A jövő katonai ruházata

[BBC] Egyes források szerint az Egyesült Államok több olyan tervvel is rendelkezik, melyek szerint a közeljövő katonáit olyan egyenruhával fogják ellátni, melyek által a katonák már majdnem "szupermen" képességekkel fognak rendelkezni.


Az amerikai hadsereg kutató és fejlesztő részlege eddig már 50 millió dollárt (~15 milliárd Ft) költött olyan új technológiák kifejlesztésére, melyek segítségével növelhető a katonák mozgási sebessége, ereje, valamint tűrőképessége.

A kutatási program céljai közé tartozik, hogy a jövő katonaságát olyan ellenállóbb ruházattal lássák el, mely jobban helytáll az ellenséges golyózáporokban, ezenkívül pedig nagyobb fegyverek hordását is lehetővé teszi, gyorsabb futást és jobb kommunikációs képességeket is eredményez. Az első ilyen szupermen katonák a jelenlegi tervek szerint már tíz éven belül bevethetők lesznek. Szerintem, ha a hivatalos források tíz évet mondanak, akkor mi ezt nyugodtan eloszthatjuk legalább kettővel, hiszen az amerikai titkos fejlesztések jellemzőivel mindenki tisztában van.

Ehónapban az amerikai Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency) több szerződést is alá fog írni a jövő elektronizált katonaöltözékeinek minél gyorsabb kifejlesztése érdekében. A szerződésekben foglaltak szerint a szerződő felek a következő évek folyamán több összejövetelt és találkozót tartanak majd, ahol folyamatosan megvitatják a hadászat ezen terén legígéretesebbnek tűnő technológiák előnyeit és hátrányait.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium által leginkább támogatott Darpa nem szabott meg semmilyen konkrét feltételt az ügyben, hogy milyen működési elveket, vagy technológiákat kellene alkalmazni a jövő katonai ruházataiban, azonban négy fő célt kitűztek. Ezek szerint az ultramodern katonai ruházat, egy exoskeleton segítségével a katonáknak nehezebb terheket kell tudniuk cipelniük, gyorsabban és jóval távolabbra kell tudniuk menetelni, nehezebb tárgyakat és nagyobb fegyvereket kell tudniuk felemelni, valamint, hogy rendkívüli magasságokba illetve távolságokra kell majd tudni ugraniuk. Fontos követelmény még, hogy a katonai öltözékek legalább 24 órán át bírják egy feltöltéssel, valamint a megcélzott menetelési sebesség 24 km/h.

Dr. Ephraim Garcia, a projekt koordinátora szerint a fent felsorolt követelmények elsőre elég ijesztőnek tűnnek, és az eddigiekben a tényleges tervezés helyett még egyelőre csak azzal tudtak foglalkozni, hogy minél több megvalósítási ötletet gyűjtsenek össze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #19
    Na, akkor hozzászólok egy több éves témához:
    "minden katonának méretreszabják a robotját?" Miért, állítási lehetőségről senki nem hallott? Néhány menetes szár, aztán már kész is van a mindenki lábához igazítható exoskeleton.
  • slavutic #18
    Sziasztok!

    Nem tudom ez itt mennyire off, de ha valaki meg tudná mondani, hogy ez milyen festés, mia neve, esetleg, hogy honnan lehet rendelni ilyet, vagy hasonlot, nagyon hálás lennék! itt egy kép a ruháról:http://img.index.hu/cikkepek/0708/kulfold/russ.jpg
  • qaíwsyedx #17
    Itt az is jó hyogy nem az emberi test viseli a terhet hanem a robot(talán az idegrendeszerrel lesz vezérelve) így nagyobb terheket is rá ehet pakolni, komolyabb páncélzatot esetleg erősebb fegyvereket mint M61 vulcan.Olyan lenne mint a terminátor,csak ez így nem jöhet össze.Honnan venné a gép az energiát?
  • Bith #6
    Erőltetett menet...a katona meg közben alszik... :)))
    Tök jó :).
  • Pheel #2
    Szerintem ha ezt kívánja meg az, hogy még esélyesebb legyen egy ország a harctéren, akkor megteszik, kifejlesztik, szereznek hozzá katonákat. Az atombomba meg a dzsip is hihetetlennek tűnt a maga ideje előtt, aztán hogz bevált... Nem beszélve a harckocsikról. Lassan 100 éves konstrukciók és mégis. Fejlesztik őket gőzerővel. Legjobb példa rá a mostani használt urán botrány. A nyakamat merném tenni rá, hogy nem fogják kivonni a hadrendből ezt a fegyvert, hiszen ez biztosítja az USA fölényét a páncélosok között.
    A másik pedig, hogy "minden katonának méretreszabják a robotját?" Miért ne? Minden újabb technológia egyre drágább. Nézd csak meg a régi és a mostani anyahajók vagy tengeralattjárók bekerülési költségeit. És akkor a repülőgépekről és rakétákról még nem is szóltam.
  • ixyon #1
    ez szerintem valami fantasy képrefény részlete lehet... az emberi szervezet(a csontok, izületek) nem erre lettek kitalálvam nem is alkalmasak 24km/h-val haladni több óráig, mert kikopnak terhelés nékül, nomeg minden katonának méretreszabják a robotját? kacsa