2030 felé csökkenne a kínai szénfelhasználás

Az ország vezetője szerint legkorábban 5 év múlva indulhat el a folyamat.

A napokban számoltunk be arról, hogy a tavalyi évre vonatkozó összesítés szerint Kína egymaga negligálja a szénerőművek számának globális mérséklődését, ezzel pedig egy nem túl kedvező pályát rajzolhatunk fel az előttünk álló évtizedekre nézve. Ezt most friss kijelentések követték az ottani vezetés részéről, amely alapján az évtized végén számíthatunk a fokozatos csökkenés elindulására.

A Reuters számolt be Xi Jinping virtuális klímakonferencián tett kijelentéseiről, amelyek némi betekintést nyújtanak a jelenlegi elképzelésekbe. A kínai szabályozó hatóság már csütörtökön jelezte, hogy az idei évben 56 százalék alatt húznák meg a szénerőművek energia-termelésben való szerepét, azok arányát, ami még mindig óriási szám, viszont az ország első embere most azt említette meg, hogy 2026 és 2030 között megindulhat a szénenergia fokozatos mérséklése, ezen arány jelentősebb csökkentése. A távlati célok között bukkan fel az üvegházhatású gázok kibocsátásának tetőzése, valamint a karbonsemleges üzemelés, ettől viszont még picit messze vagyunk.

Ami ez utóbbi két célt illeti, előbbi (legalábbis a hivatalos állásfoglalás és a korábban vállalt kötelezettség alapján) valamivel 2030 előtt következne be, onnantól kezdve tehát ezen gázok kibocsátását mérsékelni kellene. A karbonsemleges jelleg megvalósítása országos szinten csak jóval később, 2060 táján jönne el, ez nagyon messzinek tűnik, ennek kapcsán szinte nem is érdemes jóslatokba bocsátkozni. Ahogy arról mi is írtunk, egyelőre még az új szénerőművek szolgálatba állítása, megépítése, valamint tervezése zajlik gőzerővel, erre nyilván anyagi okok miatt van szükség, nagy kérdés, hogy mennyiben sikerül majd elindítani az átállást, amely a megújuló energia rohamos terjedése ellenére még mindig várat magára.

Az új amerikai adminisztráció hivatalba lépésével várhatóan nagyobb hangsúly helyeződik majd a klímakérdésre, meglátjuk, milyen konkrét eredmények sikerül majd elérni az előttünk álló években.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #42
  "Ilyen egyszerű, nem akarok függeni senkitől."
  Akkor miért nem önellátó tanyán élsz?

  "Ta dam en megoldom a problémám, de a többieknek mi marad?"
  A 'többiek' megoldották. Így jött létre a mai demokrácia, a legjobb ismert/működőképes rendszer. Szerinted biztos lenne jobb, de gőzöd sincs hogy mi az. Eddig jutottál, ez elég karcsú.

  "Ha ez mindenkinek jó, akkor legyen, de nekem nem jó."
  Az a jó hogy nem vagy belekényszerítve semmibe, ahogy mondtam, ha akarod élhetsz az ősember életszínvonalán, nem leszel a tőke rabszolgája, pénzt sem látsz. Valszeg relatíve fiatalon nyomorogva meg is fogsz halni.
 • Agyturbinikusz #41
  Nem nem kell Amish, mert a vallás pont ugyan olyan problémás.

  El akarok szakadni a pénz függőség től.

  Ilyen egyszerű, nem akarok függeni senkitől.

  Szeretek adót fizetni.... Nem szeretek kényelmesen élni, boldogan szeretek élni....

  Most már pörög a gondolat a fejedben, mert ilyen rendszer nincs.

  Ta dam en megoldom a problémám, de a többieknek mi marad?

  Ugyan az ami eddig is.

  Ha ez mindenkinek jó, akkor legyen, de nekem nem jó.
 • defiant9 #40
  "Nekem nem tetszik az alapjaitol fogva, mit tudok tenni?"
  El lehet menni kommunába, ott nincs pénz. Túrod a földet mint az Amish-os, cserébe nem is fogsz részesülni a fogyasztói társadalom által létrehozott jólétből. Vagy tanya. Van alternatíva, csak hát te kényelmesen szeretnél élni.

  "és az anyagi javak eloszlása demokratikus legyen"
  A demokratikus berendezkedés tipikus velejárója magántulajdon védelme. Mondhatod hogy pl. svéd modell-t szeretnél ahol többet vesz el az állam adók formájában, cserébe több jut szociális ellátásra. Ezt amit jónak tartasz?

  "de még definiálni sem tudju"
  A különféle árnyalatú demokráciklnak van egy közös magja, ez az hogy szavazatod a hatalom forrása. A korábbi, és néhány jelenlegi rendszertől ez nagyban megkülönbözteti.

  "Ergo nincs demokrácia hiszen mindenkinek mást jelent."
  Hibás konklúzió.

