Ötvös Tibor

Órákkal a halálunk után is visszatérhetünk az életbe

Komoly változást okozhat az orvoslásban egy új kutatás, melynek eredményeképpen a betegeket órákkal a szív leállása után is vissza tudják hozni az életbe.

A válaszvonal élet és halál között közel sem olyan egyértelmű, mint azt eddig gondoltuk, mivel az újjáélesztéssel kapcsolatos tudományos fejlesztések eredményeképpen mostantól órákkal a szív leállása után is képesek az orvosok visszahozni az életbe az elméletileg már halott pácienst. "Az eddigi álláspont szerint ha egy beteg szíve és a légzése is leállt, akkor halottnak lett nyilvánítva" - árulta el Dr. Sam Parnia, a New York Állami Egyetem adjunktusa. "Semmit nem lehetett tenni, hogy változtassanak ezen."

Azonban a halállal kapcsolatos kutatások során kiderült, hogy az elmúlás nem egy pillanat alatt következik be, hanem egy hosszas folyamatként zajlik le a szervezetünkben. Igazából a halál jelenlegi definíciója után kezdik meg a sejtek a haldoklás folyamatát. "Ez a procedúra hosszú órákig is eltarthat és most már képesek lehetünk megfordítani azt" - tette hozzá Parnia.

Az orvostudományban eddig tartotta magát az a tény, hogy ha egy emberi szív leáll és már nem pumpálja a vért, akkor pár perccel később az agy az oxigénhiány miatt elkezd maradandó károsodásokat szenvedni. Ezt az elméletet azonban ma már a legtöbb tudós, kutató idejétmúltnak nevezi. "Mikor a szív leáll, az csak a halál folyamatának kezdete" - árulta el Dr. Stephan Mayer, a Columbia Egyetem neurológus professzora.

"Egy oxigén nélküli agyról tudjuk, hogy rengeteg jelzést küld a test különböző sejtjeihez: ideje meghalni" - árulta el Dr. Lance Becker, a Pennsylvania Egyetem professzora. "Szóval van lehetőségünk kicsit módosítani ezt a programot és elérni, hogy behúzza a féket a folyamat." Az egész kutatás ötlete onnan ered, hogy már korábban is sikerült különösebb agyi károsodás nélkül visszahozni az életbe órák óta "halott" betegeket.

Ennek azonban feltétele a hypothermia, azaz a kóros lehűlés. Ilyenkor a testet a normál hőmérsékleténél (37 fok) pár fokkal alacsonyabban tartják a szakemberek, mivel ebben az esetben az agy oxigénigénye csökken, ám ennek is vannak határai. Bár a hűtési folyamat már komoly technológiai háttérrel rendelkezik, de itt is eljön az a pillanat, amikor már nincs értelme a további próbálkozásnak.

A kutatók arra is rájöttek, hogy az sem mindegy, hogyan kezdjük el visszahozni a pácienst az életbe. Az eddigi módszer szerint ha fellépett az oxigénhiány, akkor oxigént pumpáltak be, ám mostanra kiderült, hogy ez a legtöbb esetben ártalmas. Éppen ezért a szív újraindítása után tilos azonnal vért és oxigént adni a betegnek, fokozatosan kell beindítani a szervezetet.

Az új eredményekkel azonban etikai gondok is lehetnek, hiszen nem biztos, hogy az orvosok vállalják majd annak a kockázatát, hogy órákkal a szív leállása után visszahoznak embereket és vagy lesz agyi károsodás vagy nem. "Amit meg kell tanulnunk az annyi, hogy a berögzült hiedelmek az agy visszafordíthatatlan károsodásáról egyszerűen nem valósak" - fejtette ki Mayer. "Ám ha túl korán hozzuk meg a döntést és nem megyünk végig az úton, akkor egyszerűen leírjuk ezeket a betegeket. Ha azonban tehetünk valamit értük, akkor miért csak félig megyünk el az úton?"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ender Wiggin #10
  Ebben a cikkben semmi új nincs. A hypothermia mindig javította az esélyeket, a zokszigén káros hatása is ismert (legalább is már régóta így tanítotják).

  Ez viszont:
  "órákkal a szív leállása után visszahoznak embereket"

  Órákkal a szívmegállás után senkit nem hoznak vissza (most ugye nem a műtőasztalon fekvő, géppel keringetett, mesterségesen szívleállított emberről beszélünk, hanem egy olyanról, akit mondjuk otthon találtak a földön fekve).
 • Macropus Rufus #9
  elvolvasa a linkedet, feltételezem ez lehet az ok, amiért már nem nagyon használják:
  " Idovel a rendelet módosult és a jelenleg is érvényes formájában az areflexia nem kritériuma az agyhalálnak. Más kifejezéssel élve: nem szól izolált agyhalál ellen a kiváltható mély, myotaticus reflex vagy a felületes, ún. borreflex. Elofordulhat flexiós elhárító reflex is. A jelenség magyarázata az, hogy ezek a reflexek spinalis szinten csatolódnak át az afferens pályáról az efferens pályára. Ha a gerincvelo vérellátása (oxigenisatioja) megfelelo és strukturális károsodás (roncsolódás) nincs, a reflexív “decapitálás” után is funkcióképes."

  ha jól értem, akkor az illető halott, de még vannak jelek, amik félreértésre adhatnak okot. (pl. még sem halott, pedig de)


 • lammaer #8
  Hát.. itt azt írják EEGt kimondottan nem célszerű alkalmazni mert "Régebben kötelezoen végzendo vizsgálat volt, használata azonban elméleti és gyakorlati szempontból hátrányos, mert sok félreértésre adhat okot. "

  Persze lehet, hogy ez is még a régi iskola

 • Macropus Rufus #7
  lehet rosszúl tudom de a szívleállás még nem azonos a halálla. Több dolognak kell egybe esnie. Pl. ekg+eeg = nulla az már tekinthető halálnak.


 • Elmin #6
  Ennek egy részét eddig is tudtuk már.

  "Az eddigi álláspont szerint ha egy beteg szíve és a légzése is leállt, akkor halottnak lett nyilvánítva" - árulta el Dr. Sam Parnia, a New York Állami Egyetem adjunktusa. "Semmit nem lehetett tenni, hogy változtassanak ezen."

  Nálunk meg a "tudatlanok" megpróbálták újraéleszteni az embereket.
 • lammaer #5
  "az agy az oxigénhiány miatt elkezd maradandó károsodásokat szenvedni. Ezt az elméletet azonban ma már a legtöbb tudós, kutató idejétmúltnak nevezi."

  Ne már, most tényleg csak egy ELMÉLET volt ez, nem egy tapasztalati úton megállapított tény? Mert akkor az orvosok elmehetnek a melegebb égtájra, ha egy ELMÉLET miatt hagyták az embereket meghalni...
 • fityisztma #4
  Mindenesetre, a gyilkosoknak mostantól lesz félni valójuk, nem kicsit, nagyon!
 • boyscout #3
  támogatom. :)
 • Amergin #2
  Ez halálos!
 • norbre #1