Gyurkity Péter

Megdőlt a legtávolabbi csillag rekordja

Egy sokkal régebbi példányt pillantottak most meg a Hubble segítségével.

A Hubble-űrteleszkóp kapcsán néhány hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy ismét elindult a tudományos munka, nem sokkal később pedig egy friss anyagban kötötték a csillagképződéshez a fekete lyukakat, szintén ezen eszközre támaszkodva. 2018-ban a legtávolabbi csillag részleteiről számolhattunk be, ez utóbbi rekord azonban most ismét megdőlt.

A NASA újabb közleménye szerint a kutatók most egy jóval régebbi és távolabbi példányt pillantottak meg, amely 12,9 milliárd évvel ezelőtt már jelen volt, ami komoly előrelépésnek számít, hiszen a korábbi rekord esetében az Univerzum már 4 milliárd éves volt, teljes korának tehát 30 százalékát elérte, miközben a friss jelölt esetében ez alig 7 százalék. A szakemberek először nem is akarták elhinni a meglepő eredményt, ilyen távolságban ugyanis a galaxisok is csupán elmosódott foltként jelennek meg, most azonban egy hatalmas klaszter, a WHL0137-08, segítségével sikerült a gravitációslencse-eljárással több ezerszeresére nagyítani a csillagot, ez tette lehetővé annak megpillantását.


A csapat tagjai egyelőre nem tudják, hogy kettőscsillagról van-e szó, ezt jelen pillanatban nem lehet meghatározni. Mindenképpen meg kellene azonban vizsgálni az Earendel névre keresztelt célpont összetételét, ez ugyanis még azelőtt jött létre, hogy a nehezebb elemek megjelentek volna a helyszínen, mivel azokat a méretesebb csillagok következő generációi termelték meg. Amennyiben sikerül visszaigazolni, hogy ez a példány valóban pusztán héliumból és hidrogénből áll, első alkalommal kapnánk bizonyítékot az úgynevezett Population III kategóriába tartozó csillagok egykori létezésére, amelyek nem sokkal az Ősrobbanás után keletkeztek.

A további vizsgálatokban a James Webb vehet majd részt, ezzel még részletesebben megismerhetjük a Napnál több milliószor fényesebb ősi csillagot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #10
  Ebben a pillanatban lehet éppen felrobbant a nap, de csak max 8 perc múlva tudjuk meg.
  Akkor most robbant fel, vagy 8 perc múlva?
  A mi nézőpontunk szerint 8 perc múlva.... Ennyi elég a legtöbb embernek (sajnos)

  Különben pontosan értem, mit írsz, csak az a baj, hogy az agyunk csak lineáris módon képes leképezni az időt, míg az idő valójában nem is közelít a lineáris elgondoláshoz.
  Ezért sem éri meg ezzel szenvedni, mert a legtöbb embernek sajnos megáll a tudomány ott, hogy mi volt tegnap, meg mi lesz holnap.
  Azért nem is tudunk belegondolni az időbeni utazásba, ami nem a másodpercenként 1 másodperc alapú, mert minden paradoxonba fullad.
  Aztán vannak emberek mint Steven Moffat aki pl ezeket is fel tudta oldani persze elméleti szinten.
 • Irasidus #9
  Valoszinuleg mar reg nem letezik, legfeljebb par millio foton utazik, az univerzumban, igy ketseges a rekord erteke.
  Ebből csak annyi igaz, hogy nem egészen, cirka 12,9 milliárd évvel ezelőtt indultak el a fotonok. Annak az okfejtésnek nincs értelme, hogy most létezik vagy sem, ugyanis az idő relatív, és - szó szerint - nézőpont kérdése hogy most van, vagy nincs, legalábbis egyes fizikus szerint, de valójában a sok apró hatás összeadhatatlan, és valójában hozzád képest meghatározhatatlan állapotban van.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.04.15. 16:03:40
 • Agyturbinikusz #8
  Tulajdonképpen Minden pillanatban megdől a rekord, hiszen az univerzum tágul.
 • duke #7
  "Megdőlt a legtávolabbi csillag rekordja"

  Valoszinuleg mar reg nem letezik, legfeljebb par millio foton utazik, az univerzumban, igy ketseges a rekord erteke.
 • Sequoyah #6
  Pontosan melyik allitas is baromsag es miert? MI is az igazsag ha nem ez, es mire alapozod ezt?
 • Agyturbinikusz #5
  Látod, meg veled is, aztán én csak nevetek rajtad, hiszen tudom, hogy egy szimuláció az egész, így még lapos föld sincs, max tömb információ és algoritmus.
  Milyen buták a többiek, hogy biblia meg spagetti szörny szintjén hisznek a laposföldben.
 • morguldae #4
  Röhejes egy cikk! Ennek a NASA-nak igen jó a humorérzéke. És vannak akik ezt még komolyan is gondolják. Hihetetlen, hogy minden baromságot el lehet hitetni az emberekkel.
 • Agyturbinikusz #3
  Ezért sem merek nyitott ablak mellett maszturbálni.
 • peterx #2
  A Fidesz győzelmet még onnan is látni ^^
 • Agyturbinikusz #1
  Nem csoda, hogy menekül ettől a bolygótól:)