MTI

A férfiak hajlamosabbak az önimádatra, mint a nők

A férfiak általánosságban véve hajlamosabbak a nárcizmusra, mint a nők - állapították meg a Buffalói Egyetem kutatói, akik több mint 475 ezer embertől származó, mintegy három évtizednyi adat alapján vonták le következtetéseiket.

A Psychological Bulletin című folyóiratban megjelenő tanulmány készítői 31 évnyi kutatás eredményeit összegezve arra jutottak, hogy a férfiak nemzedékekre visszamenőleg és kortól függetlenül is "jobban teljesítettek" önimádat terén. "A nárcizmus különböző személyek közötti diszfunkciókkal van összefüggésben, úgy mint az egészséges, hosszú-távú kapcsolatra való képesség hiánya, az etikátlan viselkedés és az agresszió" - mondta Emily Grijalva, a tanulmány vezető szerzője. Mint hozzátette: "a nárcizmus ugyanakkor növeli az önbecsülést, az érzelmi stabilitást és a vezetői szerep betöltésére való hajlamot".

A kutatók több mint 355 újságcikket, értekezést, kéziratot és technikai segédletet elemezve tanulmányozták a nemek közti különbségeket a nárcizmus három aspektusa szempontjából: irányítás/tekintély, grandiozitás/exhibicionizmus és bizonyos dolgokra való jogosultság. A szakemberek az utóbbi tekintetében észlelték a legnagyobb szakadékot a két nem között, ami azt sugallja, hogy a férfiak hajlamosabbak mások kihasználására és sokkal inkább jogosultnak érzik magukat bizonyos kiváltságokra. Grijalva szerint a nőkhöz képest a férfiak továbbá jobban vágynak a hatalomra. Exhibicionizmus tekintetében azonban nincs különbség a két nem között, ami azt jelenti, hogy mind a férfiak, mind a nők hajlamosak az önteltségre.

A kutatások már kimutatták, hogy a nárcizmushoz hasonló személyiségzavarokat az idők folyamán rögzülő nemi sztereotípiák és elvárások is kiválthatják - olvasható a ScienceDailyn. "Az emberek már egészen fiatalon elkezdik megfigyelni és elsajátítani a nemi szerepeket, és akár annak a következményeit is megtapasztalhatják, ha szembe mennek a társadalmi elvárásokkal" - mondta Grijalva, hozzátéve, hogy a nőket gyakran éri heves kritika azért, ha agresszíven vagy parancsolóan viselkednek, éppen ezért a férfiakhoz képest rájuk nagyobb nyomás nehezedik annak tekintetében, hogy elnyomják a nárcisztikus megnyilvánulásaikat.

A szakemberek szerint további kutatásokra van szükség a felsorolt nemi különbségekhez hozzájáruló társadalmi, kulturális vagy biológiai tényezők feltárásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jakuza1 #14
  Loturot van ugy, es a nok pont a hiusaguk miatt tollaszkodnak annyit a tukor elott, nem pedig azert, mert onbizalomhianyban szenvednek,.
  A ferfiak sorhasanak es szorossegenek pedig, semmi koze az onbizalomhoz, hanem nemtorodomok es hidegen hagyja sokukat a kulsoseg. Nem erdekli oket. Akkor ferfi egy ferfi ha budos, hogy idezzem Fulig Jimmy mondasat. A nok sokkal celtudatosabbak, a ferfiak meg kb beleszarnak mindenbe.A nok sokkal onimadobbak,pont ezert gyulolik, ha egy no jobban nezz ki mint ok, a hiusagukbol fakadoan. A ferfiak tobbseget ez nem erdekli. Persze van sok onhitt ferfi is ez nem vitas, de sokkal kevesebb mint no.
 • Ragnaar #13
  Régebben én is önimádó voltam amikor 20 éve még jól néztem ki, de mostmár nem vagyok az, mert sokkal okosabb lettem, és nem is cserélnék régebbi felszínes és buta önmagammal.
 • bdzsana #12
  Persze vannak ilyenek is. Egyáltalán nem azt akartam mondani, hogy a férfiak jobbak, vagy a nők jobbak, hanem csak azt, hogy ebben az önimnádatban azért van valami.
  Sokkal több a magabiztos férfi mint a nő. (Még a magabiztos nők is csak kifelé azok sokszor, illetve rájátszanak, amúgy meg elég bizonytalanok)
  És ahol több az önbizalom, ott általában több az egészségtelen megnyílvánulása is ennek.
 • SirBubu #11
  na, most aztán végképp megvilágosodtam a Nőnappal kapcsolatban, és már rohantam is ide megosztani a felfedezésemet!

