Gyurkity Péter

50 ezer éves vírus került elő

Az örök jég olvadása révén azonosítottak be további vírusokat, amelyek veszélyesek lehetnek.

A klímaváltozás témája mellett a meglehetősen koros vírusok felbukkanása, azok regisztrálása is rendszeresen megjelenik híreinkben, tavaly például arról számoltunk be, hogy Tibetben bukkantak ilyen ősi vírusokra. Most egy másik, korábban is fontos eredményeket felmutató csapat közölte friss adatait, amelyek szintén figyelmeztető jelként szolgálhatnak számunkra.

A francia kutatókból álló csoport a napokban tette közzé friss tanulmányuk fontosabb következtetéseit, ebben arról számolnak be, hogy összesen 13 eltérő vírust sikerült beazonosítaniuk. Nem először mutatnak fel ilyen eredményt, hiszen annak idején, még 2014-ben, többek között egy 30 ezer éves vírust találtak, amely szintén az örök jég birodalmából került elő, a fokozatos felmelegedés és olvadás révén. Tekintettel arra, hogy ez a folyamat tovább zajlik, nem túl meglepő, hogy újabb példányok kerülnek elő, most azonban azt jelentették be, hogy a frissen regisztrált 13 vírus egyike már csaknem 50 ezer éves, ez utóbbit pedig a Pandoravirus yedoma névre keresztelték.

A korábbi munka kapcsán azt hangsúlyozták ki, hogy az egyéb organizmusok megfertőzése még mindig lehetséges volt, emiatt pedig arra is felhívták a figyelmünket, hogy a klímaváltozás és a fokozatos olvadás nem pusztán az így felszabaduló szén-dioxid és metán miatt jelent komoly veszélyforrást, hanem a fent említett vírusok kapcsán is. Akár kereken 1 millió éves példányok is kiszabadulhatnak a jég fogságából, bár eddig csak ennél jóval fiatalabb változatoknál figyelték ezt meg. Jó példa erre, hogy 2016-ban egy gyermek halt meg Szibériában, miután egy egy évtizedekkel ezelőtt elhullott szarvas teteme olvadt ki – később derült ki, hogy az állat egy korábbi anthrax-kitörés áldozata volt (2300 társával együtt), ez vezetett az újabb tragédiához.

A most beazonosított vírusok a Pithovirus, a Pandoravirus, a Pacmanvirus, a Megavirus, valamint a Cedratvirus nemekbe tartoznak, ezeket nagy méretük miatt óriásoknak minősítik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!