Gyurkity Péter

Saját lopakodót fejleszt Japán

Bevásárolnak az amerikai típusból, de eközben saját gépet is fejlesztenek.

A japán védelmi minisztérium a napokban tette közzé legfrissebb anyagát, amelyben összefoglalják a szigetország katonai tevékenységével és célkitűzéseivel kapcsolatos legújabb fejleményeket, eközben azonban egyéb források arról számoltak be, hogy komoly projekt indul a saját lopakodó vadászgép kifejlesztése és legyártása érdekében, annak ellenére, hogy most még az új amerikai típusból szereznek be számos példányt.

Az illetékes minisztérium a jelek szerint arra készül, hogy a szuperszonikus F-3 típus első prototípusa legkésőbb 2024-re elkészüljön, a most közzétett hivatalos menetrendben ugyanis ezt emelik ki fontos dátumként. Ezt követően, már a sorozatgyártás fő lépéseként, a Mitsubishi Heavy Industries üzeme áll majd neki a munkálatoknak, mégpedig legkésőbb 2030-ra, az első példányok pedig nagyjából 2035-ben, vagyis másfél évtized múlva állnak szolgálatba a védelmi erőknél. A hírek szerint ez lesz az egyik legkifinomultabb ötödik generációs lopakodó, amire elsősorban azért van szükség, hogy ellensúlyozzák a szomszédos Kína hasonló lépéseit, ezzel pedig fenntartsák a jelenlegi egyensúlyt, pontosabban az ázsiai óriás megfékezését.

Az Acquisition, Logistics and Technology Agency (ALTA) több fő követelményt támaszt a típussal szemben, amelyek között 3 fontos elemet említenek meg. Itt mindenképpen támogatni fogják az úgynevezett integrált tűzvezérlést, amelynek részeként több repülő egyszerre, szinkronizált módon lőhet majd ki rakétákat a megadott célpontokra, miközben az amerikai F-22 típushoz hasonlóan beépített fegyveröböl kap helyet a gépen, de a tolóerővektor-eltérítés is megjelenne a listán, hiszen ezzel az új vadászgép fordulási mutatóin, manőverezési jellemzőin javítanának, amire nyilván szintén nagy szükség lesz.

Az illetékesek eközben 105 darabot rendeltek meg az amerikai F-35 típusból, mégpedig több mint 23 milliárd dollár értékben. A cél itt szintén a kínai terjeszkedés visszafogása, ennek érdekében a régió több országa bevásárol a friss fejlesztésből, ezzel növelve a saját légierő hatékonyságát. Kína a maga részéről a J-20B lopakodó sorozatgyártásának elindulását jelentette be, ezzel is növelve a szomszédok félelmét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    https://en.wikipedia.org/wiki/Izumo-class_helicopter_destroyer#Conversion_to_aircraft_carrier

    Ezek vannak most szolgalatban:
    -Hyuga
    -Ise
    -Izumo
    -Kaga

    Ezzel Japan az USA utan a masodik legtobb mukodo hordozoval rendelkezik.

    https://www.mitsubishiaircraft.com/contact
    Nagoya Airport, Toyoyama-cho, Nishikasugai-Gun
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_SpaceJet#Production
    "A new production facility for the aircraft was built at Komaki Airport in Nagoya, Japan, on land purchased from the government at a total cost of 60 billion yen. The 2015 roll-out of the MRJ took place at Komaki, which had previously been the development site of the Mitsubishi A6M Zero fighter."

    amit nem emlitenek, hogy a tervezoirodat is ugyanott nyitottak ujra es egyebkent mellekesen ok fejlesztettek a cikkben emlitett lopakodot is:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_X-2_Shinshin

    Ez a fejlesztes 2016-ban befejezodott. A gyar 2015 ota mukodik es idaig nem sok civil gepet gyartottak (kb. 8 darabot), de kapacitasban evi tobb szaz gepet tudnak eloallitani. Termeszetesen nem gyartanak semmit napi 3 muszakban es Japannak hivatalosan nincs egy darab repulogephordozoja sem.
  • Sequoyah #7
    Forrast tudsz linkelni?
  • Sequoyah #6
    A technologiai transzfer mar reges regen resze az F-35 vasarlasoknak, es ez sosem volt titok, szoval semmi ujdonsagot nem mondtal.

    Az meg hogy lopakodot epitenek mar 20 eves hir, mindig is epitettek, csak sosem haladtak vele ugy igazan. Szoval a hirerteke ennek a cikknek maximum annyi, hogy semmi nem valtozott, tovabbra is szeretnenek sajat lopakodot, de haladas meg mindig nincs vele.
  • VolJin #5
    Viszont a késztermékből kielemezhető a felhasznált anyagok összetétele. Nem véletlenül szereztek be roncsokat a kínaiak és nem véletlenül lett véletlenül eltalálva Kína belgrádi nagykövetsége egy precíziós bombával...
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2020.07.22. 13:14:04
  • molnibalage83 #4
    Dehogy van. Az F-35-nek semmilyen "jelentős részét" nem gyártja Japán. Legfeljebb apróságokat.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.07.21. 08:07:56
  • molnibalage83 #3
    Ez ebben a formában nem igaz. A képességek egy részét titkolták, de maguk a gépek létezése nem volt titok.
  • kvp #2
    Mar fu alatt rendszerbe van allitva. Gyakorlatilag az uj amerikai vadaszgep jelentos reszet ok gyartottak, tehat a teljes technologia es tudas megvan hazon belul. Nem veletlen epitettek annyi hordozot is. (mindenfele alneven, pl. helikopter rombolo, persze hogy az, beepitett vadaszgep katapultokkal, mert helikoptert csak ugy lehet inditani...) Szoval mar egy ideje nem a tervezoasztalon van a gep, hanem a hordozokon. (erdekes info, hogy anno direkt erre a project-re ujitottak fel a zero-k eredeti tervezoirodajat, a regi epuletekkel egyutt, hogy ott dolgozhassanak, ezzel is folytatva a 2. vilaghaboru elotti tradiciot)
  • VolJin #1
    40 éve titkolták a fejlesztéseket, most meg előre eldicsekednek vele...