MTI

A fiatalok egy része nem akar felnőtté válni

A "jövő zálogának" tekintett, 20-30-as éveiben járó mai nemzedék jelentős része mind nehezebben szánja el magát, hogy belépjen a felnőttek felelősségteljesebb világába, és igyekszik még távolabbra tolni az elhúzódó kamaszkor határait. Ennek az új társadalmi jelenségnek a megfelelő kezelése komoly feladat elé állítja a szociálpolitika formálóit, mivel az gazdasági, oktatási, morális és egyéb kérdések egész sorát veti fel. Megválaszolásukhoz szociológusok, pszichológusok végeznek elemzéseket.

"A fiataloknak nagyon nehéz helyt állniuk a modern, átláthatatlanul sokszínű világban, ennek a nemzedéknek ugyanis egy kitaposatlan, ismeretlen ösvényen, nehéz terepviszonyok között kell eligazodnia" - fejtette ki Tóth Olga, az MTA Szociológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Szavai szerint a pályakezdő fiatalok bizonytalanság, értékvesztés, ködbe vesző távlatok csapdái között tévelyegnek, ahol még gyakran a szülői minta sem adhat fogódzót. A szülők ugyanis az előző rendszerben szocializálódtak, ahol előre belátható életút, nemzedékeken át öröklődött, értékálló modell mutatott irányt: tanulás, pályaválasztás, előrehaladás a munkahelyi szamárlétrán, szerény, de biztos fizetés.

- A szülők korosztálya lényegében nincs "kiképezve" a kapitalizmus farkastörvényei által diktált harcra - mutatott rá. - Jó részük a piaci versenyben maguk is gyámolításra szorulnának, nem képesek gyerekeiknek gyakorlati iránymutatást nyújtani ahhoz, hogy a nagybetűs életbe kikerülve miként találják meg a helyüket és önmagukat. Ráadásul rendszerint az internetezésbe beleszületett mai generáció adja át számítástechnikai tudását az e téren bizonytalankodó felmenőknek, márpedig ez a fordított helyzet gyakran még inkább aláássa a szülői tekintélyt és sok esetben tovább mélyíti a szakadékot a generációk között.

A szakember úgy látja, hogy amíg az elmúlt századokban minden nemzedék fiataljai igyekeztek minél előbb felnőtté válni, mert ezáltal szerezhettek nagyobb önállóságot és szabadságot, addig a mostani generáció azért is ódzkodik felnőni, mert az ezernyi kínálkozó lehetőség, a megnyílt világ eleve megadja a szabadság érzetét.

"Szexuálisan korábban érnek be, ami új élet- és magatartásformákban ölt testet. Az önálló életvitelnek azonban rendszerint hiányoznak az egzisztenciális feltételei, nincs saját "keco", jövedelem, így a fiatalok sok esetben a szülök anyagi támogatására szorulnak, és náluk is laknak. E kettős helyzet többféle feszültség forrása lehet, de a kényszer és a kényelmi szempontok győznek, a fiatalok akár harmincon túl is megmaradnak nagy kamasznak" - magyarázta Tóth Olga. "Sokan közülük eleve félnek a felnőtté válással együtt járó több felelősségtől és a gazdasági válság által még inkább bizonytalanná váló jövőtől. Gyakran a hosszúra nyúló egyetemi tanulmányok is e tendenciát erősítik, az élethosszig tanulás örve alatt kitolható a kamaszkor. Mindez a jelenség a soha felnőni nem akaró angol mesefiguráról elnevezve Pán Péter-effektusként vált ismertté szerte a nyugati társadalmakban. Nálunk némi fáziskéséssel, néhány évtized eltelte után kezd elterjedni.



Tőrösné Fehér Ildikó klinikai gyermek-szakpszichológus tapasztalatai szerint nem ritkán a felnőtt társadalom is ludas a jelenség felbukkanásában. Például a szülők egy része nem találja fel magát a felnőtt fiú vagy lány kiröppenése után keletkező űr kitöltésében, ezért ragaszkodik az addigi életvitelhez, amihez viszont kellékként igyekszik a már felcseperedett utódot továbbra is gyerekként kezelni és különböző trükkökkel otthon tartani, hogy továbbra is gondoskodhasson róla. Ehhez a felszín alatti titkos összjátékhoz a tehetősebb szülők ajándék autóval, márkás cuccokkal halmozzák el a gyermeküket, amelyek aztán egyfajta "identitásprotézisként" torzíthatják a fiatal személyiségének fejlődését.

Az érdemtelenül ölébe hulló luxus követelőzővé teheti, kialakul a "nekem ez jár" szemlélet. E mentalitás a valós életben viszont csalódásokat, kudarcok sorát eredményezheti, ami elől a "gyernőtt" jobbnak látja a szülői védőszárny oltalmába menekülni. Több esetben a pályakezdő fiatal egyszerűen nem talál munkát vagy "visszaeső diákként" kényszerül továbbra is szüleivel túlkoros kamaszként élni - árnyalta a képet a lélekgyógyász.

