MTI

Erősít járőrhajók terén Kína

Kína egy ötezer tonnás polgári járőrhajót fog állomásoztatni a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigeteinek egyikén - tájékoztatott az óceánügyi hivatal. A járőrhajó hajó bázisa a Hszisa-szigetekhez tartozó Szansa városában lesz.

A China Daily című angol nyelvű napilap szerdai számában ezzel szinte egy időben képes beszámolót közölt arról, hogy a kínai Népi Felszabadító Hadsereg haditengerészete partraszállási gyakorlatot hajtott végre a Dél-kínai-tenger térségében; hadihajói járőrtevékenységet folytattak a Hszisa, közismertebb nevén Paracel-szigetek szigetek térségében. A tervek szerint Kína rendszeres járőrözéseinek fokozásával kívánja ellenőrizni "területi vizeit", érvényesíteni tengeri jogait. Az óceánügyi hivatal azt is közölte, hogy a kérdéses szigeten, amely katonai helyőrség is egyben, további infrastrukturális fejlesztéseket kíván végrehajtani.

Kína történelmi alapú érveléssel területe részének vallja a Dél-kínai-tenger szigeteit és a környező vizeket. Peking ezek felett vitathatatlan szuverenitását hangoztatja, miközben tárgyalásokat ajánl a Vietnammal, Fülöp-szigetekkel, Malajziával és Brunei-vel fennálló vita rendezésére. A Kína által elfoglalt és felügyelt Hszisa-szigetek hovatartozásával kapcsolatban az országnak egyedül Vietnammal van nézeteltérése, míg a Nansa- (Spratly) szigeteket részben, vagy egészben Vietnam, a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei is magának követeli.


A kínai média szintén ezekben a napokban adott hírt arról, hogy az állami hajóépítő vállalat a világ legnagyobb - 10 ezer tonnás - járőrhajóját készül megépíteni. A jelenlegi legnagyobb járőrhajó Japán használatában van: a Sikisima-osztályú hajó 7 175 tonnás. Kína jelenlegi legnagyobbja a Hajcsien 50, négyezer tonnás. Utóbbit 2011-ben építették és a Kelet-kínai-tengert járja, ahol Kína vitában áll a Tiaojü/Szenkaku szigetcsoport feletti szuverenitás kérdésében Japánnal. Korábbi hivatalos jelentések szerint Kínának 27 legalább ezer tonnás járőrhajója cirkál a környező vizeken, egyesek könnyű fegyverzettel és helikopterrel vannak felszerelve. További 36 hajója van készülőfélben 2012 óta. Néhány napja hivatalos forrásból kiszivárgott, építik Kína második repülőgép-hordozóját is és mellette két nagy romboló is készül az északkelet-kínai Talien kikötővárosban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!