17
  • UUUU
    #17
    Egyszeru nyelvi kommunikacio, az ugatas is, meg a delfinek futtyogo hangjai.
    Szamodra elkepzelhetetlen egy egyszeru nyelvi kommunikacio ezek kozott az elolenyek kozott. Szamomra nem.Nem feltetlenul kell osszetett nyelvezet, de ettol fuggetlenul lehet, hogy kozolhetnek ezekkel a hangokkal egyszeru dolgokat egymas kozott. Vagy teszem azt a mehek tanca, ahol ki tudja, hogy a szarnyaik regesevel is, hogyan kommunikalnak, mikozben korvonalakban tudjuk csak, hogy a tanccal, pontos helyeket,tavolsagokat tudnak a masik egyedeknek atadni.

    Persze te lehetsz tul okos is, vagy csak annak kepzelheted magad, mint az emberiseg ugy altalaban es ugy gondolod, hogy egy kulso ingerre tett reakcio, mint a farokcsovalas, ha boldog egy kutya ezzel egyenerteku. Gondolom ahhoz sem kell atomfizika, ha fazol es felall a szor a karodon, persze egy kulso szemlelo ebbol rajon, hogy mi a helyzet veled, de ezt kommunikacionak nevezni, azert nem kicsit tulzas. Titokzatos allati nyelv pffff. Meg szerencse, hogy regi kihalt nyelveket se tudunk megfejteni, lasd rongo-rongo.
  • Archenemy
    #16
    "Lehet, hogy csak mi vagyunk olyan primitivek, hogy rengeteg, a foldon elo elolenyt nem ertjuk, amelyek amugy egymast igen."

    Persze lehet hogy csak én vagyok olyan primitív hogy ezt gyakorlatilag elképzelhetetlennek tartom, de az is lehet, hogy csak hülyeséget mondasz.

    PÉLDÁNAK hoztam a vicsorgást, hogy nem atomfizika megfejteni, vajon mire gondolhat a vicsorgó kutya. Mégis milyen titokzatos állati nyelvre gondolsz? Szerinted a kutyák pl. elmondják egymásnak a napi történéseket, vagy hogy képzeled?
  • UUUU
    #15
    A vicsorgas miota "beszelgetes" ?
    Ellenben a kutyaugatas egy kommunikacio. Mint ahogy a madarak csicsergese, a balnak, cettek, kiadott hangjelzesei is. Amit az ember nem ert.
    Ne keverjuk azert ossze a farokcsovalast,vagy szorborzolast, ezekkel a kommunikaciokkal ossze.
  • Archenemy
    #14
    A vemhesség első trimeszterében a magzatnak még nem mennyiségi, hanem inkább minőségi igényei vannak, ezért komplett vitamin-kiegészítést kell a kancának adagolni. A középső szakaszban a vitamin mellett ásványi anyagokkal, főként kalciummal kell feldúsítani a kancával etetett takarmányt, és csak az utolsó harmadban kell a mennyiségi növelésre összpontosítani. Ekkor kell az abraktakarmány mennyiségét emelni, vagy nagyobb energiájú lótápra kell váltani, valamint továbbra sem maradhat el a vitamin- és ásványi anyag kiegészítés. Sajnos ki kell emelni (mert nem mindenki számára egyértelmű), hogy penészes, toxinos takarmányt tilos etetni vemhes kancával!

    Szóval a lényeg hogy hülye vagy!
  • Archenemy
    #13
    ""A vezér egy bottal ütötte azt aki rosszul evezett."
    Ebből szerinted hogyan tanult volna meg "jól" evezni?"

    Gyorsan, ugyanis a bottal ütés fáj :D

    "Ráadásul nem az a feladat, hogy minél gyorsabban haladjanak (hajrá, mindent bele!), hanem komplex manőverezés, áramlatok, időjárási viszonyok felismerése, kikerülése/meglovagolása stb."