  szóval, a kérdés, hogy miért március 8-án van a Nőnap? miért nem mondjuk augusztus 10-én?

  hát azért, mert az európai szélességi körön, és az európai országok zömében ilyenkor még nem NŐ virág a szabad ég alatt!!!

  a hóvirágnak már lőttek, tavaszi/nyári virágok meg még nincsenek! szal nem lehet megtenni azt, hogy ha az ember elfelejtett (mert mondjuk jobb dolga is volt) asszonypajtásnak virágot venni a nagy napra, csak úgy kirohan valahova este 10-kor, aztán tépked vagy az út szélén valami színes gazokat, vagy a szomszéd kertjéből virágot, esetleg a köztéren

  tehát, előre kell gondolkodni! és időben kell gondoskodni a virágról, mert ha nem, hát nem lesz virág! (lesz helyette mogorva tekintet)

  és hát kiknek is fontos ez?

  gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy a virágboltosoknak! tisztára, mint a Valentin-napnál!

  igen, ahogyan azt már amúgy is sejtette mindenki, a Nőnap is a virágboltosok meg a virágtermesztők kartelljének "köszönhető". ja, meg a csokigyárosok is benne vannak könyékig

  köszönöm
 • ostoros #10
  A nőket is hallottam már: "A férfiak nem találnak meg semmit" stb. mondatokat.
 • ostoros #9
  "I'm sexy and I know it! "
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.03.08. 20:09:12
 • bdzsana #8
  "Persze azert tollaszkodnak a nok annyit a tukor elott. Azt se tudjak orakig eldonteni, mit vegyenek fel, hogy jol nezzenek ki."

  Ez milyen érv akart lenni, mert ez szerintem pont az ellenkezőjét bizonyítja annak ami mellett érvelni akartál.
  Ez pont, hogy önbizalom hiányra vall, míg férfiak gyakran egy borotválkozást nem hajlandóak megejteni, mert ők jól néznek ki pocakosan és szőrősen is mert az a "férfias". Ahogy Peter Griffin mondotta: "kövér férfi nincs, csak kövér nő" :D

  Valamiért általában a férfiakat szoktam hallani, hogy ők jobban vezetnek, vagy akár főznek, de lehetne sorolni még. A nőket maximum csak ezek cáfolata ként azt hallom, hogy ők is vannak olyan jók.
  Bár ritkán előfordul ennek ellenkezője is, de valljuk, hogy az előbbi sokkal sokkal jellemzőbb.
  Sőt, ha megfigyeled, általában nem a minden területen professzornak képzelő nőkkel szoktál itt IQ fightolni...

  Összefoglalva külsőségekben szebbnek látjuk magunkat mint a nők, sok területen tehetségesebbeknek gondoljuk magunkat, és az okoskodás is sokkal jobban megy nekünk ami egy szép kis adag arroganciát is von maga után.

  Természetesen van mindenre ellenpélda, de azért lásd be, hogy benne igazság
  Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2015.03.08. 18:50:00
 • fonak #7
  Ahogy a zsenik között (de az idióták között is) sokkal több a férfi. És?
  A nemek között vannak különbségek, csak manapság csak azokat PC emlegetni, amik által a férfiakat tüntethetik fel rosszabb színben.
 • lpmaskmancick #6
  Na végén az sg-t is megszállják a férfigyűlölő feminácik. Így is nem elég, hogy alapból elég férfigyűlölő a modern média, már ide is kell.
 • Amergin #5
  http://huffnagel.blog.hu/
  Nem kívánok egyebet mondani...