11
 • Jawarider
  #11
  Nem lesz itt gond nyugi. Külömböző érdekcsoportoknak nem érdeke hogy ne legyen élhető a bolygó mert akkor ők is odavesznek, van már terv arra, hogy ők ugyanúgy tovább dolgoztassanak minket.....
 • defiant9
  #10
  A kínai nukleáris energia program jövője egy nagy kérdőjel még a helyi elemzőknek is.
  10-28% részarány közt szórnak a várakozások 2060-ig, de a tizenszázalékok dominálnak. Okként részben a Fukusimai baleset utáni megemelt biztonsági követelmények drágító hatását jelölik meg, illetve a nagyfeszültségű hálózati infrastruktúra kiépülését ami képes nagy távolságról a part mellé szállítani az elektromosságot.
  Investments in nuclear energy infrastructure, 2009–19
  Ugyan tíz éve nem építettek nukleáris erőművet de vannak futó projektek és szerintem lesznek újak is szép számmal, azonban a karbon semlegesség gerincét úgy tűnik nem ebben látják hanem nap+szél, magam részéről arra számítok hogy láthatóan nőni fog a nukleáris részaránya is.
 • NEXUS6
  #9
  Ezekről a sci-fikről korában már beszélgettünk. ;) Magam részéről elég szkeptikus vagyok. Nem annyira abban, hogy a globális gazdasági elitnek nincsenek ilyesmi gondolatai, szerintem vannak,hosszú távú elképzelésekkel rendelkeznek, inkább a részleteket illetően.
  Szal abban egyrészt kételkedem, hogy akár több száz évvel ezelőtt egy szinte kőbe vésett agendába öntötték volna és ettől nem térnek el, ezt töretlenül megpróbálják megvalósítani. Ezt én nem tartom valószínűnek, max egyfajta irányvonallal rendelkeznek, de nem konkrét elképzelések szintjén (pl. népességcsökkentés, konkrét számokkal, világkormány stb.).
  Ugyanis pont a tudomány fejlődése miatt bizonyos ilyen elképzelések, amiket ennek az elitnek tulajdonítanak, jelenlegi tudásunk szerint már nem lenne adekvát, nem hozna egy optimális megoldást, pl többek között a populáció csökkentésre gondolok.

  A légköri CO2-vel kapcsolatban meg lássuk azt, hogy fosszilis energiahordozókban a korábbi légköri CO2-nek csak töredéke deponálódott. Sokkal nagyobb részét jelenti az elraktározott szénnek a geológiai folyamatok, a kőzetek mállása során és biológiailag mészkő formájában raktározott CO2 mennyisége. Ezek teljes felszabadítására azért minimális technológiánk van, ami kimerül a nehéziparban és a cementgyártásban.
 • NEXUS6
  #8
  Jogos a PAKSIII lehetőségének felvetése, tekintettel arra, hogy előreláthatólag a jelenlegi PAKS erőmű blokkjai tervezetten csak egy rövidebb ideig fognak együtt üzemelni a PAKSII-vel, utána ezek a korábban épült blokkok lebontásra kerülnek.

  Érdekes hogy a lebontás és ezen belül a sugármentesítésről, a jelentős mennyiségű sugárzó anyag elhelyezéséről, annak várható költségeiről én még nem láttam részletes, de csak nagybani becslést sem. Ez azért valószínűleg jelentősen befolyásolni fogja az akkori kormányzat elképzeléseit a nukleáris energia jövőbeni alkalmazására nézve.
 • kvp
  #7
  "Egyébként most arányaiban ott tartanak kb. mint mi, tizeneleje %. A fő különbség az összetételben hogy ez nálunk a jellemzően még biomassza, ők meg a napelemre gyúrnak."

