MTI

Nem csak a robotok veszik el a munkát, hanem egyébként is megszűnnek szakmák

Nincs, aki kézzel készítsen krikettlabdát, lacrosse-botot vagy szitát Nagy-Britanniában, mint ahogy az elmúlt tíz évben eltűntek az aranyverők is egy tanulmány szerint.

A kézműves mesterségek hagyományát őrző társaság, a Heritage Crafts Association megbízásából készült jelentésből kiderült továbbá, hogy többek között kihalóban van a zongorakészítés, a márványozás és a kalapforma-készítés. A kézművesség veszélyeztetett válfajainak vörös listája című tanulmány összeállításához 169 mesterséget vettek górcső alá, ebből 17 bizonyult súlyosan veszélyeztetettnek, ami azt jelenti, hogy csak alig néhányan űzik szerte az Egyesült Királyságban.

Ilyen például a nyakhámkészítés, amelyet mindössze négyen művelnek a szigetországban. "Nem egyszerű feladat megtanulni. Szinte művészet megfelelő méretű és formájú nyakhámot készíteni a lovakra" - idézte szerdai számában a The Times című lap a 38 éves Kate Hetheringtont, akinek Somerset grófságban van műhelye. Több mint húsz éve készít hámokat. "Az elsőhöz még egy hét kellett, ma már két nap alatt is megvagyok vele" - mondta.

Több kézművesnek, aki még megmaradt, hosszú a várólistája, igény ugyanis még mindig van különleges tudásukra. A szintén 38 éves Shane Skelton például három éve feleségével alapította meg fűrészkészítő üzletét Scarborough-ban. Kétszázötven éves hagyományokat követve dolgozik, az Egyesült Államokból, de még Új-Zélandról is vannak vevői. Egy-egy fűrész három nap alatt készül el, de a nagy érdeklődés miatt kilenc hónapot kell rájuk várni.

A súlyosan veszélyeztetett mesterségek között szerepel még az agyagpipa- és a klumpakészítés, a karosszéria- és kocsiépítés, a Devon maund, vagyis a fűzfa piknikkosár készítése, a legyezőkészítés, a könyvlapok élének festészete, valamint a pergamen- és velinpapír-készítés és a cserzés. A tanulmány szerint a hagyományos kézművesség eltűnésének egyik oka az, hogy a vásárlók nem akarnak magasabb árat fizetni a portékákért, a mesterek pedig rosszul keresnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #7
    Ez mar 200 eve tortenik legalabb, es eddig kifejezetten jol alakult. Miota robotokat (gepsor, futoszalag, gozgep, stb...) hasznalunk emberi munka helyett az eletszinvonal robbanasszeruen nott, a munkanelkuliseg pedig csokkent.
    Szoval en nem aggodok. Csak annyi a dolgunk, hogy vegiggondoljuk milyen szakmat valasztunk, es rendesen kepezzuk magunkat.
  • molnibalage83 #6
    A két véglet a mindent kézzel és lapraszerelt IKA bútor. Mindkettőre van igény. Csak amíg 10 IKEA könyvespolc olcsóbb, mint egy kézműves, addig az igényet is ez lövi be..
  • barret #5
    " A vásárlók nem akarnak magasabb árat fizetni a portékákért, a mesterek pedig rosszul keresnek."
    Amire van kereslet,azt mindig gyártani fogják! Persze csak ha megfizethető. Ha drága,és van kiváltó alternatívája,akkor az fog fogyni. Gondolom egy faeke gyártó a mai világban nehezen boldogulna :D
  • ostoros #4
    Ismerek olyan kosárfonó családot, akik milliomosok, mert olyan minőségben csinálják külföldi kereskedőknek a termékeiket.
    Karosszéktől a szekrényen át a szennyes kosárig mindent csinálnak.
  • kvp #3
    Ahogy nezem Magyarorszag egesz jol all, a fentiek egy reszet nallunk meg tanitjak is hivatalos OKJs tanfolyamon. De barmely kezmuves vasarra elmenve is latszik hogy van ra kereslet es meg egyelore kinalat is. Angliaban egyszeruen megszunt a tomeges kereslet es ezert eltuntek kezmuvesek is.
  • grebber #2
    Sokadjára mondom jó pályát választottam ide köcsög robot nem jön majd az 100% (maximum egy esetben ha az emberi gondolkodást elmét 1az1-be át tudják majd tenni egy örökmozgó testbe... Ez nem ma lesz sőt nem is 50 éven belül..
  • HyBrIDNyLA #1
    Édesapám kovács volt, kb. 6! féle kovács szakmája volt. A kovács igazából egy gyűjtőfogalom. Én azt látom, h a mesteremberek kézművességére továbbra is van kereslet, nem is kicsi. A gond a PR-ral van. Aki dolgozik, az nem ér rá a reklámtevékenységre. Tudtára kell adnia az embereknek, h igen, létezik, h újabbnál újabb területekre vigye hírét a portékájának. Nagyon sok kézműves itt akad el. Ugye visszakanyarodva a vasárnapi vásárokhoz, minden mesterembernek egyben kereskedőnek is kellett lennie, ahhoz h érvényesülni tudjon és megéljen abból amit csinál. Sok embernek elég bemenni az IKEÁ-ba, az OBI-ba, meg hasonló helyekre, ami -egyébként- a lakberendezők rémálma.