Gyurkity Péter

26 milliárdot kaphat a NASA jövőre

A hangsúly az emberi küldetéseken van, viszont sok projekt csúszni fog vagy nem valósul meg.

A NASA kapcsán a napokban arról számoltunk be, hogy az adatbázisban már több mint 5 ezer exobolygó van, ezzel egy fontos mérföldkövet értünk el, nem beszélve arról, hogy további 5 ezer példány vár megerősítésre és visszaigazolásra. Most a Fehér Ház által a jövő évre javasolt költségvetést ismerhetjük meg, több érdekes részlettel.

A hivatalos oldalon közzétett anyagban, valamint az azt kísérő videóban azt látjuk, hogy az amerikai adminisztráció 26 milliárd dollárt, az ideihez képest 8 százalékkal többet irányoz elő a NASA számára a jövő évre vonatkozóan, ami egyelőre javaslat formájában látott napvilágot. Ebben már az emberi küldetések kapnák a legnagyobb összeget, hiszen 2,6 milliárd dollárt fordítanának a szegmensre, miközben felvázolják a Holddal és a Marssal kapcsolatos menetrendet. Eszerint a májusban esedékes első próba után az Artemis 2 2024-ben kerülne sorra, a leszállást is magába foglaló harmadik küldetés pedig 2025-ben, esetleg egy évvel később jönne el. Az Artemis 5 3 évvel később következne, 2029-től pedig évente jönne egy újabb út, 2031-ig.


A hosszabb szünet a Gateway-állomásra vonatkozó erőfeszítésekre adna kellő időt, bár 2026-ra nem vetítenek elő semmilyen fellövést. Ugyanezen időszak alatt mérnék fel a HSL, vagyis a leszállórendszer alkalmasságát és teljesítményét, ennek egyes részeit pedig a Marsnál is felhasználnák, bár ez utóbbi legkorábban 2040-ben jöhet majd el, jövőre pedig alig 161 millió dollárt szánnak erre a célra. Az Artemis fő részét képező infrastruktúra (SLS, Orion-kapszula, stb.) 4,7 milliárdot kapna jövőre, az egyéb projektek azonban csúsznak vagy a kukában landolnak. A Perseverance által begyűjtött mintákat visszaszállító küldetés csak 2033-ban jöhet el, a Mars Ice Mapper nem valósul meg (bár az európai kollégákkal közösen pótolhatják a felszíni egységekkel való kapcsolattartásért felelős hálózat kieső eszközeit), miközben az asztrofizika és a bolygókutatás nagyjából az ideivel azonos összegre támaszkodhat.

A SOFIA ismét a törlése javasolt küldetések közé került, ahogy ezt 2007 óta több alkalommal láthattuk, a Near-Earth Object (NEO) Surveyor 2028-ban jöhet össze, a Nancy Roman Grace űrteleszkóp pedig 2027-re csúszik. Az űrtechnológia kategóriája 1,4 milliárdot kapna, a klímakutatásra 2,4 milliárdot fordítanának jövőre, míg az ISS maradna 1,3 milliárdnál – az orosz féllel folytatott együttműködés egyelőre zavartalan ezen a téren, bár közben megindul a munka a következő generációs állomásokon, még egy kisebb, 224 milliós összeggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #8
    Miért is?
    Ha valaki olyan stílusban kiemeli ugyan azt, csak reflektálva az íróra, az szemétség.
    Talán magadra ismertél?
    Nem szégyen.... főleg ezzel a felsőbbrendűségi komplexussal, amivel próbálod takargatni az egyszerűségedet. Van ez így na....
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.04.13. 11:43:30
  • ostoros #7
    Hogy te mekkora egy ótvaros nagy vagy...
  • wraithLord #6
    Ezek az indiaiak nem betanított munkások, hanem képzett mérnökök és kutatók, akik pl. az MIT-n, Harvardon szereztek diplomát és PhD-t. Manapság a tudományokban nagyon sok a "fejlődő országokból" érkező kutató, ha esetleg sikerült már megfigyelned.
  • Agyturbinikusz #5
    Azért nevetnem kell, a Te agyoniskolázott formád aki a legtöbb esetben olyan helyzetből indul, hogy volt ideje, helye lehetősége tanulni, ennek ellenére 2 nyelv már nem megy, önálló gondolkodás nuku, összeszerelő üzemben jól teljesít ha megkapja a felest reggelente.... Az ilyen emberek nézik le pont azt az indiait aki minimum 2 nyelven beszél ír olvas, a legtöbb esetben a nyugati szemmel nézett nyomorból érkezik, és a végén csapatmunka és egyéni tudás téren is veri az öt lenéző büszke magyart.
    Furcsa egy világban élünk na, mit amikor a gazdag Görög aki nagyságrend szerint jobban él/műveltebb mint a szlovák és mégis a szlovák pénze/munkája segíti ki.

    Akkor hol is a hiba?
    A nagy mellény ott a hiba, a nagy büdös semmire büszke idióták hada az a probléma. Mit is tudsz felmutatni?
    Azt hogy anyu házában élve 30 évesen diplomát szereztél a jobb esetben. Akkor is csak azért mert tudod hogy kell csalni a rendszerben. Ha még nem akkor még ennyire sem futotta, mert nem elég okos művelt rafinált?
    Hagyjuk csak békén a másikat és szépen elgondolkodni azon, hogy mi a baj a saját emeltünkön.
  • Sequoyah #4
    Hogy erted, hogy Kina IS versenytars? Jelen allas szerint csak ok a versenytars. Az oroszok meg mindig a hideghaborus eredmenyekbol elnek, es a megmaradt szuperhatalmi statuszuk is most foszladt porra.
    Kina ezzel szemben folyamatosan fejlodik urkutatas teren. Igaz hogy egyelore meg a tobb evtizedes Amerikai eredmenyek replikalasan dolgoznak, de a lenyeg hogy mar letrehoztak az urkutatasi fejlesztesek kulturajat es infrastrukturajat, haladast mutatnak, es eroforras hianyuk sincsen.
  • Ellaberin #3
    Nem hinném hogy az orosz kapcsolatok sokáig marad meg.
    Egy hidegháború (bármennyire sem kívánatos) ebben az esetben hozhatna újból verseny általi fejlődést, mint anno. Bár most már Kína is versenytárs és India is lehet az - bármennyire sok ott a Mekkelek, azért a világban láthatjuk, hogy van ott is ész.
  • Chriss745 #2
    Miután a NASA indiai dolgozóinak a száma is átlépte a 30%-ot, azon csodálkozom hogy tudnak-e bármit lerakni az asztalra ami nem katasztrófába fulladna, de látva a többi csodás amerikai céget is hasonló felállásban, nem hiszem.
  • Agyturbinikusz #1
    Én botütésre gondoltam a 26milliàrd láttán.