozóknak két fajtája van, az egyik a nagytestű, ma is létezik, pl ilyen a víziló, aki simán elkergeti a krokodilt vagy az anakondát és megeszi a zsákmányukat. De ő sem vadászik valóban önállóan... (főleg hogy elvan gyümölcsön, hiszen vegyes táplálkozású); kisebb testméretnél pedig pl ilyen a karvaly; öjvök, sólymok és héják esetében csinálja ugyanezt (nyilván egy sassal már nem packázik, de még egy méretes bagollyal sem, mert azok keményebbek mint sokan gondolnák)... Aztán van a másikféle potyázó; az pedig, aki kíséri a nagy ragadozót (pl a fehér cápa mellett komoly halrajok úsznak és a koncból lopkodnak, illetve maradékokat, lepotyogó darabkákat esznek... a cápa megtűri, mert mire ideges lenne, addigra jól lakik mindig és nem bántja már őket), az oroszlánnak is van ilyen potya társ ragadozója amúgy, amely a hiéna és a szavannai keselyű, bár ezek nem mernek közel menni a vadászhoz, meg kell várják míg jóllakott és elment onnan vagy elaludt, mert az oroszlán nem tűr meg másféle állatokat a közelében. A medvéket nem ritkán követik rókák, menyétek és hasonló kistestűek, akik miután jóllakott a mackó, még bőven találnak finom falatokat a továbbra is FRISS és nem dög húsból...
  A T-rex soha senkit sem kísért, kezdjük itt... és nem evett rothadó döghúst, ez a másik... biztos nem azért nőtt akkorára és voltak olyan fogai, hogy nyomorult rothadék zabáló legyen... ezt meg tudja csinálni a patkány meg csótány is... még a légy is...
  Tehát maradjunk abban, hogy természetesen ragadozó volt (biztos nem azért lett Rex-nek elnevezve, azaz királynak, mert egy szánalmas vesztes dögevő lett volna). A T-rex különlegessége volt, hogy nem lopott, hanem rabolt, tehát ha ragadozó ellenállt, akkor megküzdött vele és általában győzött!
  Ha maga vadászott, akkor lesből támadott nyilván általában, ahogy sok ragadozó teszi, de nagyokat lépett, kisebb testűt akár üldözni is tudott, de nyilván nem ez volt a fő profilja. Igen persze, amúgy alapvetően valóban orzó ragadozó volt, azaz elvette a másik ragadozótól a zsákmányát. EZ NEM DÖGEVÉS! Ez elorzó vadászat. Észrevette hogy a közelben elejtettek egy vadat, máris ment oda elhappolni, akkor esett pofára, ha az is egy T-rex volt, ekkor elkeseredett vad élet-halál harcban küzdöttek meg a prédáért... vagy inkább nem közelítette meg, hiszen messziről érezte már a szagát. Ha mégis harc lett, azért persze nyilván ritkán ölték meg ilyenkor egymást, hanem a vesztes, már elég jól megmarcangolva elmenekült, a győztes T-rex meg végre nyugodtan megebédelhetett... Méghogy dögevő pff...
 • VolJin #15
  Nem csúcsragadozó volt, hanem dögevő. Más ragadozókat kergetett el a zsákmány mellől. Mert a mérete erre képessé tette, míg a vadászatra nem.
 • VolJin #14
  A Jurasic Parkhoz tegyük azt is hozzá, hogy nem T-Rexek szerepeltek benne, hanem egy közeli rokonuk. Mert a T-Rexnek nem annyi ujja volt.
  A T-Rex nem ragadozó volt, hanem dögevő. Más dinoszauruszok elejtették a zsákmányt, a T.Rex meg odacammogott, elkergette a ragadozót, és felzabálta előle a zsákmányt.
 • NEXUS6 #13
  A madarak rendszertanilag mindig is nagy kihívást jelentettek a tudománynak. Egyszerűen értelmezhetetlen volt a korábbi kép, hogy a hidegvérű buta hüllőként értelmezett dinókból egyszercsak kifejlődtek a melegvérű, a repülést lehetővé tevő tollakkal rendelkező, fejlett fiziológiájú és viszonylag fejlett intelligenciájú madarak. Kb egy évszázadig keresték az un. hiányzó láncszemet.
  Aztán amikor ezt, majd ezeket megtalálták nyilvánvalóvá lett, hogy a korábbi kép helytelen. Manapság egyre több tollas dino fosszíliát találnak pl. Kínában.

  A köztudatba sajnos ez még nem ment át kellően, amit mondjuk a Jurassic Park filmek sem igazán segítettek elő. Egy nagyranőtt dodómadárként megjelenő ragadozó, amilyen a velociraptor lehetett nem kellően ijesztő, amíg, egy "csupasz csirke" sokkal inkább az :)
  És arról már ne is beszéljünk, hogy a JP filmek híres velociraptorjait pedig valójában nem is velociraptoroknak hívják, hanem Deinonychus-nak. Ami azért nem is olyan vonzó, söt elég kimondhatatlannak tűnő név. A velociraptor, egy kb gyalogkakukk kinézetű lény volt, igaz ragadozó. XD
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.05.01. 01:59:30