Balázs Richárd

Üzenet­küldés féreg­járatokkal

Egy hosszú, vékony féregjárat az optikai szál egy bizarr formájaként fényimpulzusok alkalmazásával lehetővé teheti az üzenetküldést az időn át.

Az Einstein általános relativitás elmélete által megjósolt féregjáratok a tér-idő két pontját összekötő alagutak. Ha sikerülne létrehozni, az elképesztő lehetőségeket teremtene, például lehetővé tehetné az időutazást, vagy a fénysebességnél is gyorsabb kommunikációkat. Van azonban egy probléma. Einstein féregjáratai rendkívül instabilak és nem maradnak elég ideig nyitva ahhoz, hogy bármi átjusson rajtuk. 1988-ban Kip Thorne, a Caltech tudósa munkatársaival kidolgozott egy megoldást a problémára, amihez egy negatív energiára, az úgynevezett Casimir-effektusra lenne szükség.

A kvantummechanika szerint a tér-idő vákuuma tele van véletlenszerű kvantumingadozással, melyek energiahullámokat hoznak létre. Most képzeljünk el két fémlapot, melyek ezzel a vákuummal párhuzamosan helyezkednek el. Egyes energiahullámok túl nagyok, hogy beférjenek a lapok közé, ezért a köztük levő energia kevesebb, mint ami körül veszi azokat. Más szavakkal a lapok közötti tér-idő negatív energiájú.

A módszer alkalmazására tett elméleti kísérletek mindeddig fenntarthatatlannak bizonyultak, most azonban Luke Butcher a Cambridge Egyetemen rátalált egy megoldásra. "Mi van, ha maga a féregjárat a lapok között helyezkedik el?" - elmélkedett, arra utalva, hogy megfelelő körülmények között maga a féregjárat csőszerű alakja generálhatna Casimir energiát.

Számításai szerint amennyiben a féregjárat két bejáratát, száját összekötő torka nagyságrendekkel hosszabb, mint a járat szája, valóban Casimir energia keletkezik a középpontjában. "Sajnos ez az energia nem elegendő a féregjárat stabilan tartásához. Össze fog omlani" - mondta Butcher. "A negatív energia létrejötte azonban rendkívül lelassítja ezt az összeomlást "

További számításai azt mutatják, van esély arra, hogy a járat közepe elég sokáig nyitva maradhat egy fényimpulzus átengedéséhez. Mivel a féregjárat a tér-idő egy lerövidítése, egy fényimpulzus átküldése a fénysebességnél gyorsabb kommunikációt jelentene. Abból adódóan, hogy a járat két vége az idő két különböző pontján helyezkedik el, elméletben az üzenet időutazást hajtana végre.

Butcher figyelmeztet, még sok munka szükséges annak megállapításához, hogy a járat más részei is elég ideig nyitva maradnak-e a fény átjuttatásához. Azt is ki kell dolgoznia, hogy egy impulzus elég nagy lehet-e ahhoz, hogy értelmes információt küldjenek benne a lassan összeomló torok részen. Mindemellett pedig még nagyon messze vagyunk az elméleti egyenletek fizikai objektumokba történő átültetésétől.

"Ez azt jelenti, hogy rendelkezünk egy féregjárat megépítéséhez szükséges technológiával" - tette fel a kérdést Matt Visser, az új-zélandi Victoria Egyetem kutatója. "A válasz továbbra is nem" - mondta, ezzel együtt azonban érdekesnek találja Butcher munkáját. "Fizikai szemszögből újraélesztheti a féregjáratok iránti érdeklődést"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #75
    En ma is neznem....
    Sajna az Atlantist eleg hamar befejeztek...
  • Zero 7th #74
    Stargate jó volt, amíg el nem fogyott az ötlet, úgy SG1 6.-7. évad magasságában... Amikor már ilyen 2-3-részes dögunalmas, ámde követhetetlenül komplikált sztorik jöttek, ott hagytam abba.
  • Revideal #73
    Én nem értem ezt a nagy felhajtást!
    Inkább Egyiptomban kellene ásatásokat végezni, hátha előkerül egy csillagkapu. Persze kell hozzá egy működőképes tárcsázó, meg vezérlőkristályok, meg nem mellesleg egy atomerőmű, de hátha-hátha…
    Ezek (talán) így leírva viccesnek hangzanak, de meglátásom szerint, még mindig ez a „legvalószínűbb” út a féregjáratokhoz. Vagyis ott vagyunk ahol eddig! Sehol! Hinni akar mindenki, de nincs miben. Eddig tényleg még a stargate tűnik a legrealisztikusabbnak. (Nem mellesleg a legkidolgozottabb is!)
  • gforce9 #72
    A naprendszeren belül is kimérhetőek anomáliák, a voyagerek nem annyival mennek, mint kellene nekik. Van még mit kutatni.
  • johnfly #71
    + a sötét anyag okozta galaxis forgási sebesség.....
  • NEXUS6 #70
    Igen, akárhány okos, nálunk több fokozattal rendelkező ember mond bármilyen gyakorlatilag nem tapasztalt dologról bármit, az ugyan annyit ér, mint az ecceri szántóvető szava!
    :)

