MTI

Jó hajós lehetett és valamiféle nyelvet is használhatott a Homo erectus

Jó hajós lehetett és a nyílt vízen való boldoguláshoz valamiféle nyelvet is használhatott a Homo erectus (felegyenesedett ember) - állítja egy amerikai szakértő.

A Homo erectus testfelépítése hasonlított a modern emberéhez, képes volt eszközöket készíteni és valószínűleg az első előember volt, amely főzött. Több mint 1,8 millió évvel ezelőtt jelent meg Afrikában és az előemberek közül feltehetőleg elsőként hagyta el a kontinenst, eljutva Ázsiába, valamint Európába. A kutatók Dél-Európában, valamint Kínában és Indonéziában is találtak Homo erectus fosszíliákat. A tudósok egy része úgy véli, hogy az indonéziai Flores-szigeten 2003-ban talált emberféle, a Homo floresiensis, közkeletű nevén a hobbit is a Homo erectus leszármazottja lehet, noha mások elvetik ezt az elméletet.

"Az óceánok sohasem gátolták a Homo erectust az utazásban. Bejárta a világot, eljutott a Flores-szigetre, legyőzve a világ egyik legnagyobb óceáni áramlatát" - mondta Daniel Everett, a massachusettsi Bentley Egyetem professzora, a How Language Began című könyv szerzője. Hozzátette: "elhajóztak Krétára és több más szigetre is. Ezt csak szervezetten lehetett megvalósítani: vízi járműre volt szükségük és legalább húsz fős csapatokat kellett alkotniuk, hogy eljussanak ezekre a helyekre".


"A Homo erectusnak szüksége volt valamiféle nyelvre, amikor áthajózott a Flores-szigetre. Nem tudtak volna csak egyszerűen meglovagolni egy úszó rönköt, mert az áramlat kisodorta volna őket a partra" - magyarázta Everett, aki az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS) Austinban megrendezett találkozóján ismertette az elméletét. "Muszáj volt evezniük. Márpedig, ha eveztek, akkor valahogy el kellett mondaniuk, hogy 'evezz', vagy 'ne evezz'. A kommunikáláshoz szimbólumokra van szükség, nem csupán morgásokra" - tette hozzá Everett.

Nem tudni, hogy a nyelv pontosan mikor alakult ki az emberfélék, más néven hominidák körében. Néhányan úgy vélik, hogy csupán a Homo sapiens sajátossága, ami 200 ezer évet jelentene, ám Everett szerint a nyelv kezdete sokkal régebbre nyúlik vissza. A szakember szerint a Homo erectusnak nem lehetett akkora hangkészlete, mint a mai embernek, elsősorban azért, mert híján volt a beszéddel kapcsolatos gének csoportját vezérlő FOXP2 gén egy verziójának, amely a modern és a neandervölgyi emberben is megtalálható, habár azt nem tudni, hogy utóbbi használt-e valamilyen nyelvet. Everett szerint azonban mindössze két hang is elegendő egy nyelvhez, és a Homo erectus valószínűleg ennél többre is képes volt.


Kevin Laland, a skóciai St. Andrews-i Egyetem viselkedés- és evolúcióbiológiai professzora üdvözölte Everett elméletét. Mint fogalmazott: "azt kell megérteni, hogy a nyelv nem csak úgy hirtelen megjelent a maga modern formájában, hanem fokozatosan alakult ki egy mindössze néhány szóból és kevés nyelvtanból gazdálkodó őskultúrából. Éppen ezért nagyon is lehetséges, hogy a Homo erectus rendelkezett valamiféle előnyelvi képességgel" - tette hozzá a szakember, megjegyezve, hogy saját kutatásai is alátámasztják Everett teóriáját.

Mások szerint azonban kevés a bizonyíték arra, hogy a Homo erectus jó tengerész volt, hát még arra, hogy valamilyen nyelvet használt. "Nem fogadom el azt az elgondolást például, hogy a Homo erectusnak mindenképpen hajóra volt szüksége ahhoz, hogy eljusson a Flores-szigetre" - húzta alá Chris Stringer, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa, hozzátéve, hogy az előemberek akár a növényzettel együtt is átsodródhattak a szigetekre egy-egy szökőár alkalmával.

Stringer szerint ugyanakkor a 700 ezer és 300 ezer évvel ezelőtt élt heidelbergi emberről (Homo heidelbergensis) elképzelhető, hogy képes volt bizonyos szintű beszédre. "Úgy vélem, hogy a heidelbergi embernek elég összetett élete lehetett ahhoz, hogy szüksége legyen a beszédre, noha nem a modern emberi nyelv szintjén. A Homo erectust illetően azonban nem vagyok biztos" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy az eszközhasználat ténye nem eléggé meggyőző bizonyíték. "A csimpánzok és a varjak is készítenek és használnak eszközöket, az emberéhez hasonló nyelv nélkül is" - jegyezte meg Stringer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • UUUU #17
  Egyszeru nyelvi kommunikacio, az ugatas is, meg a delfinek futtyogo hangjai.
  Szamodra elkepzelhetetlen egy egyszeru nyelvi kommunikacio ezek kozott az elolenyek kozott. Szamomra nem.Nem feltetlenul kell osszetett nyelvezet, de ettol fuggetlenul lehet, hogy kozolhetnek ezekkel a hangokkal egyszeru dolgokat egymas kozott. Vagy teszem azt a mehek tanca, ahol ki tudja, hogy a szarnyaik regesevel is, hogyan kommunikalnak, mikozben korvonalakban tudjuk csak, hogy a tanccal, pontos helyeket,tavolsagokat tudnak a masik egyedeknek atadni.

