Gyurkity Péter

Készen áll a visszatérésre a SpaceX 

Megvan a hiba pontos oka, elkészültek a módosítások, így jöhet az újabb fellövés.

Elon Musk cége kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy újabb késedelem után, valamikor januárban térnének vissza, ekkor indulna újra a küldetések lebonyolítása. Erre most a jelek szerint valóban sor kerül, az újabb frissítés szerint minden készen áll.

Ezúttal is a SpaceX hivatalos oldalán jelent meg a bővített beszámoló, amely az eredeti bejegyzést egészítette ki. Ebből kiderül, hogy az elmúlt hónapokban ugyan a cég maga folytatta le a vizsgálatot (ahogy ezt az amerikai jogszabályok előírják), viszont a bizottságban helyet kaptak az FAA, a légierő, a NASA, valamint az NTSB képviselői is, a baleset pontos okának felvázolása után pedig sikerült az elengedhetetlen módosításokat is végrehajtani, így napokon belül újraindulhatnak a rakéták. Jellemző részlet, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján mindössze 93 milliszekundum telt el az első anomáliák észlelése és a baleset lefolyása között, ezt azonban végül sikerült teljes mértékben tisztázni.

Ahogy arról korábban mi is részletesen hírt adtunk, a pontos ok a hélium hőmérsékletének lecsökkenése volt, ez ugyanis még a kívántnál is alacsonyabb szintre süllyedt a feltöltés során. A Falcon 9 2015 decemberében először alkalmazott módosított változata még hidegebbre hűtött folyékony oxigénre támaszkodik, hogy ezzel is növeljék a kapacitást, a hélium viszont még ennél is hidegebbre hűlt le, ami az oxigén egy részének megszilárdulását, valamint az alumínium és a szénszálas ötvözet eltérő mértékű zsugorodását idézte elő, így jöttek létre ideális kondíciók a reakcióba lépéshez. A héliumtartályok elrendezését azóta módosították, a remények szerint így sikerül majd elkerülni a hasonló baleseteket.

Az újabb fellövésre január 8-án kerítenének sort, ezzel folytatódna az ISS ellátása és az egyéb feladatok végrehajtása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #5
  A leiras szerint a szokasosnal hidegebb oxigennel es heliummal toltottek fel a tartalyokat, aminek a mellekhatasakent a tartaly belesenek gyurodeseiben kifagyott az oxigen, ami kvazi szetnyomta a belest es a tiszta oxigen a szenszalas merevitessel erintkezve berobbant. Gyakorlatilag az uzemanyag nyomasa tartja egyben a raketat, ami nem birna el az uzemanyag sulyat se ha nem lenne nyomas alatt. (az uzemanyag terfogatanak potlasara es nyomas alatt tartasara pedig helium kerul bele menet kozben) Az, hogy csak egy rugalmas betet vedi az egyebkent tiszta oxigenben jol ego kulso boritast az oxigentol eleg erdekes, de kis tomegu megoldas. A tulnyomasos rendszer azert is jo, mert a hagyomanyos gravitacios vagy gyorsulas alapu uzemanyagtovabbitasi megoldassal ellentetben a raketa kepes kikapcsolni, majd ujragyujtani a hajtomuvet menet kozben, sot iranyt is valthat, akar a hajtomu sugaraval ellentetes iranyba is. (tehat az elso fokozat pl. le tud szallni)

  ps: a linkelt leiras szerint nem probalkoznak, hanem visszaternek a mar tesztelt kevesbe hideg konfiguraciohoz, ahol remelhetoleg nem fagy meg a folyekony oxigen
 • molnibalage83 #4
  The pressure-fed engine is a class of rocket engine designs. A separate gas supply, usually helium, pressurizes the propellant tanks to force fuel and oxidizer to the combustion chamber. To maintain adequate flow, the tank pressures must exceed the combustion chamber pressure.

  Nyomás alatti rendszereknél szükséges a csökkenő hajtóanyag mennyiség miatt valamivel pótolni a nyomást, ha jól értem.
 • Kisssssss #3
  azt ugye vágod epikurosz hogy a héliumot előállítani/megvenni rohadt drága mulatság, főleg egy olyan cégnek ami a költséghatékonyságot is szem előtt tartja.
 • tom_pika #2
  "...remények szerint"? Ez édeskevésnek hangzik. Vagy csak a cikk írója fogalmaz ilyen óvatosan? Én bízom benne, hogy nem csak olyan vagy sikerült a módosítás vagy nem alapon mennek a dolgok...
 • Kara kán #1
  Mire jó a hélium? Nemesgáz, tehát nem ég. Az említett oxigén nem vele fog robbanni.
  Nem értem....