    Namost a kvantummechanika és az azt leíró matematika, viszont meglehetősen egzakt, pontos jóslásokat adó dolog. Tapasztalatra, kísérletekre épül, amit soxor az azt végző tudósok sem akartak elfogadni (Isten nem kockázik - Einstein).
    A fordított idő viszonylag egyszerű részecske/kvantum szinten valószínűleg működhet. Az általunk ismert makro világ, világegyetem, viszont egy végtelenül összetett valami, aminek minden egyes része összeilleszthető. A vákuumban levő virtuális részecskék megsérthetik a megmaradási tételeket, vagy egyszerűen eltérő tömeggel rendelkezhetnek, mint a "valós" társaik, más idő irányban létezhetnek, de csak lokálisan, a határozatlansági reláció megengedte ideig. A "valóságban", a mi időnkben viszont csak azok maradhatnak meg a sok lehetséges verzióból, amelyek kielégítik a mi valóságunkra terünkre és időnkre érvényes szabályokat. A többi nem feltétlenül megsemmisül, csak kiesik a mi látóterünkből, ebben a valós anyagból, téridőből álló univerzumban nem tudnak hosszan tartó hatást gyakorolni. Ez alól jelenlegi tudásunk szerint csak a Casimir-effektus, a Brown mozgás, a kvantum világban levő határozatlansági reláció, ja meg a világegyetem egyre gyorsuló tágulása a kivétel.
    ;)
  • NEXUS6 #69
    Namost mégegyszer megismétlem, nekem úgy tűnik, hogy itt 2 különböző dologról megy a vita. Az első, hogy a fénynél gyorsabban menő részecske öszzezavarja a rendszert így a mérés nem lesz egzakt. Ez egy tudományos probléma.

    A második, hogy ha vissza megyek az időben és lelövöm a nagyanyám, akkor mi lesz?

    Nos mind két kérdésre az a válasz, hogy felszakad a téridő-kontinuum és összedől a világ csak a Vissza a jövőbe c. filmeposzban helyes. A valóság egyrészt az, hogy a lófax sem tudja, elvontabban: ez egy filozófiai (ízlésbeli) kérdés. Amire még nincs gyakorlati, kísérleti tapasztalat.
    XD
  • Marteen21 #68
    "Igen megengedhető matematikailag, csak épp akkor visszafelé múlik az idő és jönnek a paradoxonok."

    Ez onnan jön hogy a fény sebessége minden innerciarendszerben azonos.

    De itt féreglyukakról van szó, ami tér görbületet jelentene, tehát nem a te sebességed lesz > c, hanem az út csökken le, csak a látszolagos görbületlen térben lévő út/idő >c, a tényleges < c. Ez az elmélet belefér a rel.elméletbe és nem sérti a kauzalitást sem.
  • teddybear #67
    Ami a fizikát és a matekot illeti, az előbbihez kell idomítani az utóbbit. Azaz hiába enged meg valamit egy egyszerű matematikai extrapoláció, nem biztos hogy úgy is van a valóságban. Példának éppen itt van a relativitás-elmélet. Az egyszerű matematikai extrapoláció szerint bármekkora sebességet elérhetünk, csak növelni kell a gyorsításra befektetett energiát. A valóságban most már tudjuk, hogy korántsem van így.

    Párszor már elmondtam, semmilyen fénysebesség feletti sebességű részecskéről, vagy objektumról sincs tudomásunk. Fordítva folyó időről sincs. Egyiket sem tapasztaltuk. Időutazásról sincs semmilyen bizonyítékunk. Féreglyukat sem tapasztaltunk meg, vagy figyeltünk meg még soha. Sem a szimpla térközi változatát, sem pedig az időutazással kombináltat.

    Elméleteink vannak, de nincs semmilyen kísérleti, vagy megfigyelési tapasztalatunk.
  • gforce9 #66
    Nem hinném hogy elvarázsolva lennék. Van egy egységrendszer, amiben van az 1 egység ami abszolút határ. Nincs ellenpélda, nincs kibúvó. Legalábbis jelen ismereteink szerint, de egyébként nagyon meglepődnék ha ez megdőlne. Van egy erre épíülő elméletünk, ami fizikálisan működik és jól működik ez a relativisztikus fizika. Ez kimondja, hogy az egyik paraméter, ha nagyobb mint 1 akkor a másik paraméter kisebb lesz mint 0. Mégis az általam látott világra hogyan húzzak rá más bőrt? Nálam sokkal okosabbak kitalálták ezt, kísérletileg igazolták, hogy az elmélet stimmel, hogyan találjak ki helyette másikat? Én ehhez kisfiú vagyok nagyon. Lehet te ki tudsz találni, nekem nem megy. Főleg azután nem megy, hogy megértettem, hogy az a c miért 1. Azelőtt voltak nekem is gondolataim a fénysebességről gyorsabb mozgásról meg időutazásról, aztán rájöttem, tökértelmetlenek a kérdéseim.