Aláhúzta, hogy ugyancsak hozzájárul a lassított felnőtté váláshoz a média, elsősorban a fiatalság mítoszának a tévék által sugallt erőltetése. A reklámok, a vásárlásra buzdító műsorok főleg a fiatal korosztályt célozzák meg mint a legjobb potenciális fogyasztót, a néző pedig hagyja magát elbódítani a profi módon kifundált szirénhangoktól, és infantilizálódik. "Az oktatási rendszer viszont csak részben képes e káros hatást tompítani. A mai fiatal generáció éppen a nagyobb szabadság káros mellékhatásaként állandó döntéskényszerben él, ami fokozott stresszt, agresszív reakciókat válthat ki nála, türelmetlen önmagával és másokkal szemben is. A szabadság könnyen szabadosságba csúszik. Mindez késlelteti az érett, felelős felnőtt kialakulását. Ezeknek a káros hatásoknak a mérséklésében a felnőtt társadalomnak, az oktatás korszerűsítésének kiemelten fontos a szerepe" - vélekedett Tőrösné Fehér Ildikó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #15
    Inkább te dolgozzál.
  • Sir Ny #14
    gyöpös hülye aki azt gondolja, hogy az információ hordozóanyaga ( pld. könyv, sorozat ) bármi hatással van az információra.

    a lányodat meg küldd el sportolni/zenélni/táncolni/sakklubba ésatöbbi. nem hiszem hogy az osztálytársai hibája, ha sok a szabadideje.
  • AxxE #13
    Szerintem pedig még ennél is sötétebb..
    Konkrét példát írok, olyat amit én magam láttam az elmúlt 6 évben.
    Van egy kislány, már az oviban kitűnik a fejlett kommunikációs, és probléma megoldó képességével, értelmes, kedves, szófogadó. Persze rossz is a maga módján, és mindig feszegeti a határait a szüleivel szemben, de ennek így is kell lennie.
    Nem számítógépezik, alig néz tv-t, kedvenc játéka az építő kocka (rendesen fából persze), de nem ám olyan 100-200 db-os cucc, hanem olyan amivel a nagyszoba felét beépíti, de olyan mértani pontossággal, hogy még a színek is szimmetrikusak egy épületen belül(teszi ezt 4 évesen)!
    Minden baj az iskolával kezdődik.. Nem azért mert rossz a suli, nagyon is jó, szabályosan felvételizni kell, és elég kevés gyereket vesznek be. A baj a több korosztály azonos térben, régebben is volt ebből súrlódás, de az smán belefért a szocializálódásba. A kislány most 5. osztályos, amint belép az ajtón már nyomja be a sz.gépet, és ha nem teszi az anyja elé a kaját, akkor nem is eszik. Folyamatosan jelen kell lennie a FB-on, meg MSN, meg nem tudom mi mindenen. Igen, mert ha nincs ott, vagy más nincs, és nem válaszol a csetben feltett kérdésre, vagy nem olvassa a legfrissebb egosztásokat, akkor a való életben az iskolában komoly hátrányok érik. Hiszen ha lemennek játszani (ritka eset), a találkozót is ott beszélik meg, ha nem lenne fent, nem hívnák.. A gyerek pedig be akar illeszkedni, meg akar felelni az elvárásoknak, hiszen úgy tudja (gyerekként nagyon helyesen), hogy a "jó gyerek" teljesíti az elvárásokat amiket a felnőtt (vagy gyerek) közösség támaszt vele szemben. Az elvárások pedig a következők:
    Légy online, mindig mindenhonnan.
    Légy trendi, kövesd a lagújabb baromságokat.
    Szeresd az aktuális sztár bandát (legjobb ha valamelyik tagjába szerelmes vagy)
    Tudd ki mikor miért esett ki a sztárcsináló, és/vagy "valóság" show-ból.
    Légy laza, szófogadatlan, mert a többi lúzerség.
    Persze, most még csak 11 éves, és erősen motiválható, és még mindig jó gyerek a szó klasszikus értelmében, de már harcot kell vívni vele sok esetben, és a sz.gép kikapcsolása, csak büntető céllal lehetséges.
    Szóval a 2-3 érdekes gyerek is kénytelen beállni a birkák közé a sorba, mert egyébként rohadt magányos, és frusztrált gyerekkor(?) vár rá. A legjobb barátok hétpecsétes, csak egymás között emlegetett titkai közé tartozik, ha szeretnek egy verset, ne adj' isten kiolvasnak egy könyvet.. Alig van ilyen..
  • Anaghmar #12
    Ennyire azért nem sötét a kép, inkább ott válik külön, hogy melyik gyerekkel foglalkoznak és melyikkel nem. Az előbbiek úgymond elkülönülten (értelmiségi körben) ugyanúgy normálisak lesznek, míg az utóbbiak romlanak le (néha elképesztő szintre).
    Több gyerek van az első kategóriában, mint egy ilyen cikk alapján várná az ember (pl 20ból 1 nagyon gáz, 2-3 érdekes).
  • Tetsuo #11
    Ez a tarsadalom hanyatlasanak egyik jele. Ma mar nincs normalis jovokep, nincsen moral, tisztelet. Tisztelete a munkanak, az idos kornak, a bolcsessegnek, a becsuletnek, az egyeni fejlodesnek, csak a hatalomnak van egy alszent, ketszinu tisztelete de az is csak a Mammon, a penz imadatabol ered.
    A mediaban terjed a ferto, a nihilizmus, elj a manak, a mindenki egyenlo, minden mindegy filozofia. Az aberralt allatok, a soha nem dolgozo drogos kocsogok egyenloek lettek a dolgos, egyszeru becsuletes emberrel, azzal aki a becsuletevel ma mar semmire sem megy. A filmek, a videoklipek ontjak magukbol az eroszakot es gyakran pozitivnak allitjak be a bunozo es/vagy semmittevo eletmodot.
    Azelott sem volt gyilok es korrupciomentes a vilag, de volt egy hit abban, hogy becsuletesen el lehet erni valamit az eletben. Ma mar ilyen nincs.
    Az oktatas, a marketingstrategiak, a media, bizonyos politikai oldalak meg tesznek ra egy-nehany lapattal, profin sulykolva a demagog, termeszetidegen, elerhetetlen eletstilust, amely torz, identitaszavaros, gyokertelen polgarokat nevel. Fogyasztasra. Mert csak az a lenyeg. A tobb profit, a nagyobb nezettseg, tobb szavazat az adott idoben.
    Senkinek nem erdeke, hogy lelkileg es tudatilag egeszseges emberek legyenek felnevelve.
    Az ujabb generaciok pedig lelkileg meg betegebbek lesznek, mert akik mar oket nevelik sem tudjak, mi a normalis.

