MTI

A Holdra zuhant az oroszok Luna-25 automata állomása

A Hold felszínébe csapódott, és megsemmisült a Luna-25 automata állomás - közölte a Roszkozmosz orosz űrvállalat.

A Roszkoszmosz szerint szombatra impulzus adását tervezték a szerkezet leszállás előtti elliptikus pályájának kialakításához. A tájékoztatás szerint azonban moszkvai idő szerint körülbelül 14 óra 57 perckor megszakadt a kommunikáció a Luna-25-tel. A Roszkozmosz közölte, hogy a szerkezet felkutatására és a vele való kommunikáció felvételére irányuló intézkedések az elmúlt két nap folyamán nem vezettek eredményre. "Az előzetes elemzés eredményei szerint az impulzus tényleges paramétereinek a számítottaktól való eltérése miatt a Luna-25 űrhajó nem a kiszámított pályára állt, és a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt létezni" - közölte az orosz vállalat.

A Luna-25 elvesztésének okait egy, az erre a célra létrehozott tárcaközi különbizottság fogja kivizsgálni. Ez a projekt volt az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna-24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból indították. A Vosztocsnij űrállomásról felbocsátott Luna-25 lett volna a projekt irányítóinak reményei szerint az első jármű, amely leszállást hajt végre a Hold déli pólusának nehéz terepén. Az állomás fő feladata a talajösszetétel elemzése és annak megállapítása lett volna, hogy van-e a jég a bolygón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #4
  Az oroszok már a Holdat bombázzák!

  :)
 • kvp #3
  A bosszanto az lehet a szamukra, hogy ugyanezt meg a szovjet idoszakban mar megcsinaltak egyszer 1970-ben, meg a minta visszahozatala is sikerult. Erre most ez a szonda belefekezett a holtba. (gyakorlatilag az alacsonyabb magassagra allaskor egy a felszinhez kepest negativ magassagu palyara lassitottak, igy teljes orbitalis sebesseggel, oldaliranybol talaltak el a felszint)
 • Sequoyah #2
  Specialis leszallo manover
 • duke #1
  Nem lezuhant, hanem a ruszkik igy szallnak le. Furcsa hogy nem mukodik.