Gyurkity Péter

Mágneses úton tüntethetjük el az olajfoltokat

A kisebb szennyeződések és a környezeti katasztrófák eltakarításában is segíthet az olaj mágnesessé tétele.

A tengereken terjeszkedő hatalmas olajfoltok időről-időre felkavarják a közvéleményt (lásd a 2010-es balesetet), ennél azonban jóval komolyabb gondot jelent a hatalmas környezeti és ökológiai kár, amelynek helyreállítása éveket, akár évtizedeket vehet igénybe. Egy érdekes megoldással nemcsak a kisebb szennyeződéseket, de akár a mérföldeken át terpeszkedő nagy olajfoltokat is környezetbarát úton tüntethetnénk el.

Arden Warren, a Fermi National Accelerator Laboratory fizikusa még a 2010-es eset után kezdett el gondolkodni egy alternatív eljáráson, abból kiindulva, hogy ő maga a szóba vehető négy terület közül egyedül az elektromágnesességgel áll jó viszonyban. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy rájöjjön: amennyiben a kisebb-nagyobb szennyeződésekbe mágneses részecskéket juttatunk be, ezek megfelelő elegyet alkothatnak, aminek következtében gyorsan és hatékonyan, mi több, egyéb vegyszerek alkalmazása nélkül mozgathatjuk azokat, visszaállítva a szennyeződés bekövetkezte előtti állapotot.

A professzor saját weboldalán több videóban is szemügyre vehetjük a megoldást, amely potenciálisan akár a legnagyobb olajfoltok esetében is működhet – itt azonban még meg kell találni a megfelelő mozgatáshoz szükséges eljárást és a szennyeződés eltávolításának pontos módját. A kezdeti kísérletekben ő maga több mint 100 eltérő olajfajtát vizsgált meg, az eredmények alapján pedig a nyersolaj jól keveredik a 2-6 mikron átmérőjű részecskékből álló porral és kitűnően reagál a manipulációra, míg a tiszta víz nem keveredik el azzal, így az óceánok esetében is tetszés szerint választhatnánk ki az elérni kívánt mélységet, valamint az eltávolítandó anyagot.

A Fermilab némi segítséget nyújtott az eddigi munkához, mivel azonban a kísérlet nem tartozik szorosan az általuk kutatott területhez, egyéb résztvevőkre és érdeklődőkre várnak, akik tovább tökéletesíthetik az időközben szabadalmaztatott eljárást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!