Gyurkity Péter

Abu Dzabi is érdeklődik a Hyperloop iránt

Ők azonban egy másik céggel kötöttek megállapodást a tanulmányozás elindulásáról.

December elején jelentették be a Dubaj és a Hyperloop One cég között létrejött megállapodást, amely a városállam számára lehetővé teszi az őt a szomszédjával összekötő új tömegközlekedési rendszer kiépítési lehetőségének tanulmányozását. A futurisztikus megoldás az ambiciózus terv szerint már 2020-ra elkészülhetne, most azonban ezen szomszédjuk kötött hasonló szerződést.

Abu Dzabi a szintén amerikai HyperloopTT illetékeseivel hozta tető alá az egyezséget, amelynek értelmében a Department of Municipal Affairs and Transport (DMAT) megkezdi a várost az ománi határral összekötő vonal megvalósíthatósági vizsgálatát. A cél itt is az utazáshoz szükséges idő dráma lefaragása, hiszen míg a két városállam között a mostani 90-ről 12 percre szorítanák ezt le, addig Abu Dzabi és az ománi határon lévő El-Ajn között az 1200 km/h-val száguldó csővonat két óra helyett alig 8-12 perc alatt továbbítaná az utasokat. Mivel a hagyományos vasútvonalak kiépítéséről (többek között a szomszédok tétovázása miatt) már korábban lemondtak, komoly alternatívaként jöhet számításba az új platform, amely azonban komoly bizonytalansági tényezőkkel érkezik.


A HyperloopTT exkluzív megállapodást kötött a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriummal, amelynek révén hozzáférhetnek az ez utóbbi által kifejlesztett MagLev-technológiához. Több szabadalommal igyekeznek levédeni a megoldást, a most megkötött szerződések azonban egyelőre csak azt teszik lehetővé az illetékesek számára, hogy felmérjék a várható költségeket, ezeket pedig összevessék a remélt előnyökkel. A kiértékelés után jöhetnek a további lépések, a megállapodás létrejötte is jelzi azonban az érdeklődés szintjét, ami a hajózás, a repülés, a közutak, valamint a vasút melletti új alternatíva megvalósításának irányába hat.

Természetesen jelenleg azt még megjósolni sem lehet, hogy mi lesz ezekből a tervekből, de az biztos, hogy az Öböl-menti országok számára adott a szükséges anyagi háttér, itt a technológián és a szándékon múlnak majd a dolgok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #9
    Bővebben is kifejtenéd, mi nem igaz, és a csillagászatnak meg nézz utána egy kicsit, mert az annyira rengeteg, hogy leírni sem lehet. Az arab-számok meg ugyan nem az araboknál alakult ki, de ők készítettek belőle valóban használható tudományos eszközt, és ők terjesztették el.
  • fszrtkvltzttni #8
    Az arab etnikum más etnikumoknak az iszlám általi összeolvadásából keletkezett. Ha arab nyelvet használtál és követted az iszlámot, akkor arab voltál, ha nem akkor halott, de legalábbis a legkevésbé se a tudomány művelője arab földön, tisztelet a kivételnek.
    Tehát arról beszélni, hogy ők igazából nem arabok, hanem perzsák stb. értelmetlen, mert akkor igazából nincs is olyan, hogy arab. Az iszlám visszaszorulása után indult csak el az identitás keresés ellentétes folyamata, ekkor viszont már az arab kultúra is hanyatlásnak indult.
  • fonak #7
    A legtöbb "arab" tudós perzsa, zsidó vagy berber volt, de valóban volt egy virágkora az arab kultúrának.
  • ostoros #6
    Arab számok= indiai számok.
    csillagászat-mások is csinálták
    talicska-nem igaz.
  • Irasidus #5
    Ha az ember értéke annyiból áll, mit adott az emberiségnek, akkor te nagy bajban vagy... (Arab számok, algebra, kémia, csillagászat (elég csak az ismert csillagok neveit felidézni, többségüknek arab neve van, nem véletlenül), stb. és akkor a hétköznapi dolgokról nem is volt szó, mint pl.: talicska, amivel majd ha felnősz dolgoznod kell. Jusson eszedbe, hogy azt is egy arab találta fel. ;) )
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.12.16. 21:00:14
  • overseer-7 #4
    minden az araboknak jut.. nem tettek soha semmit az emberiségért.. nem találtak fel semmit.. állandóan háborúznak az erőszak az életük.
    és mégis nekik jut az olaj, meg a vagyon.. és az olyan király cuccok is mint ez a vasút :(
  • NEXUS6 #3
    Pontosabban a hipszterjuppik!

    Amúgy ja, szerintem is f@szság az egész! ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.12.16. 13:26:52
  • Sir Cryalot #2
    Hát ez nem egyértelműen olyan e-pénisz mint pl. az LTE, de azért erre is rástartolnak a juppik.
  • fonak #1
    Építhetnek majd egyet Berlinig:)