    Ez esetben a cikkel vitatkozz, mert pont ott írták:
    "Márpedig, ha eveztek, akkor valahogy el kellett mondaniuk, hogy 'evezz', vagy 'ne evezz'"

    Ami itt mindenki szerint faszság, egyrészt mert a ilyen bináris infókat nyelv nélkül is lehet jelezni, másrészt azért amit mondasz, mert a hajózás az nem evezz VS ne evezz.
  • giacomo gesso
    #12
    Te nagyon butának látszol.:
    "A vezér egy bottal ütötte azt aki rosszul evezett."
    Ebből szerinted hogyan tanult volna meg "jól" evezni? Ráadásul nem az a feladat, hogy minél gyorsabban haladjanak (hajrá, mindent bele!), hanem komplex manőverezés, áramlatok, időjárási viszonyok felismerése, kikerülése/meglovagolása stb.
    Sosem voltál tengeren mi?
  • giacomo gesso
    #11
    Te kötözködsz.
    kvp sem állította, hogy BESZÉLT nyelvük lett volna, sőt éppen azt fejtette ki, hogy a gesztusok is (szerintem nem, kellhet hozzá mimika és egyszerű hangjelzések is, de szerinte) elégségesek lehetnek egy ilyen szintű kommunikációhoz
    Te érted azt, amit olvasol?
  • Irasidus
    #10
    A kommunikáció és nyelv nem ugyanazt jelenti. Egy méh is képes kommunikációra, még sincs nyelvük. Tanulásra meg minden életforma képes bizonyos szintig, még egy egysejtű is. Miért kell mindig ekkor blődségeket állítanod, fel nem fogom!
  • kvp
    #9
    A mai majmok a homo erectusnal sokkal primitivebbek, megis kepesek a kommunikaciora es az egymastol valo tanulasra. De ugyanugy kepesek a delfinek is. Ezek utan ha a mai butabb majmok erre kepesek, akkor miert ne lett volna kepes erre pont a homo erectus. Egyebkent nem annyira bonyolult a majmok nyelvzete es a legtobb info kezjelek es mimika alapjan megy at, de mukodik. Meg akkor is ha az ember nem teljesen erti azt.

    Szerintem a szervezett csoportok megletebol nem kell feltetlen mai ertelemben vett modern nyelvre gondolni, boven eleg volt ha kezzel-labbal hadonaszva megertettek egymast. :-)
  • Sequoyah
    #8
    Nem ertek egyet, hogy tenykent kozli, hogy az evezeshez beszelni kell. Miert kene? Mi teszi lehetetlenne az athajozast beszed nelkul?
    Persze, biztos nagy segitseg, ha tudnak beszelni, de a hajozashoz egyetlen dolog a kotelezo, maga a hajo.
  • Archenemy
    #7
    "Lehet, hogy csak mi vagyunk olyan primitivek, hogy rengeteg, a foldon elo elolenyt nem ertjuk, amelyek amugy egymast igen."

    Azért nagyságrendi fogalmaink vannak, pl. kutya vicsorog akkor mérges, ha csóválja a farkát akkor barátságos. Annyira nem bonyolult ez, az állatok jellemzően nem atomfizikáról "beszélgetnek" hanem alap érzelmeket jelenítenek meg.
  • UUUU
    #6
    Ert valaki majomul ? Tudjuk, hogy a csimpanz amilyen hangokat kiad, milt jelent ? Nem, ettol fuggetlenul, lehet valamilyen egyszeru kommunikacio, amit csak mi a fejlett faj nem ertunk.
    Szoval en egyaltalan nem lepodnek meg, ha mar az elso eloemberek is kommunikaltak volna valahogyan egymassal, sot...
    Lehet, hogy csak mi vagyunk olyan primitivek, hogy rengeteg, a foldon elo elolenyt nem ertjuk, amelyek amugy egymast igen. Sot, meg az egymas nyelveit se ertjuk, mig meg nem tanuljuk oket, pedig egyes nepcsoportok csak par szaz kilometerre elnek egymastol.
  • VolJin
    #5
    Amüért más. Mondjuk nyaralni?
  • dzsagon
    #4
    Mi a bánatért mentek volna ezek a nyomorultak a tengerre?
  • ostoros
    #3
    A kommunikáció leghatékonyabb formája az erőszak. :) A vezér egy bottal ütötte azt aki rosszul evezett. :D
  • Archenemy
    #2
    Amúgy nem azt vonom kétségbe, hogy kommunikáltak, de ez az evezz-ne evezz egy elég hülye példa volt. Kommunikáció ahhoz kell, hogy meg tudja mondani az egyik, hogy errefelé gyakoriak a zátonyok, az a fura hal meg jó ízű és ehető.
  • Archenemy
    #1
    "Muszáj volt evezniük. Márpedig, ha eveztek, akkor valahogy el kellett mondaniuk, hogy 'evezz', vagy 'ne evezz'. A kommunikáláshoz szimbólumokra van szükség, nem csupán morgásokra"

    Egy morgás, kéz előrelendít: evezz
    Egy morgás, kéz feltart: ne evezz