    Eme beteges tarsadalom mar minden erteket es definiciot szubjektivizalt. Mint pl. jo, normalis, szep stb. Pedig annakelott, ezek egyertelmuek voltak es a tobbseg szamara egyazon kategoriakat jeloltek.

    Persze. Nincs munka, de az is csak egy tunete (ebben a formaban) a hanyatlasnak.
    A tortenelem folyaman voltak idok, amikor sokkal nagyobb szegenyseg volt, mint most; Az emberek megsem maradtak gyerekesek, hanem epp ellenkezoleg, koran felnotte valtak.

    Bizonyos velekedesek szerint a Romai Birodalom vesztet egy mergezo szepitoszer okozta. A gazdagabb patricius holgyek miniumot hasznaltak az ajkaik festesere, amitol szepek lettek ugyan, de a gyermekszuletesek szama drasztikusan csokkent az elokelo csaladokban. Ha gyerek szuletett, az pedig jo esellyel retardalt lett.
    Jelen tarsadalmunknak nem kell ilyen mereg, nekunk itt vannak a sorozatok...
  • T0nk #10
    Lehet, hogy a nyugati embernek sikerült önmagát is háziasítani, és ennek következtében megjelent a pedomorfizmus a génállományban.
  • Narxis #9
    Dolgozz te.
  • Petko #8
    Azért ha ilyen nagy okosságokat fejtenek, akkor definiálhatnák is, hogy mitől lesz valaki "felnőtt"... Véleményem szerint egyfajta élettudatosság kialakulásától, amikor felelősséget képes és vállal a körülötte levő világ bizonyos dolgai iránt, emberek iránt, saját maga iránt stb. Annyi élettapasztalattal rendelkezik már, hogy átlátja a távolabbi következményeit a jelen cselekedeteinek, felismeri ezeket az ok okozati összefüggéseket.
    Ezek alapján én már számtalan 40-50-es éveiben járó családapákat, családanyákat is láttam, akkor borzasztóan távol volt ettől és sokkal inkább gyermeki aggyal rendelkezik mint bizonyos 20 évesek. És újratermelik a gyermekeik lévén azt a trash generációt, ami egyenesen a nyugati civilizáció pusztulásához vezet.
    De kérdezhetném azt is: Mennyire felnőtt, érett, egészséges gondolkodású az a poltikai, gazdasági, média elit Magyarországon, aki az átkosban nevelkedett és most a 40-60-as éveiben jár biológiailag, de agyilag meg nem képes azokat alapvető összefüggéseket átlátni, hogy a jelen bugyuta, ösztönös, gyerekes, individualista viselkedésükkel, cselekedeteikkel helyrehozhatatlanul tönkretették a következő generációk jövőjét.
    Én sajnos ezt látom és ezek eszerint lehet felnőtt vagyok, ... de bár ne látnám és inkább lennék gyerek.
  • morden #7
    Öhh egy aprócska tényről elfejetkezett a cikk, a fiatalkorú munkanélküliség elképesztő mértéket ölt nálunk és az egész világon is, szóval úgy nehéz egisztenciát kialakítani, hogy közben nincs munkád.

  • moikboy #6
    Szerencsére igen: dolgozzál baszod.