SG.hu

Elkezdődött a téli időszámítás

Elkezdődött vasárnap a téli időszámítás, az órákat hajnali háromkor kellett egy órával visszaállítani.

A téli időszámítás március 29-ig tart. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. becslése szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása - 120 gigawattóra - takarítható meg. A cég számításai szerint Magyarország 1980 óta csaknem 4000 gigawattóra villamos energiát takarított meg így.

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka - reggel 7 és este 10 óra között - jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraállításkor jelentősen csökken az ország villamosenergia-rendszerének esti terhelése, hiszen később sötétedik, később is kell felkapcsolni a világítást.

Az órák október végi visszaállítását követően hamarabb sötétedik ugyan, de ez - összevetve azzal az időponttal, amikor az emberek jellemzően hazaérnek - nem okoz többletfogyasztást a zrt. szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cylontoaster #9
  Akkor maradjon mindig nyáriban. Nyáron egyértelműen jobb, télen is legalább nem rosszabb..
 • ostoros #8
  Fordítva van emberek. Nem a télit találták ki. hanem a nyárit. A téli időszámítás az eredeti. Azért találták ki a nyárit, hogy az emberek ne feküdjenek le nyáron korán aludni, miközben kint még süt a nap. ha nem lenne nyári időszámítás, akkor nem 10 kor sötétedne nyáron, hanem 11 kor.
 • torreadorz #7
  Elhanyagolható a különbség. Ugye éves szinten 2-3 milliárd forintról "megtakarításról" beszélünk, ami figyelembe véve hogy magyarország éves GDP-je valami 30 ezer milliárd forint gyakorlatilag kimutathatatlan valami az ország költségvetésében.

  És akkor még ebbe nincs is beleszámolva az óraállítási időszakban megnövekedett balesetek száma, a dolgozók kimerültsége az ezt követő betegségek és ez miatt a hozzáadott érték csökkenése.
  Szóval ha mindent figyelembe veszünk akkor valószinüleg bőven bőven negatív a mérleg. Ráadásul tényleg értelmetlen is.

  Olyan ez mintha havonta 200 ezret költene a család, de a gyereknek a heti egyszeri 200 forintos csokiján akarnál spórolni 20 forintot...
 • IMYke2.0.0.0 #6
  Persze - hogy aztán a "spórolt" összeg el is menjen a tél folyamán többek között az miatt, amit leírtam.
 • Molnibalage #5
  A különbség mégis kimutatható.
 • Molnibalage #4
  Nekem is jobban tetszene.
 • akyyy #3
  semmi érelme télen 4kor már sötét van is ki van világítva a lakás. akkor hova az a megtakarítás?
  nem állítanánk vissa akkor "csak" 5től lenne sötét.
  kde kb semmit ne ér ha este 6ra érek haza :D
 • IMYke2.0.0.0 #2
  Baromság ez a magyarázat.
  Manapság, amikor 2-3 állandóan energiát fogyasztó egység van egy-egy családi háztartásban [bojler, 2-3 mélyhűtő/láda, háttérzajnak tévé, egyeseknél 12-16 órában futó PC] a tradicionális lefekvési idők egyszerűen nem számítanak.

  Azt már ne is említsük, hogy az óraátállítás semmiféle hatással nincs a munkaidőkre, így végképp nincs semmi "nyerés" a dologban - a dolgozó így is, úgy is este 5-7 óra között ér haza. Sőt, mivel ugye korábban sötétedik, így szinte már vaksötétben, ezért otthon a teljes lakás "díszvilágítást" kap...

  Rá kéne ébredni már, hogy nincs valódi megtakarítás, és az egész csak placebo - papíron létezik.
  Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2014.10.26. 09:07:13
 • masuda #1
  Szerintem jobb volna permanensen nyáriban maradni.