19
 • NEXUS6
  #19
  Miért lenne vicc, jó pár évtizede vannak ilyen tervek, elképzelések?!

  https://en.wikipedia.org/wiki/StarTram
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.09.21. 08:55:56
 • Agyturbinikusz
  #18
  Én is ezt mondom, neked már rég az ulanbator-vlagyivosztok vasútvonal építési területén kellene lenned, hiszen világ proletarjaji egyesuljetek, ez a cél, az eszköz a vasút.
 • asgh
  #17
  Ezt komolyan mondod, vagy vicc?
 • end3
  #16
  "egy több kilométer hosszú, hatalmas űrhajó" - Erre éppen politikusoknak, szuper-gazdagoknak lehet szükségük egy földi "kihalás-katasztrófa" túléléséhez. Ami a pandémia szellemében bármikor meghirdethető! - (Adott esetben, a világ jelenleg még korlátok nélkül élő hülyéi simán kifizetnék előre a helyjegyeket.

  Tekintve a globalista elit jelenlegi "elemelkedő" tudásszintjét, előreláthatóan nem tűnik rossz üzletnek... Ráadásul - ha a cél ez, - technikailag nem is kell nagyon megerőltetni magukat... Elég lesz "felfújni" oda egy gigantikus "Zeppelin"-t, a többi már marketing kérdése..., ja.., és az már meg is indult. :)

  A kínaiak, - (kommunistáknak biztosan nem azok.., kár is ezt a fogalmat minduntalan velük kapcsolatban emlegetni,) - nagyon nem hülyék, szép lassan és észrevétlenül az ujjuk köré csavarják az egész bolygót. - Minden esetre a magukat civilizációnak tartó "művelt" nyugatot mindenütt simán és gond nélkül "lépik le", azok pökhendi, világhatalmi ábrándjaik ellenére. Mert ott a vezetés által kitűzött célokért másfél milliárd emberfő dolgozik, egységesen, felfogva, hogy nem kell száz felé citálni egy társadalom gondolkodását, egy kitűzött fejlődési irányt.
  Utoljára szerkesztette: end3, 2021.09.15. 07:55:55
 • Kissssss0 #15
  mert általában amibe belepofáznak a politikusok az többnyire vagy pénz kidobás/lopás lesz vagy nem lesz belőle semmi, márpedig kinában a párt szeret mindenbe belekötni.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #14
  Nem tudom ez miért lenne így. Pénz van, mérnökök vannak és akarat is van. A projekt neve sokkal grandiózusabb, mint maga a projekt, egy kis szerencsével simán összejöhet.

 • Kissssss0 #13
  aztán láthattuk hogy mennyit is ért az a fal, épp nemrég olvastam egy haditechnikával foglalkozó oldalon hogy a ruszkik is mennyi pénzt és erőforrást öltek bele olyan hajókba amik kb csak egy dologra voltak specializálódva, aztán egy részük vagy működött vagy folyamatosan valamilyen technikai hibával küzdött.

  https://www.haborumuveszete.hu/minden-ami-uszik/szszv-33-ural-a-titan-bukasa

  ha a kínaiak építeni is fognak valamit az űrben az vagy mutatóba lesz, vagy teli lesz katasztrófákkal.
 • Vata111
  #12
  Nem is tudom. Annak idején építettek egy szép nagy falat is, pedig a kor lehetőségeihez képest az is hatalmas kihívás lehetett. Ha van rá szándék és elég pénz, szvsz megcsinálják. Max nem több kilométeres lesz hanem csak párszáz méteres.
 • NEXUS6
  #11
  Egy mágneses lebegtetésű kilövő rendszerrel a Himalájában majd hangsebességig lehetne gyorsítani a rakétát, megspórolva az első fokozatot. Mondhatni csak az elektromos áramot kéne adni az egyes kilövésekhez, ami a felépítés után a költség nagyrészét jelentené, és ezer számra lehetne kilőni a rakétákat vele!

