SG.hu

Leállították az utolsó német atomerőműveket

Ma a három utolsó atomerőmű leállításával véget ért az atomenergia-termelés bő hatvanéves korszaka Németországban, végleg lekapcsolták az áramellátó hálózatról a bajorországi Isar 2, az alsó-szászországi Emsland és a baden-württembergi Neckarwestheim 2 erőművet.

Az erőművek leállításukig teljes kapacitással termeltek áramot. Az RWE emslandi erőműve például Alsó-Szászországban az év elejétől április 15-ig mintegy kétmilliárd kilowattóra áramot termelt, ami a vállalat szóvivője szerint "nagyjából 500 ezer háztartás éves áramfogyasztásának felel meg". Az Isar 2 erőmű évente mintegy 11 milliárd kilowattóra áramot termelt, ami Bajorország áramszükségletének 12 százalékát fedezte. A Neckarwestheim 2 atomerőmű az idén a leállításáig 1,7 milliárd kilowattóra áramot termelt. A teljes német energiamixben azonban az atomenergia már nem játszik jelentős szerepet. Tavaly az energiatermelés 46,1 százaléka származott megújítható forrásból, 45,3 százaléka fosszilis forrásból, 6,5 százaléka atomenergiából, 2,1 százaléka pedig egyéb forrásból.

Az energiaipari ágazat szakmai képviseleti szervezete, a BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft e.V.) adatai szerint január-februárban az atomerőművek a németországi áramtermelés négy százalékát adták, egyharmadával kevesebbet a 2022-es átlagnak. A Bundesnetzagentur, a német hálózati felügyelet szerint az atomerőművek leállítása nem veszélyezteti az ellátási biztonságot, mert egyéb forrásból elegendő áramtermelési kapacitás áll rendelkezésre a kieső atomenergia fedezésére.

A nagy ipari energiafelhasználók képviseleti szervezete, a VIK (Verband der Industriellen Energie- und Kraftwirtschaft e.V.) vezérigazgatója, Christian Seyfert azonban ezzel ellentétes véleményen van és energiaellátási hiányra számít. "Európai energiaimportra hagyatkozni rendkívül kockázatos dolog" - fogalmazott. Úgy vélte, ahhoz, hogy az atomenergiából való kiszállásnak ne legyenek hosszú távon káros következményei, már meg kellett volna tenni a szükséges lépéseket az áramellátó hálózat terhelhetőségének rugalmasabbá tétele érdekében. "Minden egyes szabályozható teljesítményű erőmű lekapcsolása a hálózatról árfelhajtó hatást fejt ki a piacon és veszélyezteti Németország ipari telephelyként betöltött szerepét" - mondta. Robert Habeck gazdasági miniszter azonban nyilatkozatban erősítette meg, hogy Németország energiaellátási biztonsága az atomerőművek leállítása után is garantált, a megújítható energiaforrások kiépítésének köszönhetően.

A három atomerőművet eredetileg az elmúlt év végén tervezték lekapcsolni a hálózatról. Az orosz-ukrán háború miatt bekövetkezett energiaellátási bizonytalanság miatt azonban a német kormánykoalíció az üzemidő meghosszabbítása mellett döntött a téli időszakban felmerülő áramigény biztonságos fedezése érdekében. Az erőművek leállításával egy bő hatvanéves korszak ér véget Németországban. Elsőként a bajorországi Kahl atomerőművet helyezték üzembe Németországban 1960-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #32
  Haha, számon kér a főtroll! Juj, hogy nem szakad le az ég!
 • defiant9 #31
  "Azért mert egy barom az emberünk. Kell ennél több?"
  Akkor te miért is szólaltál meg?
  Érdemi érved nincs egy szál sem, csak idejössz trollkodni.
 • ostoros #30
  Kvp semmivel nem rosszabb a másik gyökérnél. Simán lehet hogy egy azon ember meghasadt személyiségei.
 • ostoros #29
  Azért mert egy barom az emberünk. Kell ennél több?
 • militavia #28
  Pedig kvp konteós szarságai mindenhol egyre fárasztóbbak.
  Nem egészen világos számomra, hogy ha deindusztrializációs folyamatok vannak, akkor miért tervezek még mindig ipari üzemeket...
 • Szefmester #27
  Miért? Mert nem tetszik a valóság? Én már konkrétan azt várom mikor írja valaki hogy "báncsák a magyart, ezé' kő' megfingatni őket!" szintű "érveket".
 • ostoros #26
  Kussolj már ember, az ég szerelmére!
 • defiant9 #25
  "Ha belinkelem, akkor figyelmen kivul hagyod, mintha ott se lenne."
  Mutasd meg a "deindusztrializációs" tervet ami alapján az EU-ban fel szeretnék számolni a ipari tevékenységet, beleértve az elektronikát vagy akár a járműgyártást. Várom a linket, és belőle kivéve a releváns 1-2 mondatos idézetet. Eddig 0 ilyet tudtál felmutatni. Amikor ide érünk, nem marad más minthogy füled farkad behúzva elsunnyogsz. Ez most annyiban más hogy próbálod azt mondani hogy nem értek valamit, de rá sem tudsz mutatni hogy mit nem értek. Én értem mit mondasz, csak nem fogadom el ameddig nem teszel mögé hiteles alátámasztást, az hogy a két állapotot próbálod összemosni, az kognitív disszonanciára/alacsony szintű vitakultúrádra vall.

