4
  • Astrojan
    #4
    Ráadásul nem is kell egyedül a foton energiájának kiadni a keletkező részecskék anyagául szolgáló energiaösszeget, mert pl az atommagokban maga az atommag is besegíthet és pótolhatja a hiányt. Nagyon kevés a K elektron befogó izotóp és általában a pozitronsugárzó izotópok fotonból szerzik a befogott elektront (ami párkeltéssel keletkezik). A maradék pozitron sugárzódik ki.

    Ez amiatt van, hogy elektron nem, vagy nehezen tudja megközelíteni az atommagot annak negatív külső felszíne miatt. A foton viszont könnyen áthalad ezen a gáton, lévén semleges töltésű (mert a fotonban párban van a töltés)

    Oxigén15 példa
    Utoljára szerkesztette: Astrojan, 2016.03.29. 17:30:07
  • shakwill
    #3
    Nem akarok nagy marhaságot írni, de azt hallottam, ha egy foton energiája eléri az adott részecskére vonatkoztatott kétszeres energiát E=2(mc²), akkor párkeletkezés történik...
    Utoljára szerkesztette: shakwill, 2015.12.27. 11:30:10
  • Amergin
    #2
    "tűzforró".
    Az olyan pár száz fokos akkor...
  • halgatyó
    #1
    Évekkel ezelőtt felmerült, aztán elhallgatott a találgatás: van-e a hőmérsékletnek felső határa? (amely fölött a forró anyagban a keletkező új részecskék veszik fel a plussz energiát, és nem az (egymással ütköző) meglévő részecskék energiája nő tovább?