  "Hülye vagyok és kész."
  Továbbra sem tudsz semmilyen rendszert felmutatni a jelen demokráciával szemben ami jobb(és működőképes) lenne. Ez a gond a pampogással.
 • Agyturbinikusz #39
  Nem élek az EUban, hanem a legnagyobb szigeten lakok, ami már egy kontinens.

  Vagyis akkor minden a társadalmunkban a pénzre épül.
  Akkor mit vársz tőlem?
  Nekem nem tetszik az alapjaitol fogva, mit tudok tenni?

  Semmit max elmondom, hogy nem tetszik.

  Az emberi nevelést nem lehet másképp megváltoztatni, max akkor ha a jelenlegi rendszert athangoljuk, hogy legyen pénz oktatásra és az anyagi javak eloszlása demokratikus legyen. Mit jelent a demokratikus?

  Látod te veded a rendszert, de még definiálni sem tudjuk, mert ha azt mondom ez akkor te azt mondod az.
  Minden tág fogalom emberek által alkotva és értelmezve.

  Ergo nincs demokrácia hiszen mindenkinek mást jelent.

  Ergo tényleg csak pampogok mert nekem teljesen mást jelentene mint neked. Nem tudok mit csinálni...
  Hülye vagyok és kész.
 • defiant9 #38
  Magyarország EU-s szinten adóparadicsom. Az nem volt egyértelmű hogy te kívülállónak tekinted magad ezen geolokáció vonatkozásában.
  Az hogy az ókorban nem volt olyan hogy szellemi tulajdon védelme, az a világ egyszerűségére, fejletlenségére vezethető vissza. Nem volt olyan termék amihez sokezer mérnök sokmillió munkaórás alkotása kell. Ebből nem következik az hogy akkor ha régen így volt akkor ma is az lenne a jó ha így lenne.
  Szabadalom azóta van amióta jogilag megvédhető, az ókorban nem volt ilyen, visszamenőlegesen ezt már nem lehet visszacsinálni.

  "okozott kárt ugyan úgy meg kell téríteni annak aki okozta, akkor is ha képtelen rá"
  Jah, tehát csak az vagyoni károkozásra gondolsz. A "nem szándékosan" még mindig egy tág gyűjtő. Ha kidől a fád és összetöri a szomszéd kocsiját akkor ő teljesen jogosan mondja hogy nincs pénze újat venni, fizesd ki te. Ilyenkor te meg meghúznád a vállad hogy neked sincs pénzed, akkor így járt? Hát nem, ha a te felelőséged, akkor te vagy aki ’így járt’, ha 30 évig fizeted akkor addig. Lehet felelőség biztosítást kötni, ahol abiztosító jótáll helyetted. Miért nem kötöttél?

  "szakértői algoritmust a helyére. Probléma megoldva"
  Az AI közel sem áll ilyen szinten. Utópia. Tehát amit tudsz az egy kivitelezhetetlen/nem létező megoldás. Szerintem min. évszázados távolságra vagyunk ettől. Vagyis továbbra sem tudsz egyetlen jobb és működőképes megoldást sem felmutatni a demokráciával szemben.
 • Agyturbinikusz #37
  Ti vagytok, nem mi vagyunk adó paradicsom.

  A többi meg legyen úgy.

  Igazad van csak szapulni szeretek.

  Majd a fűnyíró elv ezt is elintézi.

  IP idő tartama, hogy is mondjam, igazad van, persze senki nem fizet IP alapon a summeroknak, vagy görögöknek, sem a Foniciai, sem az arab nem kap semmit az IP-ert, sőt Homerosz szegény, kihez futtatja be a bevételeket?

  Homokba húzott vonal, hiszen minden tudás, újítás az előzőekben már meglévő tudásra épül, mégsem fizet senki szabadalmi díjat a betűk, vagy a kerék után.

  A társadalom pedig hordozza a talio elvét, gondolj a nem szándékosan okozott kárt ugyan úgy meg kell téríteni annak aki okozta, akkor is ha képtelen rá. Csak ez nem tűnik egyből fel. Arányosság elve....az ami hiányzik.

  Demokrácia: az egész politikus réteget ki lehet dobni és egy szakértői algoritmust a helyére. Probléma megoldva. Minden gazdasági érdekeltségű döntést az algoritmusra bízni. Korrupció kizárva, emberi marhaság kizárva.... Csak azt kell megoldani ne legyen az algoritmus túl emberi.

 • defiant9 #36
  Tehát a demokrácia kapcsán 0 javaslatod van. Ezek szerint ennél nem tudsz jobb társadalmi formát Legközelebb ha ilyen bőszen szapulod akkor érdemes ezen elgondolkozni.

