27
  • defiant9
    #27
    Nem mostani vulkanikus tevékenység barlangja lenne hanem régről.
    Pár éve volt valami pár kilométeres de sebesebb fajta near miss asteroida izgulás, ott azt mondta NASA ha az becsapódik akkor átváltanak klíma kutatásba, az MMRTG-s curiosity tovább üzemelne, az opportunity ami gondban lenne. A ritkás légkör miatt szerintem relatíve gyors lenne a leülepedés, elég nagy porviharok vannak arrafelé most is:

    Utoljára szerkesztette: defiant9, 2017.01.16. 17:10:35
  • tamas79
    #26
    Szvsz a másik topikban említett bolygómagot vágjuk bele a Marsba (defiant örül), az csinál egy kis barlangot, (karakán is örül) , mindezek mellett beindítja a magot, visszaáll a mágnesesmező, felmelegszik a légkör. Majd néhányezer év mulva, vagy mégtöbb év múlva, mikor leül a por , visszahűl a felszín lehet is menni felfedezni.
  • Kara kán
    #25
    A Marson már nincs vulkanikus tevékenység.
    Esetleg valami felpislákolás még lehet, de tudtommal teljesen kihűlt az a szegény bolygó.
  • defiant9
    #24
    MMRTG. A hőkülönbség->áram átalakítás nem túl hatékony <10% így otthonra drága lenne egy ilyen áramforrás, és valszeg a nemzetbiztonsági szolgálatok sem hiszem hogy örömmel néznék ha plutónium hozzáférése lenne a pórnépnek. Komoly bázishoz szvsz. kellene egy rendes láncreakciós reaktor, állítólag pár-kuka méretben már tudtak ilyet csinálni az NR-1-n, Azóta biztos volt fejlődés, de még ezek a hidegháborús adatok sem hozzáférhetőek.
    A barlang nyilván az első helyek egyike lenne ahova behúzódik az ember, én a vulkanikus tevékenységek környékén keresgélnék.

    Egy nem beszakadt tetejűt azért nem tűnik egyszerűnek megtalálni.
  • gforce9
    #23
    Még valami. Ha esetleg nem tudnád én is normális válaszokat szoktam adni, néhol oldalt betöltőt egy egy kérdésre és nincs viszont reakció. Ettől nem szoktam magam a földhöz verni, mert a vitapartner vagy épp a kérdező nem kommentel újat. Neked ez valami kényszerbetegség, ha egy témához nincs újabb komment? Mert bennem ez nem szokott lelki törést okozni.
  • gforce9
    #22
    De most őszintén: "én dolgoztam azon, hogy megválaszoljam. Időt öltem ebbe"

    Mit is kellett volna tennem? Feltettem egy kérdést, válaszoltál, utána meg még elküldtél a fenébe a #16-ban. Szerinted, mit is kellett volna válaszolnom ezekre? Mi is a gondod velem? Hogy kérdeztem vagy hogy válaszoltál? Vagy épp az, hogy mikor elküldtél a fenébe viszont kritikával illettelek? Amit amúgy nem volt szándékomban csak megláttam a #16-os hszt.

    Ócska kis köcsög? Jólvan. Nemrég még kioktattál jómodorból és stílusból. Így nem leszel túl hiteles.
  • Kara kán
    #21
    Ezt már az SG.hu-nak írom:
    Nem hiszem el, hogy ne lehetne megoldani, hogy amennyiben VIP jogot vásárolok, ne tudjak letiltani felhasználókat. Mert ugye szívesen fizetnék a nyugalmamért, de ez itt az SG-n nem működik.
    A prohardver.hu-n is tavaly csinálták meg, miután többször írtam nekik ez ügyben.
    Meg kell itt is csinálni, mert ez nem állapot!
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.01.14. 21:47:31
  • Kara kán
    #20
    OFF
    Szégyelld magad!
    Egy ócska kis köcsög vagy, de mivel feltettél egy kérdést, én dolgoztam azon, hogy megválaszoljam. Időt öltem ebbe. Ott van a válaszomban, A MÁSODIK LINKBEN TE POFÁTLAN PIMASZ, hogy már a NASA is foglalkozott azzal, hogy marsi barlangokban lehetne elszállásolni űrhajósokat, sőt, FOTÓK VANNAK marsi barlangokról, amelyek vulkáni kürtők maradványai.