  Persze te lehetsz tul okos is, vagy csak annak kepzelheted magad, mint az emberiseg ugy altalaban es ugy gondolod, hogy egy kulso ingerre tett reakcio, mint a farokcsovalas, ha boldog egy kutya ezzel egyenerteku. Gondolom ahhoz sem kell atomfizika, ha fazol es felall a szor a karodon, persze egy kulso szemlelo ebbol rajon, hogy mi a helyzet veled, de ezt kommunikacionak nevezni, azert nem kicsit tulzas. Titokzatos allati nyelv pffff. Meg szerencse, hogy regi kihalt nyelveket se tudunk megfejteni, lasd rongo-rongo.
 • Archenemy #16
  "Lehet, hogy csak mi vagyunk olyan primitivek, hogy rengeteg, a foldon elo elolenyt nem ertjuk, amelyek amugy egymast igen."

  Persze lehet hogy csak én vagyok olyan primitív hogy ezt gyakorlatilag elképzelhetetlennek tartom, de az is lehet, hogy csak hülyeséget mondasz.

  PÉLDÁNAK hoztam a vicsorgást, hogy nem atomfizika megfejteni, vajon mire gondolhat a vicsorgó kutya. Mégis milyen titokzatos állati nyelvre gondolsz? Szerinted a kutyák pl. elmondják egymásnak a napi történéseket, vagy hogy képzeled?
 • UUUU #15
  A vicsorgas miota "beszelgetes" ?
  Ellenben a kutyaugatas egy kommunikacio. Mint ahogy a madarak csicsergese, a balnak, cettek, kiadott hangjelzesei is. Amit az ember nem ert.
  Ne keverjuk azert ossze a farokcsovalast,vagy szorborzolast, ezekkel a kommunikaciokkal ossze.
 • Archenemy #14
  A vemhesség első trimeszterében a magzatnak még nem mennyiségi, hanem inkább minőségi igényei vannak, ezért komplett vitamin-kiegészítést kell a kancának adagolni. A középső szakaszban a vitamin mellett ásványi anyagokkal, főként kalciummal kell feldúsítani a kancával etetett takarmányt, és csak az utolsó harmadban kell a mennyiségi növelésre összpontosítani. Ekkor kell az abraktakarmány mennyiségét emelni, vagy nagyobb energiájú lótápra kell váltani, valamint továbbra sem maradhat el a vitamin- és ásványi anyag kiegészítés. Sajnos ki kell emelni (mert nem mindenki számára egyértelmű), hogy penészes, toxinos takarmányt tilos etetni vemhes kancával!

  Szóval a lényeg hogy hülye vagy!
 • Archenemy #13
  ""A vezér egy bottal ütötte azt aki rosszul evezett."
  Ebből szerinted hogyan tanult volna meg "jól" evezni?"

  Gyorsan, ugyanis a bottal ütés fáj :D

  "Ráadásul nem az a feladat, hogy minél gyorsabban haladjanak (hajrá, mindent bele!), hanem komplex manőverezés, áramlatok, időjárási viszonyok felismerése, kikerülése/meglovagolása stb."

  Ez esetben a cikkel vitatkozz, mert pont ott írták:
  "Márpedig, ha eveztek, akkor valahogy el kellett mondaniuk, hogy 'evezz', vagy 'ne evezz'"

  Ami itt mindenki szerint faszság, egyrészt mert a ilyen bináris infókat nyelv nélkül is lehet jelezni, másrészt azért amit mondasz, mert a hajózás az nem evezz VS ne evezz.
 • giacomo gesso #12
  Te nagyon butának látszol.:
  "A vezér egy bottal ütötte azt aki rosszul evezett."
  Ebből szerinted hogyan tanult volna meg "jól" evezni? Ráadásul nem az a feladat, hogy minél gyorsabban haladjanak (hajrá, mindent bele!), hanem komplex manőverezés, áramlatok, időjárási viszonyok felismerése, kikerülése/meglovagolása stb.
  Sosem voltál tengeren mi?
 • giacomo gesso #11
  Te kötözködsz.
  kvp sem állította, hogy BESZÉLT nyelvük lett volna, sőt éppen azt fejtette ki, hogy a gesztusok is (szerintem nem, kellhet hozzá mimika és egyszerű hangjelzések is, de szerinte) elégségesek lehetnek egy ilyen szintű kommunikációhoz
  Te érted azt, amit olvasol?
 • Irasidus #10
  A kommunikáció és nyelv nem ugyanazt jelenti. Egy méh is képes kommunikációra, még sincs nyelvük. Tanulásra meg minden életforma képes bizonyos szintig, még egy egysejtű is. Miért kell mindig ekkor blődségeket állítanod, fel nem fogom!
 • kvp #9
  A mai majmok a homo erectusnal sokkal primitivebbek, megis kepesek a kommunikaciora es az egymastol valo tanulasra. De ugyanugy kepesek a delfinek is. Ezek utan ha a mai butabb majmok erre kepesek, akkor miert ne lett volna kepes erre pont a homo erectus. Egyebkent nem annyira bonyolult a majmok nyelvzete es a legtobb info kezjelek es mimika alapjan megy at, de mukodik. Meg akkor is ha az ember nem teljesen erti azt.

  Szerintem a szervezett csoportok megletebol nem kell feltetlen mai ertelemben vett modern nyelvre gondolni, boven eleg volt ha kezzel-labbal hadonaszva megertettek egymast. :-)
 • Sequoyah #8
  Nem ertek egyet, hogy tenykent kozli, hogy az evezeshez beszelni kell. Miert kene? Mi teszi lehetetlenne az athajozast beszed nelkul?
  Persze, biztos nagy segitseg, ha tudnak beszelni, de a hajozashoz egyetlen dolog a kotelezo, maga a hajo.