Gyurkity Péter

Európai aszteroida-küldetés jön

Mégpedig a NASA-val közösen, miközben a japán misszió vár visszafelé tart.

Az elmúlt hónapokban többnyire a japán űrügynökség érdekes (és meglehetősen hosszúra nyúlt) küldetéséről olvashattunk újabb és újabb részleteket, időközben azonban az amerikai és az európai illetékesek is megállapodtak a saját expedíció fontosabb tételeiről, így hamarosan jöhet a start. A cél itt az eltérítések feltételeinek jobb megértése, az esetleges vészhelyzet esetére.

Az ESA hivatalos oldalán jelentették be, hogy a Héra névre keresztelt küldetés hamarosan valóban elindulhat, itt a fontosabb feltételek ugyanis már adottak. A mintegy 320 millió dollárba kerülő projekt a Didymos nevű kettős aszteroidát veszi célba, itt pedig a kisebbik példányon helyeznének el két apró cubesat-műholdat, amelyek egyike az olasz illetőségű LICIACube, hogy ezek megfelelő módon regisztrálják a fontosabb adatokat, amint a NASA DART-eszköze óránként megközelítőleg 20 ezer km-es sebességgel becsapódik. Siker esetén kellően részletes képet kapunk majd a következményekről, ez pedig nagyon jól jön majd, ha valódi vészhelyzet áll elő, egy éppen felénk tartó hasonló objektum felbukkanása esetén.


Tekintettel arra, hogy az említett kisebbik példány, a Didymoon, a gízai nagy piramis méretével vetekedik, ennek becsapódása egy teljes nagyvárost leradírozna a térképről, annak további (másodlagos és harmadlagos) következményeiről nem is beszélve. Komoly fejleményről beszélhetünk tehát, itt pedig nagyon fontos megérteni, hogy a DART-hoz hasonló eszközökkel miként (és mennyiben) tudjuk eltéríteni a kijelölt célpontokat. Nagy kihívás, hogy ennyire kicsiny objektumokon még nem landolt ember alkotta eszköz, a cubesat-párosnak tehát szintén nehéz feladat jut, az aktatáska méretű eszközökre azonban szükség van a pontos adatrögzítéshez.

A JAXA eközben arról számolt be rövid bejegyzésében, hogy az ionhajtómű próbája november végén sikerrel zárult, így jöhet a visszatérés, amely december 3-án, a küldetés kezdetének ötödik évfordulóján indult meg. A japán expedíció még a nyár folyamán vett mintát a Ryugu-aszteroidáról, itt pedig a tervek szerint 2020 második felében érkezik majd vissza a kapszula, amely Dél-Ausztráliában ér majd földet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!