    Lényegében, a hozzád hasonló pofátlan alakok miatt hagytam itt évekkel ezelőtt ennek a portálnak a fórumát, de szerintem most sem leszek sokat, mert nem biztosított az, hogy az ember a hozzád hasonló 1) lusta vagy 2.) szemtelen, pimasz vagy 3.) aljas embereket kiszűrje.
    Enélkül lehetetlen a civilizált párbeszéd. Lehet bármilyen demokrácia vagy szólás- és véleményszabadság, de amíg vannak hozzád hasonló emberek – és te még nem is vagy a legsúlyosabb kategória! – addig értelmes embernek nem érdemes ilyesmikre fecsérelnie az idejét.
    Alap követelmény az, hogy az ember:
    - ne éljen vissza más idejével, jóhiszeműségével, segítőkészségével (te ezt tetted!)
    - ne hazudjon,
    - ha téved, ismerje el, esetleg kérjen elnézést,
    - ha segítséget kap köszönje meg (te ezt nem tetted meg!).
    Nem sok ez, nem bonyolult, de az SG üzemeltetőit nyilvánvalóan ilyen elvek nem érdeklik, ők idebasztak egy fórumot, aztán, lesz ahogy lesz. Sajnos, sehogy sem lett, és nem is lesz így.
  • gforce9
    #19
    Tudod mi történt?

    Leírtad: Barlanba is lehetne költözni mint az ősember
    Kérdeztem: Van ott barlang? Ha van mi alakította ki?
    Erre belinkelsz egy épített barlangházat, meg azt, hogy talán vannak ott barlangok.

    Mégis mi a búbánatot kellett volna válaszolnom? Talán leborulni előtted és megköszönni éleselméd google-n való csiszolgatását vagy mi?

    Az hogy neked ellenszenves vagyok pont nem nagyon érdekel, másnak meg nem. És? Van ez így. Ez egy fórum, minden fórumon vannak akik nem bírják egymást ez nem újdonság. Ignoráld amit írok. Egyszerű.

    A másik cikkben pedig egy olyan embertől vártam választ, mert tudom hogy van pár olyan user itt, aki képben van a témával, mert én a gyakorlati csillagászatban nem vagyok képben. Nem tudom hogy mekkora fényességű és távolságban lévő csillagok figyelhetőek meg amatőr eszközökkel. Egy tetves wiki link meg ebben nem segít ki. Azt megtalálom én is. Sőt, mire elkezdem használni a távcsövet valószínűleg én is képben leszek ezekkel. Most még nem vagyok. Kérdést tettem fel. Ha nem tetszik akkor nem kell válaszolni rá. Fikázással meg főleg marhakostruktív vagy....
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.01.14. 18:03:10
  • Kara kán
    #18
    Borzasztóan ellenszenves muki vagy.
    Válaszoltam a kérdéseidre, de ahogy látom a másik cikkhez fűzött hozzászólásodban is, képtelen vagy értelmezni dolgokat, és úgy általában, negatív a hozzáállásod.
    Annyira sajnállak.... Szegénykém!
  • gforce9
    #17
    Milyen tévedést? Én kérdést tettem fel.

    Amire amúgy nem válaszoltál..... mit vársz?
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.01.14. 14:08:14
  • Kara kán
    #16
    Ja, egyébként a legtöbb SG-s fórumozó ilyen, mint gforce9.
    Beír egy tévedést, majd ha kiderül, hogy nincs igaza, úgy eltűnik, hogy bottal ütheted a nyomát. :-D

    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.01.14. 13:33:52
  • Kara kán
    #15
    Ezek az MMRTG-ek nekem mindig is tetszettek, jó lenne egy ilyen télre, hátha le tudnék kapcsolódni a közművekről.
  • defiant9
    #14
    Én maradnék annál hogy egy combosabb aszteroidával fel lehetne melegíteni az egész bolygó klímáját Egy ideig a napelemes cuccok szenvednének, de a Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator-ok mennének.
  • Kara kán
    #13
    Na, jól van, na, nincs új a nap alatt.
    Okos emberek gondoltak már erre.
    Amúgy nekem főleg ez a projekt tetszik:

    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.01.13. 20:33:22
  • Kara kán
    #12
    Én sem, de attól még lehet.
    Ilyesmire gondoltam.
    Attól, hogy valaki elmegy a Marsra, nem muszáj nyomorogni vagy aszkézist gyakorolni. :-)

    Utóirat 1:
    Ha nincs, akkor kell csinálni. Azért vagyunk Homó ludens (vagy valami hasonló).

