Gyurkity Péter

Elkészült az amerikai hadsereg cipelést segítő külső váza

A könnyebb és egyszerűbb változat egyelőre a súlyosabb tárgyak cipelésében segít.

Az exoskeletonok, vagyis külső vázak témájában legutóbb arról számoltunk be, hogy már alakulóban van a kínai szuperkatona, amely a rivális hatalmak hasonló fejlesztéseit követi a sorban. Az amerikai változat most elkészült, ennek tesztelése sikerrel zárult, bár az első körben csak egy jóval egyszerűbb példányról van szó.

A DEVCOM Army Public Affairs Office még augusztus közepén tette közzé a Soldier Assistive Bionic Exosuit for Resupply (SABER) névre keresztelt külső váz fontosabb részleteit, a tesztelés eddigi eredményeit, valamint a szélesebb körű alkalmazás várható időpontjait. Ebből megtudhatjuk, hogy az egyetemi kutatók a 82. és a 101. légi szállítású hadosztály katonáival közösen, az ő visszajelzéseikre építve alakították ki a megoldást, amelyet a vállakra és lábakra csatolva, a bal vállon elhelyezett egyetlen gomb megnyomásával aktiválhatunk. Az érdekes fejlesztést még május folyamán tesztelték éles körülmények között, a visszajelzések pedig 90 százalékban pozitívak voltak, és bár nyilván még nincs szó az amerikai szuperkatona megjelenéséről, a platform mégis több előnyt kínál, így bevezetése a közeljövőben esedékes.


A SABER elsősorban a nehezebb tárgyak felemelésében és azok cipelésében segít, hiszen mindössze 1,5 kg-ot nyom, eközben azonban az akár 50 kg-os tárgyak, így például lőszeres ládák, cipelését teszi jóval könnyebbé, megkímélve a katonák hátát és derekát. A tesztek alatt egyértelművé vált, hogy az állóképesség akár 60 százalékkal növelhető, eközben pedig jelentős mértékben csökkenthető a fáradás és a különböző sérülések által okozott hibák és kiesés aránya, vagyis a platform nagyon hasznos lehet, különösen az éles bevetések alatt, ahol mindenki a harcra koncentrál. Ahogy említettük, a résztvevők 90 százaléka nyilatkozott pozitívan a megoldásról, így most jöhet a sorozatgyártás.

Ezt az év második felében a Nashville városában tevékenykedő HeroWear végzi majd, jövőre több száz példány kerülhet ki a katonákhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • repvez #5


    Hát ez valoban nem egy exosceleton, ez csak anynit segit, hogy a gerincet megtámasztja és egy kábel és egy rugós mechanizmus visszahuzza a dobra tekert kábelt és ez segit , de csak anyniban, hogy egyenes háttal emelj és ne meggörnyedve ezáltal a sérülés elkerülést, meg ugye egyenes háttal nagyobbat tudsz emelni valamenynivel. DE itt semmi nincs a kezed és a karodon, tehát ha gyenge a karja vagy a fogása az embernek attül ezzel sem fogja tudni megtartani a nehezebb ládákat és nem segit abban , ha egy nehezebb láda kicsuszik a kezéből cipeléskor.

    DE arra jo., hogy minimális befektetéssel nagy pénzt lehessen lehuzni a seregrol. ÉS még azt a PR szöveggel is meg tudják vezetni öket, hogy van külön nöi és férfi meg különbözö méret.
    Hát befosok nekik komolyan.
  • Montanosz #4
    ettől még lehet köldöksérvjük
  • Ellaberin #3
    Az amerikai hadseregnek nem ez a külső váza. Ez legfeljebb a katonái teherviselésére szolgáló külső váz - ránézésre ez még az sem.
  • inkvisitor #2
    A passzív mechanikus kialakítás valójában előny, mivel nem igényel töltést vagy akkumulátorcserét. Ha a gyors mozgást nem gátolja, akkor igenis nagy segítség, mivel egy átlag baka már meglehetősen nagy súlyt cipel.
  • 0Fritz #1
    Egy energiaforrás nélküli (passzív mechanikus) tartást segítő hevedert nem hívnék külső váznak, mert akkor a súlyemelő öv is lehetne exoskeleton.
    Mondjuk nem is vagyok érdekelt ebben az üzletben.