MTI

Rekordenergián ütköztették az ólommagokat a nagy hadronütköztetőben

Rekordnagyságú energián ütköztették az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) az ólommagokat - a kísérlet célja "leképezni" a korai világegyetemben uralkodó állapotokat.

A Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélységben, egy 27 kilométeres alagútban működő LHC-ben nyár óta ütköztetik rekordenergián a protonnyalábokat. November 25-én új, minden korábbinál magasabb energiaszintre emelték az ALICE-detektorban folyó kísérleteket, ahol ólommagokat ütköztetnek - olvasható a PhysOrg hírportálon. Az ALICE-detektor az LHC egyik legnagyobb berendezése: tömege megközelíti a 10 ezer tonnát, magassága 16 méter, hossza eléri a 26 métert. A kísérlet célja megérteni az erős kölcsönhatású rendszerek természetét, és ezáltal megismerni az ősrobbanás utáni anyag állapotát.

A kezdetek kezdetén, az ősrobbanás utáni néhány milliárdod másodpercben az univerzumot tűzforró, elemi részecskékből, különösen kvarkokból és gluonokból álló "ősleves", a kvark-gluon plazma töltötte ki. Az ősrobbanás után egymilliomod másodperccel azonban a protonok és a neutronok "csapdázták" a kvarkokat és gluonokat, ezek az elemi részecskék mindmáig az atommagok összetevői. A gluonok által közvetített erős kölcsönhatás egymáshoz "tapasztja" a kvarkokat, amelyek normális körülmények között nem tudnak kiszabadulni az atommagból. Ennek ellenére a 208 protonból és neutronból álló ólommagok ütköztetésével létre lehet hozni az őseredeti halmazállapotot, amelyben szabadon léteznek a kvarkok és a gluonok.

"Ezer teraelektronvolt (1 TeV ezermilliárd elektronvolt) energiával ütköztetjük az ólommagokat. Ez tulajdonképpen nem nagyobb erő, mint amellyel egy dongó ütközik egy verőfényes napon az arcunknak. Ám ha arra gondolunk, hogy ez az energia kvadrilliárdszor (milliárdszor-milliárdszor-milliárd) kisebb térfogatban összpontosul, kiderül, hogy hihetetlen energiasűrűség jön létre, olyan, amelyet eddig még soha senkinek nem sikerült létrehoznia földi körülmények között" - magyarázta Jens Jorgen Gaadhoje, a koppenhágai Niels Bohr Intézet professzora, a dán ALICE-csoport vezetője.

Ismertetése szerint minden egyes ólom-ólom ütközésnél 30 ezernél több új részecske képződött. "Egy-egy röpke pillanatra tűzforró, 4000 milliárd fokos, kvarkokból, antikvarkokból és gluonokból álló keverék keletkezett" - mondta Jens Jorgen Gaadhoje professzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Astrojan #4
  Ráadásul nem is kell egyedül a foton energiájának kiadni a keletkező részecskék anyagául szolgáló energiaösszeget, mert pl az atommagokban maga az atommag is besegíthet és pótolhatja a hiányt. Nagyon kevés a K elektron befogó izotóp és általában a pozitronsugárzó izotópok fotonból szerzik a befogott elektront (ami párkeltéssel keletkezik). A maradék pozitron sugárzódik ki.

  Ez amiatt van, hogy elektron nem, vagy nehezen tudja megközelíteni az atommagot annak negatív külső felszíne miatt. A foton viszont könnyen áthalad ezen a gáton, lévén semleges töltésű (mert a fotonban párban van a töltés)

  Oxigén15 példa
  Utoljára szerkesztette: Astrojan, 2016.03.29. 17:30:07
 • shakwill #3
  Nem akarok nagy marhaságot írni, de azt hallottam, ha egy foton energiája eléri az adott részecskére vonatkoztatott kétszeres energiát E=2(mc²), akkor párkeletkezés történik...
  Utoljára szerkesztette: shakwill, 2015.12.27. 11:30:10
 • Amergin #2
  "tűzforró".
  Az olyan pár száz fokos akkor...
 • halgatyó #1
  Évekkel ezelőtt felmerült, aztán elhallgatott a találgatás: van-e a hőmérsékletnek felső határa? (amely fölött a forró anyagban a keletkező új részecskék veszik fel a plussz energiát, és nem az (egymással ütköző) meglévő részecskék energiája nő tovább?