  "Vagyis legyen annyi bevétele amennyit akar, legyen annyi profit amennyit akar, de nem lehet rajta ülni, forgatni kell."
  Multinacionális cégek vannak. Nincs világkormány, ami képes lenne ezt szabályozni. Illetve simán mondhatja hogy neki kell 100 milliárd hogy tudjon csinálni majd egy akvizíciót. Alapelv hogy mindenki azt csinál a pénzével amit akar, az magántulajdon, akkor is ha egy cégbe van befektetve. Milyen lenne már ha neked megmondaná valaki hogy nem gyűjthetsz házra hanem költsd el minden hónapban a bevételed, aztán majd vegyél fel a banktól hitelt. Ez egy totál utópisztikus öltet. Ami ráadásul azonnal csődbe vinné az államokat mert az államapír piacot gyakorlatilag kiszárítaná. Az adóparadicsomok visszaszorítáa ahogy mutattam folyamatban van. Ez egy lassú folyamat. Egyébként mi is adóparadicsom vagyunk, abból van egy csomó bevételünk hogy a német cégek nálunk könyvelik le a termelést


  "Az IP max élettartama 5 év, művészeti alkotások esetén 10."
  Miért pont 5? Tehát megírta a Microsoft a Windows-t vagy az Oracle az adatbázis kezelőjét te pedig 5 év múlva szabad felhasználásúvá tennéd, és mindenki Microsoft logo alatt terjeszthetné a totál inkompatibilis verzióit. Vagyis ilyen termékeket eleve nem is fejlesztene a jövőben senki. Sikerült a szoftver fejlesztő ipart is kb. a töredékére redukálnod, a világ termelékenységének is adva egy jó nagy pofont. Ez is ritka buta ölet.

  Nincs szemet szemért elv, az jogrendszerünkben. Tipikusan szabadságvesztést szabunk ki a komolyabb esetekben, az elkövetett cselekmény meg a ritkán irányulnak a személyes szabadság ellen.

  "Mentelmi jog megszüntetése"
  Alapból ez azért kell hogy az államhatalom ne tudja az ellenzéki képviselőket támadni. Egy bizottság fel tudja függeszteni a mentelmi jogát egy képviselőnek, ha jól látható a törvénytelenség. Nálunk nem ezzel van a gond, hanem azzal hogy az ügyészség nem is nyomoz. Erre az EU szintű ügyészség lenne a megoldás, ahogy Amerikában is van szövetségi szint.
 • Agyturbinikusz #35
  Első lépés: megtiltani a kp/banki 0 felhalmozast.

  Vagyis legyen annyi bevétele amennyit akar, legyen annyi profit amennyit akar, de nem lehet rajta ülni, forgatni kell.
  Lásd Apple....
  Ténylegesen az adott országban történt eladásai után legyen az adó számolva Az ott működőknek...
  Az IP max élettartama 5 év, művészeti alkotások esetén 10.
  Talio elv kivezetése az igazság szolgáltatásból
  Mentelmi jog megszüntetése
  .....
  Lehetne még sorolni de dolgoznom is kell.
  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2021.05.09. 23:56:50
 • defiant9 #34
  "Vagyis bármit is mondok, valaki azt fogja mondani, hogy az egy izmus ami már létezik."
  Ezért inkább nem mondasz semmit. Lol.

  "Amikor mondom, hogy az emberek gondolkodás módján kell változtatni, akkor mindenki azt mondja, hogy az lehetetlen."
  Korlátai vannak, erősek. Ez tény. Ha olyat mondasz ami nem összeegyeztethető a valósággal, akkor ne lepődj meg hogy erre rámutatnak.

  "Akkor mit vársz?"
  Mond el hogy szerinted mi lenne a legjobb működőképes megoldás. Ami jobb mint a mostani demokrácia. Milyen akciók útján lenne ez elérhető? Eddig még a csíráját sem tudtad felmutatni ennek. Az is jó ha mintát mutatsz. Pl. Irán, Kína, Észak-Korea berendezkedése elég más. Ezek esetleg a jó irányok, vagy inkább Kanada vagy Kalifornia?
 • Agyturbinikusz #33
  Nincs ideológia mögötte, hanem azt látom ami nem működik.
  Amikor felvettem, hogy lehetne másképp csinálni, máris mindenki mindenféle izmust akár mögé rakni.
  Vagyis bármit is mondok, valaki azt fogja mondani, hogy az egy izmus ami már létezik.

  Amikor mondom, hogy az emberek gondolkodás módján kell változtatni, akkor mindenki azt mondja, hogy az lehetetlen.

  Akkor mit vársz?

  Én vagyok a hülye, mert próbálok másokat is gondolkodásra sarkallni, és mégis csak hülyeségnek tűnik.

  Akkor mi legyen?

  Minden halad így, anélkül, hogy egy percre is gondolkodni kellene.

  Legyen, nem szólok többet.

  Csak, hogy tudjad, nem véletlenül hozom a donteseim, és minden esetben jóval előrébb jutok mint azok akik a "hagyományos" módon gondolkoznak. Miért?

  Mert látom azokat az összefüggéseket, amiket mások nem. Lehet rosszul ahogy ramutatsz, de akkor mégis miért van akár évekre előre nézve képes vagyok helyes döntéseket hozni?

  Magamat kérdőjeleztem meg!