  "hanem egy ovodas szintjen kotsz bele a szavak szerinted velt jelentesebe"
  Mivan, elmenekültél a másik topic-ból is? Eléggé a földbe lettél döngölve, az tény. Itt most arra utalsz hogy ott a szórakozás szót használtad arra hogy egyes gazdasági entitások pénzt keresnek a piacon? Konkrétan azt történt hogy van ez a kényszered hogy savazd azokat akik jómódúak/cégeket birtokolnak (ez valami kissebségi komcsi komplexus lehet nálad), és jobb híján elkezdesz olyan pejoratív kifejezésket használni rájuk amik teljesen idegenek az adott kontextusban, a lényegük annyi hogy negatívak. Aztán meg prüszkölsz amikor számon vagy kérve hogy mit is jelent amit írtál. A korrekt válaszod az lett volna hogy objektív kritikára nem vagy képes, ezért jelzős szerkezetekben próbálod a gazdag emberek iránti frusztrációd kiélni. Beteges kispolgári attitűd, innen már csak egy lépés volt hogy bekajáld a konteókat amiket a hasonszőrűek is fogyasztanak.

  "Egyebkent nem szanalmas egy galambbal sakkozni, hanem folosleges, ezert nem teszem."
  Mesélj milyen érzés hogy ez a galamb folyamatosan bemattol? Azt látjuk folyamatosan hogy nincsnek valós érveid, ezért folyamatosan érvelési hibákba próbálsz menekülni hogy fenntartsd a látszatát hogy valamit sikerült válaszolnod, de teljesen általános hogy ahol végképp a sarokba szorultál azt a pontot skip-eled.

  "Igen, csak az eros Ukrajna es az eros EU Magyarorszag szamara nem annyira elonyosek, mert se az ukranoknak, se az EU-nak nem erdeke es nem celja a fuggetlen magyar nemzetallam megmaradasa."
  Mindenki érdeke hogy Európa versenyképessége ne csökkenjen nagyon le és ne legyünk a jövő 2.-3. világa. Ehhez a méretgazdaságosság kulcs elem, ehhez pedig az kell hogy a közös piac szabályait mindenki tartsa be, ez valóban azt jelenti hogy bizonyos szuverenitását át kell transzferálnia a közösbe mindenkinek. Szét lehet verni az EU-t, ez Putyin célja, és ehhez eszköz Orbán belső bomlasztó tevékenysége, ekkor sok kis nemzetállam lenne, akik borítékolhatóan esélytelenek lennének a nagy kínai vagy amerikai piacon működő entitásokhoz képest, de az élükön lévő vékony bebetonozott uralkodó réteg dúskálna a javakban.

  "az USA terjeszkedeset Oroszorszag fele sem igazan."
  Mesélj, ki fenyegeti Oroszországot(aki ki van tömve ICBM-ekkel) azzal hogy katonai erővel meghódítja? Milyen területi változás volt az utolsó évben Oroszország és USA vonatkozásában? Én azt látom hogy Oroszország terjeszkedik a szomszédja a kárára, az USA területe szemernyit sem változott. Kína ugyanúgy tejrszkedne.

  "Jelenleg mar csak ket rossz kozzul lehet valasztani. (EU/USA azaz a tervezett vilagallam tamogatoi es Kina/Oroszorszag szovetsege)"
  Nofene, eddig egy világkormányról/árnyékhatalomról beszéltél, most meg már hirtelen kettő lett?

