Gyurkity Péter

Megvan az Univerzum első molekulája

Egy planetáris ködben bukkantak rá az évtizedek óta keresett alkotóelemre.

A csillagászok számára hosszú ideje fejtörést okozott, hogy az Univerzum első százezer évét követően kialakuló molekulákból eddig egyetlen egyet sem sikerült detektálni a világűrben. Erre azonban most végre sor került, egy egykori csillag maradványai között ugyanis megtalálták a hélium-hidrid molekulákat, amelyek ebben az időben, elsőként jöttek létre.

A NASA hivatalos közleményéből megtudhatjuk, hogy a Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) névre keresztelt eszközzel sikerült kimutatni a szóban forgó molekulákat, amely a légkörben, akár 14 km-es magasságban, egy speciálisan átalakított Boeing 747-SP repülőgép segítségével végzi munkáját, hogy megkerülje a különböző zavaró hatásokat és pontos adatokat szolgáltasson számunkra. A szakemberek ezúttal a tőlünk mintegy 3 ezer fényévre lévő planetáris ködöt figyelték meg, amely az NGC 7027 jelölést kapta meg, bár ez a helyszín már a hetvenes évek óta kiemelt figyelmet kap, hiszen azóta tartják számon potenciális jelöltként, legalábbis az első molekulák regisztrálása és azok visszaigazolása szempontjából. Itt most végre pozitív eredményt kaptak, így egy újabb építőelem került a helyére, bár a kép nyilván még mindig nem teljes.

A csillagászok úgy vélik, hogy az Ősrobbanást követő mintegy 100 ezer évben mindössze néhány atom (leginkább hidrogén, hélium, illetve lítium) létezett az Univerzumban, ez ugyanis még túlságosan forró volt. A fokozatos lehűlés eredményeként a hélium- és hidrogénatomok végül kombinálódhattak, így megjelent a fent említett molekula, amely egyben az első is volt, ezt követően pedig a szép lassan megjelenő csillagok elvégezték a munka további részét, újabb elemek megjelenését eredményezve. Ezt korábban laboratóriumi körülmények között előállították és tesztelték, azonban a világegyetemben csak most figyelték meg először ennek jelenlétét, így az egykori csillag (amely valamikor a Naphoz fogható volt) valóban kitűnő lelőhelynek bizonyult.

A SOFIA esetében külön előnyt jelent, hogy az eszköz minden egyes megfigyelés után visszatér a felszínre, így a további fejlesztés, optimalizálás és kiegészítés jóval egyszerűbb feladat. A legutóbbi ilyen kiegészítés a German Receiver at Terahertz Frequencies (GREAT) volt, amely már kifejezetten erre a molekulára koncentrált, külön csatornát szentelve a remélt megfigyelésnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #18
    Tanulj és akkor csökken az abszurditásérzeted!
  • VolJin #17
    És?
  • Sequoyah #16
    Persze hogy abszurd, mert nem igaz. A kitalalt dolgok konnyen lehetnek abszurdak:D

    Ezek egyike sem "veletlen", hanem a fizika torvenyei. Pontosan tudjuk hogyan alakultak ki az atomok, hogyan altak ossze molekulakka es csillagokka, majd azok hogyan alakultak osszetettebb, szerves molekulakka. Egyik lepeshez sem szukseges semmifele veletlen.

    A veletlennek fogalmanak amugy sincs semmi ertelme a fizikaban es az univerzumban. Nincsen semmifele veletlen, minden aminek 0-nal nagyobb eselye van, az megtortenik es kesz.
  • Macropus Rufus #15
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Hélium

    "Már ekkoriban erősen valószínűsíthető volt, hogy a hélium egyatomos gázmolekulákból áll..."
  • VolJin #14
    Egyáltalán tisztában vagy azzal, hogy miből épülnek fel az atomok, és milyen energiaszinten tudnak átalakulni egymásba, meddig energiatermelő, és mikortól energia felvevő a folyamat, illetve az atom szerkezete hogyan határozza meg az atom kémiai tulajdonságait?

    A fúzió működésére itt egy szemléletes példa:




    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2019.04.27. 14:32:36
  • VolJin #13
    Na ez új volt nekem! :-)
  • Nos #12
    Sürgősen olvasd el, hogy mi az a magfúzió.
  • defiant9 #11
    hidrohélium
  • who am I 7 #9
    ettől függetlenül teljesen abszurd, hogy a "semmiből" lettek litium,hélium, stb molekulák és egészen véletlenül gravitáció is volt! és egészen véletlenül össze is álltak "csillaggá" de nevezzük nevén, "nappá"....és egészen véletlenül szerves anyagok is teremtődtek utána, na az miből jött? ja a nap melegíteni kezdett és ahogy a semmiből a hélium,litium jött, úgy jöttek a szerves anyagok is, mert ilyen a semmi természete... :D :D :D csak úgy kiköp anyagokat.
    Semmiből tudjátok mi teremtődik egyébként? A SEMMI :D :D :D Szóval ezek a dolgok, már "nagyboom"-kor is megvoltak és nem a semmiből teremtődtünk.....tehát, volt alap is, itt szerintem fatális tévedés, hogy a semmiből vagyunk.De már pedzegetik, hogy szupermasszív feketelyukakból is lehetünk.....ahogy tippek szerint lukat üt a tér-idő-ben, úgy miért ne alakíthatna ki egy újabb univerzumot másik térben? Ez egyébként a multiverzumra is válasz lehetne...mégha most nehéz is elképzelni. Az pedig logikus, hisz a feketelyukban meglehet a hidrogén,hélium.......
  • VolJin #8
    Szerintem az a hélium az inkább lítium, mert abból volt egy kevés a kezdetekkor, hidrogén szintén, mert a hélium nemesgáz...