MTI

Hat távközlési műholdat állított pályára egy Szojuz

A Globalstar mobil telekommunikációs rendszer hat távközlési műholdját juttatták Föld körüli pályára szerdán egy Szojuz hordozórakétával - közölte az orosz űrkutatási hivatal.

A Roszkozmosz tájékoztatása szerint a Szojuz indítása, valamint a műholdakat hordozó rakéta gyorsító egységének leválása a tervezett időben történt meg. A rakétaindítást keddről halasztották el szerdára a Bajkonur térségében uralkodó erős szél miatt. A kazahsztáni űrközpontból közép-európai idő szerint 17 óra 4 perckor startolt az orosz rakéta, majd kilenc perc múlva levált róla a Fregatt gyorsító egység. Másfél óra múlva a Globalstar-2-es műholdak egymás után a kijelölt Föld körüli pályára álltak, 900 kilométeres magasságban.

A Globalstar nemzetközi műholdas telekommunikációs rendszert 1991-ben hozták létre. 2000 elejére már 48 műholddal rendelkezett. 2010-ben a rendszer számára készült hat új fejlesztésű műholdat bocsátották fel Föld körüli pályára. Jelenleg 24 Globalstar-2-es kering az űrben. Az orosz sajtó nagy figyelemmel kísérte a távközlési műholdak fellövését, miután a múlt pénteken a Csendes-óceánba zuhant egy Zenit típusú orosz hordozórakéta, amelynek az Intelsat-27-es távközlési műholdat kellett volna pályára állítania.

Eközben az űrrakétákat és űrhajókat gyártó orosz Energia vállalat az Izvesztyija napilapban azt közölte, hogy 2020-ra elkészülhet a Nemzetközi Űrállomásra közlekedő, ember irányította Szojuzokat felváltó, új orosz űrhajó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!