MTI

A "rizselmélet" magyarázhatja Észak - és Dél-Kína kulturális eltéréseit

A "rizselmélet" magyarázhatja az Észak- és Dél-Kína közötti kulturális különbségeket, amelyek visszatükröződnek az individualistább nyugati civilizáció és a közösséget középpontba állító Kelet közötti eltérésekben - derült ki egy friss amerikai tanulmányból.

Évezredeken át rizst termeltek Kína déli részén, míg az északi térségekben búzát. Úgy tűnik, ez magyarázhatja, hogy miért függnek erősebben a közösségtől a déli országrészben, mint az északiban - mondta Thomas Talhelm, a Virginiai Egyetem kulturális pszichológiai PhD-hallgatója, a tanulmány vezető szerzője, aki rizselméletnek nevezte az összefüggést. A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányról a Science Daily portál számolt be. Talhelm és kollégái szerint a Dél-Kínában elterjedt rizstermesztés együttműködésen alapul, míg az Északon termesztett búza termesztése kevésbé. Az adatok arra utalnak, hogy a földművelés öröksége a modern világra is kihat.

A kínaiak régóta tisztában vannak a Jangce-folyó által északi és déli részre osztott ország kulturális különbségeivel. Az északiakat agresszívebbnek és függetlenebbnek tartják, a délieket együttműködőbbnek és a közösségtől inkább függőnek - magyarázta Talhelm. Hozzátette: a rizsföldek művelése az ültetéstől az aratásig körülbelül kétszer annyi munkát igényel, mint a búzáé. Mivel a rizs legtöbb fajtája öntözött földön termeszthető, a gátak és a csatornák építése és karbantartása miatt a földműveseknek állandóan együtt kell működniük.


Ezzel szemben a búzát száraz mezőkön termesztik, csapadék öntözi, így ez lehetővé teszi, hogy az emberek függetlenebbek legyenek egymástól - mondta a kutató, aki többéves kínai tartózkodása idején élt Északon és Délen is. Arra lett figyelmes egyebek között, hogy a Jangce-folyó fontos kulturális választóvonal: kettéosztja a nyelvjárásokat, és nagyjából a rizs- és búzatermesztő vidékeket is. Kínai kollégáival a gondolkodásmódot kutatta az északi és a déli országrészben. Azt találták, hogy az északiak valóban individualistábbak, gondolkodásuk elemzőbb, a déliek a közösségtől inkább függenek, holisztikusabban látják a világot, erősen lojálisak a barátaikhoz. Pszichológiai tesztek alapján ez tapasztalható a többi rizstermesztő kelet-ázsiai országban, köztük Japánban és Koreában is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • hollorol #4
  Attól, még hogy a különbségek léteznek, nem muszáj ilyen kontrasztosan látnunk a képet. Nem lett volna szükségszerű ilyen mondatokat beletenni a cikkbe, mint a " Az északiakat agresszívebbnek és függetlenebbnek tartják, a délieket együttműködőbbnek és a közösségtől inkább függőnek". Egyébként sem tartozik ez szorosan az elmélethez, hisz az az attitűdök felől közelíti a társadalmakat, nem a konkrét megnyilvánulásukon keresztül. Vannak közösség és egyénközpontú társadalmak. Értékükben ezek, mivel teljesen más síkon mozognak, összehasonlíthatatlanok. Sokat veszt az a tudományosságából, ami ilyen ,,Kontraszt-trükkökkel" próbálja emészthetőbbé tenni az amúgy jogosan száraz tudományt.
 • halgatyó #3
  Érdekes kérdéseket vet fel ez a kutatás, alighanem hamarosan olyan területre tévednek, ami miatt betiltják az egészet a tolerancia önfelkent papjai.
  Ugyanis a gondolat nem fog megmaradni Kína határain belül, sőt Ázsia határain belül sem. Előbb-utóbb felvetődik a kérdés, hogy mik a különbségek Afrika szavannáin év-tízezerek óta vadászó népek és a fehér európaiak között.... és itt el fognak akadni, mert elakasztják őket.
 • ostoros #2
  Nem meglepő. Már pár évezred alatt is működik az alkalmazkodás, kulturálisan mindenképpen.
 • halgatyó #1
  Ez kérem nem rizsa.... :)))))