    Utóirat 2:
    Úristen!
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.01.13. 20:26:53
  • gforce9
    #11
    Halkan kérdezem, a Marson van barlang? Mi alakította ki őket? Mert én ilyenről nem tudok.
  • Kara kán
    #10
    Sokkal egyszerűbb berendezkedni egy természetes barlangban, ezt még az ősemberek is tudták.
  • gaszton421
    #9
    nem is víz állapotában való használatról szól a cikk hanem jég formájában. a homok nem átlátszó a víz äjég formájában igen) pedig a Marson igen, emellett meglepűen jól szigetel. a homokból nem csinálsz önhordó szerkezetet a jégből igen. a víz kinyeréséhez nem kell annyi energia mint mondjuk a homokbĺ üveggyártáshoz. A technológiát aműgy is létre kell hozni mert az űrhajósoknak szüksége van vízre, z érkezésük elűtt ezt a kapacitást szerkezeti elemek építésére és üzemanyag elűállításhoz szükséges nyersanyag előállításához lehet használni, miután megérkeznek azután a létfenntartáshoz is. A víz hidrogénje és a szén a légkörből alapvető szükséglet nyersanyag kinyeréshez a homokból és a kőzetekből.
  • ostoros
    #8
    Úgy van értelme a dolognak, ha úgy csinálják meg, hogy a sátor falában legyen két réteg között. Akkor tényleg nem fog szublimálni. A víz előteremtése azonban valóban probléma, ha nem megfelelő leszállóhelyet választanak. Előzetes felmérés szükséges.
  • teddybear
    #7
    Remek, de neked is figyelmedbe ajánlom, hogy azért gondold át még egyszer. A Mars nagyon száraz bolygó nem elég hideg hogy a víz szabad állapotban nagyobb mennyiségben megmaradjon a felszínen. A kötött állapotú víz kinyeréséhez meg felszerelés és energia kell, amit nem könnyű biztosítani.

    A talaj(homok) meg ott van a lábad alatt, csak lapát kell hozzá.
  • teddybear
    #6
    A sarki sapkák főleg széndioxid-jégből állnak, a marsi víz meg nem a felszínen van. Fúrni meg csak a földön viszonylagosan egyszerű, de itt is különleges felszerelést igényel. Azt meg baromi drága elvinni, akkor már inkább a vizet..

    Csak szerinted nem fog elszublimálni a jég, a Marson ugyan a földihez képest hideg van, de nem annyira, hogy a szublimációval ne kelljen törődni, a mínusz negyven fok nem egyenlő a mínusz százötvennel...
  • gaszton421
    #5
    az eredeti cikkben konkrétan szerepelt egy marsi terulet ahol az Felső tó mennyiségű jégtőmeg van betemetve a talajtól minőssze, 1-10 m mélységbenbetemetve, (a hidrogén jelenlétét tudják kimutatni neutron spektroszkópiával, van jég rengeteg, és azon a hőmérsékleten a vízjéég nem szublimál, iletve igen de bitang lassan, Az eredeti cikkben leírtak szerint a jég 2 fóliaréteg között lenne. a Mars pólusain kb 5 millió km3 jég van, a permafrostban ennél jóval több.mégaz egyenlítő környékénisvankb1%víza talajban , szinte akárhol, de ennél jóval több van általában.
  • Irasidus
    #4
    Marson sok víz van, főleg a jégsapkákban, gleccserekben és peramfrosztban. A jég meg nem szublimál, gondolj a sok jeges égitestre aminek nincs légköre.
  • teddybear
    #3
    Ezzel a nagyméretű jégkunyhóval több technikai probléma is van.

    1. A Marson alig van víz, azaz az építőanyagot magukkal kell vinni, ami helyett hasznos felszerelést is vihetnének. A lakóhelyet meg beboríthatnák a Mars homokjával, abból aztán van elég. Vagy a talajszint alá süllyeszthetnék, ásnának egy nagy gödröt, amibe beleeresztenék a lakóegységet, és betemethetnék.
    2. Ha mégis megépítik a jégkupolát, valamivel el kell szigetelni a Mars légkörétől, mert különben a jég szépen elszublimálna, mert ott gyakorlatilag ipari vákuum van légkörként.
  • gaszton421
    #2
    Azért porolták le mert időközben megjelent és elterjedt egy új technológia, a 3D nyomtatás, ami a hasonló alakzatok elkészítését egyszerűbbé tenné, amúgy olvastam az eredeti részletes cikket és ott nem 5 cm vastag jégburkolatról van szó, inkább 50 cm vastagról, pontos skála nem volt de az hogy 400 m3 jeget szándékoznak hozzá felhasználni azért elég beszédes.
  • ostoros
    #1
    A koncepciót már 1994-ben is propagálták, érdekes, hogy leporolta a NASA.