MTI

A géneknek tulajdonítható a férfi homoszexualitás

Részben a géneknek tulajdonítható a homoszexualitás egy új kutatás szerint. A meleg férfiaknál megtalálták az orientációval kapcsolatos géneket, amelyek 40 százalékban járulnak hozzá, hogy homoszexuális lesz-e valaki.

A maga nemében eddigi legátfogóbb kutatás során Michael Bailey, a Northwestern Egyetem munkatársa 400 ikerpár génjeit tanulmányozta, hogy kiderítse, vannak-e olyan férfiak, akiknek a génjeik kódolják a homoszexualitásra való hajlamot - tudósított a The Daily Telegraph című brit napilap. Azt találta, hogy az X kromoszóma csúcsán megtalálható az a genetikai marker (Xq28), amely közös a meleg férfiaknál. "A szexuális orientáció nem választás kérdése. Az eredmények arra utalnak, hogy lehet szerepük a géneknek, ám nem kizárólagosan meghatározóak. Nyilvánvalóan más környezeti tényezők is szerepet játszanak" - kommentálta az eredményt a kutató.

Noha az eredmények alapján egyszer kifejleszthetnek majd olyan tesztet, amellyel a férfiak szexuális orientációját már születés előtt szűrni lehet, mégsem lesz igazán pontos, mert az irányultság kialakulását más tényezők is befolyásolják. Bailey hozzátette: a "környezeti" nem keverhető össze a "társadalmival", ami nincs a DNS-ben kódolva a születéskor, azt környezeti tényezőként emlegetik, és ebben rengeteg olyan dolog is van, ami nem társadalmi. Olyan géneket még senki nem fedezett fel, amelyek a női homoszexualitással lennének kapcsolatban.

Tavaly egy kanadai kutatás azt derítette ki, hogy minél több bátyja van egy fiúnak, annál nagyobb eséllyel lesz meleg. Úgy vélték, a várandós nő immunválasza minden egyes terhességgel növekszik, amikor fiút vár, ezzel nagyobb lesz a valószínűsége, hogy a fejlődő magzati agyban nőies vonások alakuljanak ki. Minden egyes báty egyharmadával növelte a kisebb fiú homoszexualitásának valószínűségét. Richard Lane, a Stonewall Egyetem munkatársa szerint ezekben a kutatásokban közös vonás, hogy a szexuális orientáció biológiai gyökerére mutatnak rá, bár egyértelmű bizonyítékokra még várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek #1
    Na de várjunk, eddig nem az volt hogy az lehetek ami akarok lenni, hétfön fiú, kedden lány, szerdán pedig szivárvány? Terry Black mindjárt fel fogja jelenteni az SG-t! A heteroszexualitás csak rámeröltetett társadalmi elvárás, a házasságot a csúf kopasz hókuszpók csuhások találták ki, a család öskori csökevény, gyereket meg csak a lúzerek akarnak, ezt minden volt SZDSZ szavazó tudja. Most akkor mégis feleségül vehetem a Pistit? De miért csak a Pistit, lehessen akkor már a Józsit is! Most azonnal foglalják törvénybe, különben irgum-burgum megyek feljelenteni Strásszburg-ba! És tessék szépen tolerálni amikor majd mindhárman rózsaszín bugyiban vonulunk fel az Andrássy-n!

    Vicces amikor a homoszexualitásról szólo Wikipédia szócikkben egyszerre propagálják véres szájjal a választhatóságot meg a genetikai eredetet, egyszerre szidják a monogám életmódot, meg lazán lenézik azokat az országokat, ahol nem házasodhatnak. Le kéne ülni a fiúkáknak egyeztetni, hogy akkor most melyik a politikai irányvonal, mert mi, lelkes aktivisták már csak a fejünket kapkodjuk, már azt sem tudjuk hogy fiúk vagyunk-e vagy lányok...