Gyurkity Péter

80 éve eltűnt pilóta maradványait azonosították be

Az új eredmény szerint valóban Amelia Earhart csontjairól van szó.

Még 2014 során számoltunk be arról, hogy egy 1991-es lelet jó eséllyel a híres amerikai pilótanő, Amelia Earhart, repülőjéről származik, ezzel pedig pont kerülhet a vita végére. Ez persze azóta sem következett be, most viszont emberi maradványokról állítják, hogy a megoldás kulcsai lehetnek.

A pilótanő korának ünnepelt sztárjaként 1937-ben indult világkörüli útra, ennek során azonban eltűnt, sorsáról pedig azóta is folyik a vita. A fent említett leletnél jóval korábbi maradványokat vizsgáltak most meg, amelyek még 1940-ben, nem sokkal a csendes-óceáni hadszíntér megnyílása előtt kerültek elő az apró Nikumaroro-atollon. Ezekről (a méretek alapján) eredetileg egy orvosprofesszor akkor megállapította, hogy egy korábban elhunyt férfi csontjai, most azonban a Forensic Anthropology magazin oldalán közzétett tanulmányban leszögezik, hogy ez téves megállapítás volt. Richard Jantz, a Tennessee Egyetem antropológusa szerint a csontok az Earhart-rejtély megoldását jelenthetik, vagyis választ kaphatunk a megmaradt kérdésekre.

Maguk a csontok ugyan elvesztek, az 1941-ben végzett első precíz mérések eredményei azonban ránk maradtak. Egészen pontosan 7 különböző mérésről van szó, amelyekkel kapcsolatban már az ezredfordulót megelőzően kijelentették, hogy a Fidzsi-szigeteken elvégzett munka alapján levont következtetések tévesek voltak, ezek ugyanis egy európai származású nőtől is eredhettek, a magasság és az egyéb jellemzők esetében pedig Earhart valóban passzolt ezekhez. Egy másik páros 2015-ben viszont leszögezte, hogy bár az orvosprofesszor valóban nem volt képzett törvényszéki antropológus, mégis kellően jártas volt a területen ahhoz, hogy biztosra menjen a nemet és a pontos fizikai paramétereket illetően. Ezzel megy most (részben) szembe a friss munka és annak eredménye.

Amennyiben a mostani anyag jár közelebb a valósághoz, Earhart valóban leszállhatott a kicsinyke atollon, majd később itt lelhette halálát, hogy azután csontjait 3 évvel később találják meg a helyszínen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #3
    Szerintem rövidesen várható a 2014-es eltűnt maláj utasszállítóval kapcsolatos aktuális hír is.
  • Kissssss0 #2
    szinte minden egyes rohadt évben minimum 4 vagy 5 ameliás "hírt" kihánynak zsindexen sg-n múltkor.hu oldalon meg minden olyan helyen ahol muszáj nyomatni a tök fölösleges töltelék semmitmondó cikkeket...
  • NEXUS6 #1
    Szegény Ameliát már lassan legalább annyiszor látták, találták meg, mint a jetit, a Loch Nesi szörnyet, vagy Elvist. :)