MTI

Gyorsabban pusztulnak az űrben a vörösvérsejtek, mint a Földön

Kanadai kutatók közelebb jutottak annak megfejtéséhez, miért térnek vissza az űrhajósok vérszegényen a Földre. Megállapították, hogy az űrben 50 százalékkal több vörösvérsejt pusztul el, és a veszteség folytatódik, akármilyen hosszú az utazás - írta a BBC hírportálja.

Az úgynevezett űrvérszegénységet azóta ismeri az orvostudomány, hogy az első missziók visszatértek a Földre, azonban a pontos okai tisztázatlanok. Az Ottawai Egyetem 14 űrhajóssal végzett kutatást a Nemzetközi Űrállomáson eltöltött hat hónap után. A misszió alatt vett vér- és lélegzetminták segítségével meg tudták mérni a vörösvérsejt-veszteséget. Ezek a sejtek szállítják az oxigént a tüdőből a test többi részébe, így kulcsfontosságúak az élethez.

"Az űrbe érkezéskor az asztronauták több vörösvérsejtje pusztult el, és ez folytatódott az utazás teljes időtartama alatt" - mondta el Guy Trudel orvos, a kutatás vezetője. A súlytalanság miatt az űrben ez nem jelentett gondot, azonban visszatérve, az űrhajósoknak csökkent a csonttömege és az izomereje. Az űrben másodpercenként hárommillió vörösvérsejt pusztul el, a Földön ezzel szemben csak kétmillió. Szerencsére a szervezet kompenzálja a veszteséget, másképp nagyon betegek lennének az asztronauták odafönt. Azt azonban nem tudják a kutatók, mennyi ideig képes az emberi szervezet az állandó önjavításra, különösen, ha hosszú küldetésen vannak az űrhajósok.

A gravitációba való visszatérés után sem volt gyors a gyógyulásuk, még egy évvel később is nagyobb arányban pusztultak a vörösvérsejtjeik. Ennek ellenére normálisan tudtak élni. Mind a nőket, mind a férfiakat egyformán érintette a probléma - közölték. Trudel szerint az űrutazás miatti vérszegénység hasonlít ahhoz, amin - többek között a koronavírus okozta Covid-19 miatt - hónapokat intenzív ellátásban töltő páciensek élnek át. A vérszegénység a későbbi testmozgást és a gyógyulást is akadályozza.

Az ottawai kutatók Nature Medicine-ben megjelent eredményeikből az is következhet, hogy a távoli bolygókra utazó emberek étrendjébe több vasat, szükség szerint több kalóriát kell beépíteni. A vérszegénység által okozott betegségek szűrése is fontos lehet, mielőtt az asztronauták elindulnának az űrbe, a Holdra, a Marsra és az annál is távolabbi égitestekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zriboliv #3
    Szóval akkor a Földön kívül nem is létezik az idő?
  • rebekakocsis #2
    Ne,ne kezd megint. Olyan jó volt nélküled. Legyen így továbbra is. Khmmmhejesiraskhmmm....
  • czihaki #1
    Azért pusztúlnak a vérsejtek az ürben mert a Tér-feszültség vagy is az idő lassabb. Jó lenne haa fizikusok ezen elgondolkodnának mielőtt ürhajósokat küldenéneka Marsra,, mert ha elhagyja az ürhajó a Földünk Tér-feszültségét, ami megteremti az földi IDŐ-t, akkor az ürhajosok komába kerülnek majd meghalnak-- mert a földi idő -nek köszönhető hogy a testben biológiai idő van és az életben tartja a sejteket. A biológiai-időt a testet átszövő pontokban érintkező kettőenergia hálózat teremti meg (a szigetelt vezetékben futkosó idegszálak, a másik aminek a pontait a kinaiak tükkel szúrkálnak)) amire hatással van éltető földi IDŐ A Földön az IDŐT a Föllból kilépő majd visszatéró magnetoszférának nevezett energia és az keresztező energia amely a Földben van (Fekete energia) és onnan sugározki keresztezve a Fehér energiát ezzel teremtik meg a Térfeszültséget =IDŐT..