Gyurkity Péter

A májbetegségeket is megdobta a pandémia

Ez a kilátástalansággal és az alkoholizmussal függ össze, ahol még a folyamat elején tartunk.

A témával foglalkozó híradásokban leginkább a COVID-19 által okozott napi halálesetekről, valamint a kórházban ápolt betegekről olvashatunk, eközben azonban több tanulmányban arra hívják fel a figyelmet, hogy a májbetegséggel küzdőknél is nagyon rossz folyamat játszódik le, amely a pandémia következményeként értékelhető. A jelek szerint a folyamat elején járunk, a gazdasági helyzet marad ugyanis a kulcskérdés.

Az Egyesült Államokban már az ősz folyamán elkészült több részletes anyag, amelyben a májbetegség miatt kórházba került személyek számának megugrásáról beszéltek, ez ugyanis már gyakorlatilag tavaly márciusban megkezdődött. Az egyik tanulmány szerint már tavasszal 14 százalékos emelkedést mutattak ki az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, ezt pedig további munkák követték a sorban, amelyekben már azt emelték ki, hogy a fogyasztás a pandémia hónapjaiban 30 százalékkal ugrott meg, az izoláció, a munkanélküliség, valamint az ebből fakadó kilátástalanság pedig mind megnövelte az alkoholfogyasztás esélyeit és annak mértékét. A májbetegségekre és az emiatt szükségessé váló transzplantációkra szakosodott orvosok a tengerentúlon arra figyelmeztetnek, hogy a pandémia leküzdése után ez a negatív folyamat velünk maradhat, egy egész korosztály került ugyanis nagyon nehéz helyzetbe.

A teljesség kedvéért mindenképpen érdemes megjegyeznünk, hogy a 40 éven aluliak körében már korábban is megfigyeltek egy jelentős növekedési trendet, viszont a COVID-19 elterjedésével és az emiatt meghozott intézkedések következtében sokan még súlyosabb problémákkal voltak kénytelenek szembesülni, ez pedig számos esetben az alkohol felé irányította az embereket. Itt egyrészt azoknál látnak megugró fogyasztást, akik fiatal házasként próbálnak saját életet teremteni, családjukat eltartani, egy olyan időszakban, amikor a korlátozások miatt jóval kevesebb kezdőállás elérhető a turizmus és a vendéglátás területén, a nőknél pedig sokszor még súlyosabb károkat okoz az alkohol, hiszen náluk egyrészt a gyereknevelés gondjai is rárakódnak erre, a lassabb metabolizmus miatt pedig az alkohol komolyabb szövődményeket okozhat.

Több amerikai régióban 50 százalékos ugrást látnak az ilyen okokból beutalt betegek számában, ez hosszabb távon a hepatitisz, a májzsugor, valamint a májrák terjedése miatt is komoly fejtörést okoz az illetékeseknek. Amennyiben a gazdaság helyreállítása elhúzódik, a helyzet ezen a téren sem fog javulást mutatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mumoka 2012 #1
    akkor most lehet poharazni rendesen mert rá lehet fogni nem az alkohol volt hanem a covid