  Himalájájuk van, áramuk van, most adták át a világ legygorsabb ilyen elven működő vasútvonalát! ;)
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.09.09. 13:27:04
 • Kissssss0 #10
  komcsik mindig szeretnek óriás mega projekteket bejelenteni hogy ezzel is az hangoztassák menyire erős a pártrendszerük által irányított gazdaság, függetlenül attól hogy megvalósítható-e vagy nem.

  aztán az ilyen tervek mindig két végletben szoktak véget érni, vagy nem lesz belőle semmi és fű alatt szépen leállítanak mindent.

  vagy szó szerint mindent beleölnek és a végén egy halom kidobott pénzt kapnak, mint pl a szovjetek is így jártak a különböző megalomán terveikkel.
 • Macropus Rufus
  #9
  az nem az IronSky volt? és a H3-ért ment a balhé a film végén. Jól kiirtottuk egymást
 • asgh
  #8
  A 8 fellövés akkor lesz elég, ha a tankerek hasznos terhét képesek felemelni a jelenleg tervezett 100-ról a potenciális 150 tonnára.
 • subertus
  #7
  Kb ezt mondtam volna én is, röviden ez egy nagy kamu. Valaki nagyot akart mondani, és mégnagyobb lett. Viszont a Starship feltöltéséhez maximum 8 plusz fellövés kell. Csak a Bezosnak kell olyan sok lövés
 • asgh
  #6
  Teljesen újrafelhasználható rakéta nélkül nem fog összejönni, mert olyan eszetlenül drága lesz, hogy pár kezdeti kísérlet után leállnak az egésszel.
  Ráadásul nem csak az űrhajót kell fellőni darabokban, hanem a szükséges üzemanyagot is fel kell juttatni valahogy.
  (Már ha nem nukleáris meghajtásban gondolkodnak, ami jelenleg sci-fi.)

  Egyetlen SpaceX Starship teljes feltöltéséhez 16 fellövés kell (majd) 100 tonna hasznos teherrel számolva, most képzeljünk el egy több kilométer hosszú űrhajót, aminek egyetlen útjához ezrével kell elégetni a nem újra felhasználható rakétákat, amik az üzemanyagot szállítják. Ezt nem hogy a kínaiak egyedül, de a világ összes vezető hatalma tökéletes összefogással sem lenne képes finanszírozni.
 • globint
  #5
  Nem egyszerű egy ilyen méret összerakása, de az üzemeltetése sem. Itt van ez a "pcike" Nemzetközi űrállomás, repedezik. Igaz, kihúzutt pár évet, viszont nem sok tolóerő löködte ide - oda .....
  Szóval nem kezdőknek való feladat!!
 • t_robert
  #4
  Ja aztán hirtelen kiderülne, hogy minden államnak van űrharcra fejlesztett űrhajója, mint valamelyik James Bond filmben. Kitört a balhé a föld körül erre tucatszámra jelentek meg a nagyobb nemzetek űrhajói űrharcra kiképzett katonákkal lézer kézifegyverekkel. :)
 • kvp
  #3
  Ezt a spacex is bejelentette. Ha nem amerikai, akkor sajat neven fogjak kolonizalni a Marsot.

  Egyebkent a melyuri urhajot hasznalo Mars utazas pont arrol szolna, hogy osszerakunk egy urallomast foldkoruli palyan, kis raketakkal, attoljuk az egeszet marskoruli palyara es leszallunk kis jarmuvekkel. Az fo jarmu meg visszajon a kovetkezo korre. Igy csak a szemelyzetet, a rakomanyt es az uzemanyagot kell potolni minden korhoz.

  Ezt az elvet hasznaljak a Foldon a kontenerszallito hajok. Kis jarmuvek kiviszik a rakomanyt a kikotobe, ott berakodnak, a hako atuszik az oceanokon, a masik kikotoben kirakodnak es kis jarmuvek kiszallitjak a termekeket a celba, a nagy hajo meg megy vissza egy ujabb korre.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #2
  Azt nem tudom mire készülnek :-), de az űrhajózás jövője egyértelműen az orbitális összeszerelés, így annyira nem lepődtem meg.
 • Teppik Amon
  #1
  ezek valamire készülnek. Nemám klémelik a marsot, aztán mindnkit lelőnek az egéről aki közelíteni próbál!?