Ötvös Tibor

Mekkora kárt okozhat a Mists of Pandaria?

A World of WarCraft fogalommá vált a játékvilágban. A jelen pillanatban legsikeresebb MMO-ként ismert alkotást az a Blizzard készítette, akinek már addig is számos sikersorozat fűződött a nevéhez.

A csúcson a játék 12 milliós előfizetői táborral rendelkezett, ami elképesztően nagy eredmény - és természetesen állandó bevételi forrás is egyben. Az alap játékhoz később megjelent kiegészítők (The Burning Crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm) mind kirobbanó sikert arattak és ezek hatására érte el a csapat a 12 milliós tábort. Ám a legújabb csomag, a Mists of Pandaria bejelentése után drasztikusan csökkent a felhasználók száma és az ActiVision februári kimutatása szerint már "csak" 10,2 milliónál járnak.

A WoW Kung Fu Pandaként is csúfolt DLC-vel számos külföldi lap is foglalkozott már és kifejezetten a negatív hatásokra voltak kíváncsiak. Ezen adatokból pedig egyértelműen kiderül, hogy a játékosok negatívan fogadták (pontosabban: kis lelkesedéssel) az új csomagot.



A csapat természetesen mindenhol próbálja reklámozni alkotását és megnyugtatni a rajongókat, de ez eddig nem járt túl nagy sikerrel. Azt azért el kell ismerni, hogy egy orkok és emberek között zajló háborúban furcsán festenek majd a pandák. Ugyanakkor azt sem szabad kihagyni a számításból, hogy eddig minden egyes Blizzard játék sikeres lett, még a korai műveik is.

Megbukhat a Pandaria?
(Összesen 1043 szavazat)
  • Igen
    34 % (358 szavazat)
  • Nem
    23 % (239 szavazat)
  • Nem érdekel
    42 % (435 szavazat)
A fejlesztők mindenesetre már megígérték, hogy a korábbi tervekkel ellentétben még sem a Panda-kaland lesz az utolsó World of WarCraft kiegészítő és rögtön kettőn is dolgoznak. Azok pedig, akik ara számítanak, hogy a Mists of Pandaria esetleges bukása majd megrengeti a World of WarCraft trónját, valószínű tévednek.

Legrosszabb esetben újabb 2 millióval csökken a tábor, de még akkor is piacvezetőnek számítanak, a későbbi kiegészítőkkel pedig ismét visszaszerezhetik őket is. És akkor ne hagyjuk ki a számításból a Titan munkacímen futó MMO-t sem, mellyel valószínű újra megrengetik a játékvilágot.

A Mists of Pandaria béta-tesztelése már javában zajlik és hamarosan még több játékost vonnak be Pandaria világába, de hivatalos megjelenés még nincs kitűzve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ntex #90
    És mikor instában behaltatok mondta hogy "Ezt elqrtuk..." igaz?
  • sz0mark #89
    Nem olvastam végig, de érdemes megjegyezni h ez nem feltétlen egy easter eggböl jött kieg. max tetszése az embereknek felkapta a figyelmet.
    Érdemes megnézni ezt a listát, ez még anno 2003 vége felé nyilatkozta a Blizzard a WoW megjelenése előtt, hogy mik a tervei a kieggekkel kapcsolatban. Több kevesebb sikerrel bejött. Bár mondjunk tényleg szokatlan, de várható volt.

    Draenor Set

    Azuremyst Isle - 1 to 10
    Bloodmyrk Isle - 10 to 20

    Eversong Forest - 1 to 10
    Quel'thalas - 10 to 20
    Hellfire Peninsula - 58 to 62
    Zangarmarsh - 60 to 64
    Terokkar Forest - 61 to 65
    The Deadlands - 63 to 67
    Nagrand - 64 to 68
    Blade's Edge Mountains - 66 to 70
    Netherstorm - 67 to 70
    Shadowmoon Valley - 69 to 70

    Northrend Set

    Borean Tundra - 67 to 70
    Howling Fjord - 67 to 70
    Dragonblight - 69 to 72
    Grizzly Hills - 70 to 73
    Crystalsong Forest - 72 to 75
    Zul'drak - 73 to 76
    Sholazar Basin - 75 to 79
    Storm Peaks - 76 to 80
    Icecrown Glacier - 78 to 80

    Maelstrom Set

    Gilneas - 77 to 80
    Grim Batol - 78 to 81
    Kul Tiras - 79 to 82
    Kezan - 81 to 86
    Tel Abim - 83 to 85
    Zandalar - 84 to 87
    Plunder Isle - 86 to 88
    The Broken Isles - 87 to 90
    The Maelstrom - 89 to 90

