Balázs Richárd

Meteorit okozott riadalmat Nicaraguában

Kisméretű meteorit ért földet a nicaraguai főváros Managua nemzetközi repülőterének közelében. A helyiek egy hangos robbanásra lette figyelmesek, majd megremegett a föld, a becsapódás 12 méter széles és 5 méter mély krátert ütött.

A kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint a meteorit egy bolygónk közelében elhaladó aszteroidából szakadhatott le, az eset kivizsgálásához nemzetközi szakértőkből álló csoportot hívtak. Az eseményben senki sem sérült meg, a meteorit egy erdős területen csapódott be, melynek közelében a repülőtéren kívül egy légi támaszpont is található.

A Nicaraguai Földtudományi Intézet (Ineter) tanácsadója, Wilfried Strauch biztos benne, hogy meteorit okozta a becsapódást. A krátert tanulmányozó szakértők számára azonban nem egyértelmű, hogy a meteorit megsemmisült-e a becsapódás során, vagy belefúródott a talajba. A helyiek a robbanáson kívül égett szagra lettek figyelmesek. "Azt hittük bomba, mert éreztük a szétterjedő lökéshullámot" - nyilatkozott az egyik helyi lakos, Jorge Santamaria az AP hírügynökségnek.


"Annak kell örülnünk, hogy olyan területen ért földet, ahol hála istennek nem jelentett veszélyt a lakosságra" - tette hozzá Jose Millan, az Ineter tudósa, a több mint egymilliós Managuában ugyanis rendkívül magas a népsűrűség. "A helyszínen talált összes bizonyíték egyértelműen meteoritra utal"

Humberto Saballos csillagász szerint a meteorit a Föld mellett a becsapódással egyidőben elhaladó 2014RC jelű aszteroidából szakadhatott le. A házméretű aszteroidát augusztus 31-én észlelték először, a Földtől mért legkisebb távolsága pedig a Föld középpontja és a Hold között távolság tizede volt, amit vasárnap, magyar idő szerint 10 óra 18 perckor ért el, amikor Új-Zéland fölött haladt el. A NASA tájékoztatása szerint a jövőben újra találkozhatunk ezzel az űrkőzettel.

2013 februárjában egy, a közép-oroszországi Cseljabinszk fölött felrobban meteorit került az újságok címlapjára, az eset során több mint ezer ember sérült meg. A NASA jelenleg több mint 11.000 aszteroidát követ nyomon, melyek viszonylag közel haladnak el a Földhöz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #10
    reméljük, ez a meteorit még azelőtt eljut a Meteorit Tanszékre, hogy szegény Jordy Verrill magányos halálát okozná a belőle kifejlődő moha
  • Irasidus #9
    Vannak az úgynevezett földsúrló égitestek, amik pár méterestől több száz méteresekig terjednek. Ezeket nagyon nehéz észrevenni, mivel kicsik, sőt ha Nap felől közelítenek akkor meg egyesszerűen leheleten időben észlelni. A legtöbb esetben csak akkor vesszük észre őket amikor már közel vannak. A árapály erők ezeket az égitesteket, sem kímélik és ha még laza szerkezetűek is (kozmikus kőrakás, lásd: Itokawa), nagyon könnyen szétszakadtnak, ha Föld közelében haladnak el. (Egyébként a kisbolygó övben már két szétesett kisbolygót is lencsevégre kaptak, hogy ez egy becsapódástól lehetett, vagy önmaguktól estek szét ezt nem tudjuk. (Hogy, a gyors forgás, vagyis a centrifugális erő idővel megteszi a hatását))
  • halgatyó #8
    "bolygónk közelében elhaladó aszteroidából szakadhatott le..."
    Hmmm. ELŐZŐLEG nem olvastam sehol, hogy 2014-ben aszteroida közelíti meg a Földet. Ezekszerint vannak olyan aszteroidák, amiket nem vesz észre az emberiség?

    A Hold-Föld távolság tizede az 35-40 ezer km. Ilyen távolságban már a légkör nem különbözik világűrtől. Akkor mitől "szakadt le" az a meteor? Az aszteroidák csak úgy szakadoznak mindefelé?
  • kissssss #7
    egyértelmű hogy gyíkemberek voltak.
  • Vol Jin #6
    Simán van 5 méter mély.
    Viszonyítsd már hozzá, hogy ott a faszi mondjuk 170 cm, a kráter meg legalább háromszor mélyebb.
  • seepheeerd #5
    Hát... nem nagyon lenne őszinte a mosolyom, ha a levesembe csapódna valami ilyesmi :)
  • Kelta #4
    ja, kár hogy nem meteorit volt..........
  • Cat #3
    Van az 5 méter.

  • wraithLord #2
    Ha 12 méter átmérőjű, akkor lehet 5 méter mély. Az arányok stimmelnek.
    De a képen úgy néz ki, mintha 4-5 m átmérőjú, és max. 1.5 méter mély lenne.
  • Tetsuo #1
    Ez hol öt méter mély? :-O