  Meg nallunk 40% az atom, a franciaknal ez 70%, Kinaban pedig joval kevesebb. Ha valaha megepulne Paks 2, akkor nallunk mar 120% lenne. Az elektromos autozassal persze ez rogton nekifutasbol le is esne 80% ala, tehat a villanyautok melle meg elferne egy kb. ugyanakkora meretu Paks 3 is. Raadasul nem a megujulok helyett, hanem melle!!!
 • defiant9
  #6
  Kb. 2% -al emelkedik minden évben a megujulók részaránya náluk, így jön ki hogy kb. 40 év mire teljesen átállnak.
  Egyébként most arányaiban ott tartanak kb. mint mi, tizeneleje %. A fő különbség az összetételben hogy ez nálunk a jellemzően még biomassza, ők meg a napelemre gyúrnak.
 • Glutamin
  #5
  A szíriai balhé pár éve épp a megfelelő csapadék hiányából fakadt. Úgyhogy az élhetetlen éghajlat már a jelen problémája egy-két országban. Ahogy írták is előttem, a gazdagabbak áthidalják ideig-óráig a problémáta pénzükkel, a szegényebbek meg majd egymást ölik az erőforrásokért.
 • kvp
  #4
  Egyreszt most az a terv, hogy 100-150 ev mulva mar max. csak 100 millio ember lesz a bolygon, ezek jelentos resze nagytokes, a maradek a szemelyzetuk. (tudom tul sok Bill Gates interjut hallgatok)

  Ha ez megsem jonne ossze, akkor a vezetok az ensz tervei szerint azert megprobaljak 100 milliard alatt tartani a lakossagot es a szabadfoldi mezogazdsag kivezetesevel atallni a 100%-ban gyartott elelmiszerekre. Ezeket kello mennyisegu energia birtokaban teljesen zart rendszerekben is elo lehet allitani. Mint ahogy a lakossag is konnyebben es sokkal olcsobban tarolhato nagyvarosokban, ahol a szukseges oxigen is zart rendszerben allithato elo. Ebben az esetben az emberi civilizacio fenntarthato teljesen fuggetlenul a bolygo legkoretol, legyen az a Fold, a Mars vagy barmilyen hasonlo hely.

  A harmadik lehetoseg, amit egyelore csak scifi irok es olyan almodozok mint Elon Musk emleget, hogy egyszeruen kivonjuk a szenet a legkorbol. Ehhez meg tobb engeria kell, viszont tenyleg helyreallithato vele a legkor. Felteve, hogy addigra mindenki mas abbahagyja a szen es szenhidrogen keszletek egeteset. (cserebe olcso szenet es szenhidrogeneket ad a folyamat, tehat a nem energiaelloallitasi celu ipari termelest nem kell leallitani) Egyebkent ezt az eljarast irta le Madach Az ember tragediajaban, szoval viszonylag reg ota ismert megoldas, csak nagyon sok szendioxid semleges energiat igenyel. Ilyen a megujulok mellett a fisszios es a fuzios nuklearis energia is.

  ps: Igen, az anno megallapitott 2-3 fokos szinthez maximalisan megengedett kibocsatasi szintet mar reg atleptuk, tehat csak kibocsatascsokkentessel nem fordithato vissza a folyamat. Egyebkent a tovabbi kibocsatasoktol fugg, hogy mennyi oxigen marad a legkorben. Elvileg ha minden szenet es szenhidrogent visszateszunk a legkorbe, akkor semennyi. Tehat ekkor helyreallna az osi, az oxigentermelo egysejtuek megjelenese elotti tiszta szendioxid legkor, pont mint a Marson, csak a vastagabb legkor miatt nagyobb nyomason. A jelenlegi bioszfera nagyresze ezt termeszetesen nem elne tul, de az emberiseg egy resze (jellemzoen a gazdagabb resze) igen, lasd 2. lehetoseg.
 • Kryon
  #3
  Az araboknak van pénzük, megoldják. Afrika közepéről legfeljebb menekülthullám jön, katonailag harmatgyengék a fejlett országokhoz képest. Öngyilkosság lenne nekik háborút indítani. Mexikónak szintén. Ha esetleg Kína vagy India válna lakhatatlanná, na abból tényleg csúnya háború lehetne.
 • NEXUS6
  #2
  Szerintem nyugi! Nem kell minden BS szöveget elhinni, amit a klímahisztérikusokat kihasználó média az ember nyakába zúdít.

  Amúgy mire gondolsz, hogy mi fog történni a köv 100-150 évben, ami miatt lakhatatlanná válik a Föld!? :O
 • takysoft
  #1
  Ez aranyos, de MÁR megállíthatatlan a felmelegedési folyamat.
  Ha mindenki azonnal leállítana mindent, talán lenne esély, de nem nagyon valószínű, hogy a bolygó 100-150 év múlva még lakható lesz emberek számára.

  Igazából az arab félsziget, afrika közepe, mexikó már 10-15 év múlva se nagyon lesz az... és ők nem fognak ott csendben kihalni. csúnya háborúk lesznek...

  Ne legyen igazam....