  "mert onnantol Kina marad csak az amerikai globalizmus ellenpulusakent es ok se jobbak mint a jenki globalistak."
  Kína ugyanúgy része a globalizált világnak, ahogy Oroszország is volt, meg ahogy mi is vagyunk. A lényegi különbség az hogy az emberek nyugaton szabadak, az említett helyeken pedig jóval kevésbé azok, ezeket leválthatatlan rezsimek irányítják évtizedeken át.

  "A magyar vezetes megprobal annyira fuggetlen maradni amennyire csak lehet, hogy ha megis letrejonne az Europai Egyesult Allamok, akkor lehetoleg mi svajci modon maradjunk ki belole "
  A magyar kormány a lehető legtöbb hatalmat akarja megtartani magának mert ez biztosítja a maximális ellopható pénzmennyiséget, jól láthatóan a rendszer kulcs eleme a NER gyarapítása közpénzből, minden más az ezt szolgáló színjáték. Ez egyébként egy teljesen tiszta motiváció, az emberek jobban akarnak élni, beleértve a Fidesz slep-et is, ehhez az agymosott zombik nagymértékű manipulációja a média feletti kontroll az eszköz.
 • kvp #24
  "Ennyit tudsz, szánalmas, nem gondolod?"

  Ezt csak te allitod, mert trollkodsz. Ha belinkelem, akkor figyelmen kivul hagyod, mintha ott se lenne. Ha elmagyarazom akkor nem erted meg, hanem egy ovodas szintjen kotsz bele a szavak szerinted velt jelentesebe. Ez vagy fogyatekossag vagy trollkodas. Egyikhez sincs kedvem. Barki massal szivesen vitatkozom, de ezzel a szandekos kotozkodessel es szemelyeskedessel nem vagyok hajlando erdemben foglalkozni. Egyik allitasom se konteo, mert hivatalos nyilatkozatokra epul. Ezt bebizonyitani viszont nem lehet szamodra, lasd a fenti szovegertelmezesi problemaidat. Nem er annyit, hogy te megertsd, mindenki masnak meg tiszta. Egyebkent nem szanalmas egy galambbal sakkozni, hanem folosleges, ezert nem teszem.

  "Az EU érdeke egy erős Ukrajna aki képes megfogni az oroszokat."

  Igen, csak az eros Ukrajna es az eros EU Magyarorszag szamara nem annyira elonyosek, mert se az ukranoknak, se az EU-nak nem erdeke es nem celja a fuggetlen magyar nemzetallam megmaradasa. Jelenleg mar csak ket rossz kozzul lehet valasztani. (EU/USA azaz a tervezett vilagallam tamogatoi es Kina/Oroszorszag szovetsege) A magyar vezetes megprobal annyira fuggetlen maradni amennyire csak lehet, hogy ha megis letrejonne az Europai Egyesult Allamok, akkor lehetoleg mi svajci modon maradjunk ki belole es akkor van matematikai esely ra, hogy az orszag jelenlegi maradeka megmarad es nem csak 3-4 egymastol fuggetlen megye lesz az Europai Egyesult Allamokban. Az EU tovabbi centralizaciojat ugyanis megallitani mar nem nagyon lehet, mint ahogy az USA terjeszkedeset Oroszorszag fele sem igazan. Ha elbuknak az oroszok es nyugati babkormanyuk lesz, az lenne igazan gaz, mert onnantol Kina marad csak az amerikai globalizmus ellenpulusakent es ok se jobbak mint a jenki globalistak.
 • defiant9 #23
  "Ha tenyleg komolyan gondolnak a klimavedelmet, akkor minden szeneromuvet azonnal bezarnanak az EU-ban, fuggetlenul a gazdasagi hatasatol."
  "Az europai deindusztrializacio a nagy reset tervei kozott volt, tehat a nemet ipar leepulese, Kinaba vagy az USA-ba koltozese a tervek szerint halad. Ez teljesen megfelel a jelenlegi EU-s es nemet vezetes elvarasainak."
  Na most akkor le kell kapcsolni a gyárakat vagy mi? Azzal hogy birka szajkózod a konteód akárhányszpr csak el tudod sütni ami mögött zéró hiteles forrás van azzal csak magad minősíted. Amikor meg számon vagy kérve hogy komplett önellentmondás amit előadsz, akkor füled farkad behúzva menekülsz. Ennyit tudsz, szánalmas, nem gondolod?