Gyurkity Péter

Hat égitestről ered az aszteroidák nagy része

A kutatók szerint sikerült beazonosítani a nagyobb csoportokat.

Az úgynevezett aszteroidaöv összetételét és ennek tagjait jó ideje vizsgálják a csillagászok, akik többnyire egymástól eltérő becsléseket tesznek közzé ezek eredetéről és származási helyéről. Most egy új tanulmányban részletezik a valószínű eredetet, 6 nagyobb objektumot jelölve meg a legvalószínűbb „tettesként”.

A közzétett tanulmányban arról írnak, hogy a Mars és a Jupiter között elhelyezkedő, az eddigi kutatások szerint nagyjából 400 ezer példányból álló aszteroidaöv belső része érdekes igazán, hiszen nemcsak az összes megfigyelt darab egyharmada, de a Földet elérő meteoritok legnagyobb része is innen származik. Éppen ezért kiemelt jelentőséget tulajdonítanak az egymáshoz hasonló pályák vizsgálatának, amelyből bizonyos következtetéseket is levonhatunk. Ezek közé tartozik a valószínű eredet, valamint a nagyobb aszteroidacsaládok meghatározása is.

Korábban öt nagy családot írtak körül, amelyeket a Flora, Vesta, Nysa, Polana és Eulalia néven említenek meg. Eddig úgy vélték, hogy az öv belső régiójában lévő példányok 44 százaléka sorolható ezen családokba, az új tanulmány szerint viszont szinte mindegyik aszteroida ide tartozik.

A teljes övre vonatkozóan ezek mintegy harmada származhat 6 nagyobb objektumból, ezt pedig arra alapozzák, hogy olyan régiókat is vizsgálat alá vettek, amelyeket korábban figyelmen kívül hagytak. A hasonló pályák arra utalnak, hogy alacsony lehetett a forrásként szolgáló égitestek száma, ezek viszont az idők során komoly változásokon mentek keresztül, ami magyarázatot adhat a meglévő eltérésekre, legyen szó az összetételről vagy a mozgásról. A jövőben azt is szeretnék közelebbről megvizsgálni, hogy az egyes példányok miként hagyják el az aszteroidaövet és miért veszik útjukat a Föld felé, de ugyanilyen fontos lesz a középső és a külső régiók figyelemre vétele is.

A további eredmények az esetleges elhárításban is segíthetnek majd, hiszen az aszteroidák pályájának részletes megfigyelése és a válaszok megtalálása révén időben felkészülhetünk erre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!