    Plane Set

    Pandaria - 1 to 10
    Hiji - 10 to 20

    Wolfenhold - 1 to 10
    Xorothian Plains - 10 to 20

    The Green Lands - 88 to 91
    The Dying Paradise - 91 to 94
    The Emerald Nightmare - 94 to 97
    The Eye of Ysera - 97 to 100

    Deephome - 88 to 91
    Skywall - 91 to 94
    The Abyssal Maw - 94 to 97
    The Firelands - 97 to 100

    Legion Set

    K'aresh - 96 to 99
    Argus Meadowlands - 97 to 100
    Mac'Aree - 99 to 100
    Maw of Oblivion - 100+
    The Burning Citadel - 100+++
  • Unknow #88
    Csak,hogy én is beleszóljak mint tudatlan paraszt a vitába:

    Elméleted szerint a játékokra fecsérelt idő fölösleges, ugyan akkor pl fórumozni, ahogy te is teszed teljesen okés. Holott az SG-n való fórumozással ugyanúgy elcseszed az idődet. Mondhatod azt, hogy te viszont így informálódsz, érdekes dolgokat tanulsz meg hasonlók, de mindketten tudjuk, hogy ez mekkora baromság.

    Mihez tartás végett ugye biztos jártál te is oviba (vagy kitudja) és biztos észrevetted, hogy sokszor kreatív játékokon keresztül próbálják tanítanak a gyerekeket. (Lásd: Játszva tanulni.) Arról nem is beszélve, hogy ezek az MMO-k nem magyar nyelvűek, ergo fejlesztik az idegen nyelven való kommunikációt, továbbá a szociális készséget. Ösztönöz a logikus gondolkodásra és arra ,hogy a feladatokat egyszerűbben old meg. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg, a való világban is használatos dolgot is tanulhatsz, ha pl oda figyelsz. (Lásd a WoWban a Bill Of Ladinget ami a logisztikában használatos okmány ha esetleg hajóra adnál majd fel valami rakományt.)

    Kicsit befásult és hiányos az elméleted, arról nem beszélve, hogy te a saját magad ellen dolgozol, ahányszor leülsz a gép elé és egy hozzászólást írsz. Egyszerűen azért, mert hiszed vagy sem a fórum is valamilyen szinten szórakozás és játék.

    Lehet ám okoskodni, csak a probléma az, hogy az elméleted több sebből vérzik. Persze mindig jön valami hozzád hasonló figura aki próbálja megreformálni a rendszert, azt hiszi megoldást talált a problémára és, hogy okosabb mint az átlag. A gond az, hogy abba ilyenkor bele se gondolsz, hogy lehet te vagy az az "átlag" amivel a probléma van. Mert a hozzászólásaidból ítélve nem lehet komoly vitapartnerként venni, trollnak pedig gyenge vagy. Ettől függetlenül ha jól tudom a Fókuszba vagy valamelyik hasonló magasröptű műsorba bárki előadhatja a "világmegváltó" elméleteket. Neked is javaslok egy próbálkozást...
  • hurkaur #87
    Mondod ezt annak fenyeben, hogy te meg az eleted 10%-at azzal toltod, hogy forumon osztod a bolcsessegeidet o nagy morden szerzetes. Menj te a picsaba, kerlek :D
  • hurkaur #86
    Rabasztal, mar nem wowozom. De azon a tenyen ez nem valtoztat hogy egy irdatlan nagy idiota vagy :)
  • Merces #85
    ..vagy a piálás
  • hulcsigerg #84
    Egyet értek mordennel, bár nem azt mondom, hogy a szabadidőben tanulni kell, de a játékoknál szinte bármi más hasznos(sport).
  • morden #83
    Kár hogy nem értetted meg a lényeget, azt akartam átlőni az elmédbe, hogy a wowra(és egyéb szgépes játékokra) fordított időt hasznosabban töltenék az emberek, az tömegeket mozgatna meg főleg a fiatalokat ami nem lenne hátrány.
  • morden #82
    veszek neked egy magyar billentyűzetet okés :D ?
    Egyébként nyilván egy kockafórumban a blizz fanoknak azt írni, hogy hülyeségre pazarolják az időt, ezt a reakciót váltja ki. Bár remélem évekkel később is idiótának fogsz tartani és nem annak a névtelen fórumozónak ami már akkor megmondta, hogy elcseszed a fiatalságod a napi több óra kockulással.
  • hurkaur #81
    lenne* = hatna